Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin eski rektörü Cavit Bircan’a hapis şoku
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin eski rektörü Cavit Bircan Kimdir? Kaç Yaşında?
Neden Cezaevine Girecek? Suçu Nedir? Detaylar haberimizde...

Adnan Menderes Üniversitesi'nin eski rektörlerinden Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir'in, kendisi hakkında sahte sosyal medya hesapları ve bazı gazeteciler aracılığıyla yürütülen karalama kampanyasına ilişkin şikayeti üzerine savcılık tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında, Aldemir'e destek veren gazetecilerle birlikte eski rektörlerden Cavit Bircan'ın evlerine operasyon düzenlendi. Yapılan aramalarda, dijital materyallere el konuldu ve yapılan incelemeler sonucunda Bircan'ın bilgisayarında fişleme ve özel hayatın gizliliğine dair belgeler bulunduğu belirlendi.

Merkez Bankası 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak güncelledi Merkez Bankası 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak güncelledi

Hazırlanan iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesinin ardından Cavit Bircan ve gazeteciler hakkında dava açıldı. Mahkeme heyeti, Bircan'ı eski Rektör Osman Selçuk Aldemir ve öğretim görevlilerine yönelik özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, kişisel verilerin kaydedilmesi, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak suçlarından toplam 12 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırdı. Bircan'ın aldığı cezanın yaklaşık 3 yılı için hükmün açıklanması geriye bırakıldı. Karar kesinleşirse, 8 yıl hapis cezası alacağı için cezaevine girecek olan Bircan'ın akademisyenlik unvanının da düşeceği ve tüm özlük haklarından mahrum kalacağı belirtildi. Davanın diğer sanıkları olan gazeteciler A.E.D. ve S.S.D. ise "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçundan sırasıyla 2 yıl 13 ay 15 gün ve 2 yıl 1 ay hapis cezası aldılar.

Cavit Bircan Kimdir? Kaç Yaşında?
Bircan, 1971 Ankara’da yılında hayata gözlerini açtı.

Eğitim hayatına başladığı ilk günlerden itibaren Ankara'nın topraklarında yetişen Bircan, ilkokuldan liseye kadar olan sürecini de aynı şehirde tamamladı. Akademik serüvenine ise Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Bilim ve Teknolojisi Bölümü'nde başladı ve 1993 yılında bu fakülteden mezun oldu.

1995 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde Ohio State Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimi için burs kazandı ve ardından 1997'de doktora eğitimine başladı. Türkiye'ye döndüğünde ise 2002 yılında ADÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde yardımcı doçent olarak göreve başladı ve başarılı çalışmalarıyla 2006'da doçent unvanını aldı.

2011 yılı itibariyle aynı bölümde profesör olarak görev yapan Bircan, gıda güvenliği, gıda kimyası ve gıda toksikolojisi alanlarında önemli çalışmalara imza attı. Akademik kariyerinin yanı sıra üniversite yönetiminde de aktif rol aldı. Bir dönem rektör danışmanlığı yaptıktan sonra 2011'den itibaren yaklaşık iki buçuk yıl boyunca rektör yardımcılığı görevini üstlendi.

Ailesine olan bağlılığı da göz ardı edilmemelidir. Avukat Hatice Bircan ile evli olan Bircan, bu birliktelikten iki çocuğa babalık yapmaktadır.

Adnan Menderes Üniversitesi'nde Bölüm Başkanlığı, Beden Eğitimi Yüksekokul Müdür Vekilliği, Bilim, Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Vekilliği gibi çeşitli idari görevlerin yanı sıra akademik alanda da birçok önemli pozisyonda bulunmuş, üniversite hayatına önemli katkılarda bulunmuştur.