Türkiye'nin demokrasi mücadelesinde önemli bir figür olan gazeteci Celal Başlangıç, Almanya'nın Köln kentindeki üniversite hastanesinde yaşamını yitirdi. Peki, Celal Başlangıç kimdir, kaç yaşında, nereli? Celal Başlangıç öldü mü, neden öldü, hastalığı neydi, eşi kim? İşte detaylar...

Celal Başlangıç kimdir?

Gazeteci Celal Başlangıç, Türkiye'deki hak ihlalleri ve demokrasi mücadelesinde önemli bir figür olarak tanınıyordu. 90'lı yıllarda Güneydoğu'daki insan hakları ihlallerini cesurca haberleştirmesiyle bilinen Başlangıç, özellikle Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde yaşanan vahim olayları gündeme getirmesiyle hafızalara kazındı.

1956 yılında İstanbul'da doğan Başlangıç, Ege Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu'ndan mezun olduktan sonra gazeteciliğe adım attı. Çeşitli gazetelerde çalıştıktan sonra Cumhuriyet gazetesinde önemli görevler üstlendi. Ardından Evrensel ve Radikal gibi yayın organlarının kurucuları arasında yer aldı. Gazetecilik kariyeri boyunca birçok ödül kazanan Başlangıç'ın birçok kitabı bulunmaktadır.

Başlangıç, Türkiye'deki basın özgürlüğü ve demokrasi mücadelesinde etkili bir rol oynadı. Özellikle 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL döneminde, gazetecilikte ısrar ederek hak temelli haberciliğin yanında durdu. Ancak bu duruşu, onun Türkiye'de baskılarla karşılaşmasına neden oldu. Özgür Gündem Gazetesi'ne destek amacıyla yaptığı bir kampanya sebebiyle hapis cezası aldı ve pasaportu iptal edildi.

Başlangıç, Türkiye'deki baskılara karşı Almanya'ya giderek orada yayın yapmaya başladı. Artı TV ve Artı Gerçek'i Almanya'da kurdu ve Türkiye'deki gazetecilik faaliyetlerini bu platformlar aracılığıyla sürdürdü. Ancak hakkında açılan soruşturmalar ve keyfi davalardan dolayı Türkiye'ye dönemeyen Başlangıç, son olarak Artı TV'de programlar yapmakta ve Artı Gerçek'te yazılar yazmaktaydı.

Celal Başlangıç neden öldü?

Üniversite hastanesinde kanser tedavisi gören Artı TV ve Artı Gerçek'in kurucu yayın yönetmeni Celal Başlangıç, yaşamını yitirdi. 1990'ların önemli gazetecilerinden biri olan Başlangıç, özellikle Kürtler'e yönelik hak ihlallerini cesurca ortaya çıkardığı haberleriyle tanınıyordu. 68 yaşında hayatını kaybeden Başlangıç'ın vefatı, Türkiye'de ve medya dünyasında büyük bir üzüntüyle karşılandı.

Cinsel terapist Buse Aydın kimdir, neden ceza aldı? Cinsel terapist Buse Aydın kimdir, neden ceza aldı?