Haber-Foto: Mustafa Işık

Tokat'ta CHP Tokat İl Başkanlığı’ndan Atatürk Anıtı’na Çelenk Sunumu Tokat'ta CHP Tokat İl Başkanlığı’ndan Atatürk Anıtı’na Çelenk Sunumu

Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır, Millî Eğitim Bakanlığınca kamuoyunun görüşüne sunulan "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" yeni müfredatını değerlendirdi. Müdür Kır, Bakanlık tarafından görüş önerileri için askıya çıkarılan yeni müfredatın, 10 yıllık bir süreçte hazırlandığını ve son dönemde eylül ayında başlayan çalışmalarla tamamlandığını belirtti. Binin üzerinde öğretmen ve akademisyenin katılımıyla gerçekleşen çalışma grupları ve on ayrı çalıştay sonucunda, müfredatın son hali oluşturulduğunu ifade etti.Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır (4)Müfredatın temel felsefesinin, değişen zaman ve insan algısına uygun olarak şekillendiğini vurgulayan Kır, geleneksel, modern ve postmodern dönemlerin ardından hızla değişen bir anlayışla karşı karşıya olduklarını belirtti. Bu nedenle, müfredatın sadece ders içeriklerini değil, aynı zamanda bakış açısını ve eğitim felsefesini değiştirdiğini dile getirdi.

Yeni müfredatta önemli bir değişikliğin, işlenen konuların azaltılması olduğunu belirten Kır, bu azaltmanın derslere göre farklılık gösterdiğini ve gereksiz yüklemelerin önüne geçildiğini ifade etti. Öğrencilerin sadece bilgiyi öğrenmekle kalmayıp, onu kontrol etme ve yönetme becerilerini kazanmalarının önemine değinen Kır, müfredatın beceri odaklı olduğunu ve öğrenmenin artık sadece formal eğitimle sınırlı kalmadığını belirtti.

Kır, Türk milletinin sağlam milli ve manevi değerlerine sahip olmanın büyük bir avantaj olduğunu ve bu değerlerin korunmasının önemine vurgu yaptı. Küreselleşen dünyada bilgiye erişimin kolaylaşmasıyla birlikte bilgiyi yönetme becerisinin önemine dikkat çeken Kır, kalp ve akıl dengesinin önemine vurgu yaparak, sadece zihinsel olarak değil duygusal olarak da eğitim verilmesi gerektiğini belirtti.Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır (5)Yeni müfredatın temel hedefinin bilgiyi değerlendirmek, akıl ve kalp dengesini sağlamlaştırmak olduğunu dile getiren Kır, bu sayede öğrencilerin bilgiyi faydalı bir şekilde kullanabileceklerini ve topluma katkı sağlayacak bireyler olarak yetişeceklerini ifade etti. Yeni müfredatın kademeli olarak uygulanacağını ve anaokullarından başlayarak tüm sınıflara yayılacağını belirtti.

"Eğitimin Temel Amacı Geleceği Şekillendirmektir"
Müdür Kır, yeni eğitim modelinin yanı sıra eğitimin temel amacına vurgu yaparak, akıl, kalp ve estetik duyguların önemine değindi. Kır, eğitimin sadece akademik bilgiyle sınırlı kalmaması gerektiğini belirterek, kalbin ve estetik duygunun da geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Şehirlerin, sokakların, okulların estetik olmasının, insan ilişkilerinin nezaket içerisinde olmasını sağladığını vurgulayan Kır, bu sayede kaba insanların ortaya çıkmayacağını ve iletişim konusunda da sıkıntı yaşanmayacağını dile getirdi.

Türk kültüründe ve mirasında bulunan nezaket, estetik duygu ve sanat eserlerinin önemine dikkat çeken Kır, geçmişten gelen bu birikimin günümüz gençlerine aktarılması gerektiğini belirtti. Eğitimin temel amacının, geçmişten aldığı mirası geleceğe aktarmak olduğunu vurgulayan Kır, bunun için günün şartlarına uygun olarak akademik bilgiye ek olarak dijitalleşme, yapay zeka, kodlama gibi becerilerin de kazandırılması gerektiğini ifade etti.

Kır, eğitimin amacının geçmişten aldığımız mirası geleceğe taşımak olduğunu ve bunun için akıl, kalp ve estetik duygunun yanı sıra günümüz teknolojisinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır (3)

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Müfredatı Güncellenecek
Müdür Kır, müfredat değişikliklerinin yoğun bir şekilde dijital ortamda görüş alınarak şekillendiğini belirterek, şu ana kadar yetmiş bine yakın görüşün bakanlığa ulaştığını ifade etti.

Müdür Kır, akademik tenkitlerin ve eleştirilerin dikkate alınarak güncellenen bir müfredatın ortaya çıkacağını vurguladı. Zamanın değişmesiyle müfredat içeriğinin sürekli olarak güncelleneceğini ve değişeceğini dile getiren Kır, yapay zeka gibi gelişmelerin de müfredata entegre edilmesi gerektiğini belirtti. Gelecekte gündeme gelebilecek konuların da müfredatın içeriğini etkileyebileceğini ifade eden Kır, bu güncellemelerin yapılırken milletin ve devletin temel değerlerine önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin yüz yılı maarif modelinin, tesadüfen ortaya çıkan bir çalışma olmadığını ve bu değişim için gereken güce sahip olduklarını belirten Kır, gençlere duydukları güveni dile getirdi. Yeni müfredatın Türkiye'nin temel değerlerine uygun, çağdaş ve başarılı bir bakış açısı sunduğunu ifade eden Kır, bu modelin millete uygun olduğunu ve başarılı olması gerektiğini söyledi.Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır (2)Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Tanıtımı Başlıyor
Müdür Kır, yeni müfredatın uygulanması için hazırlık çalışmalarının başladığını belirterek, öğretmenlere yönelik bilgilendirme ve tanıtım çalışmalarının önemine vurgu yaptı.

Kır, Milli Eğitim öğretmenlerinin yeni müfredatın tanıtımı ve uygulanması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ederek, müfredatın halk ve veliler tarafından da bilinmesi gerektiğini dile getirdi. Ancak en önemli noktanın eğitimcilerin bu işi kavraması olduğunu belirten Kır, bu sebeple il genelinde tanıtım çalışmalarının başlatıldığını ve idarecilere seminerler verildiğini aktardı.

Müdür Kır, yeni müfredatın felsefesini ve ders içeriklerini öğretmenlere aktarmak amacıyla önümüzdeki dönemde hizmet içi eğitimlerin düzenleneceğini söyledi. Öğretmenlerin 2024-2025 eğitim-öğretim dönemine hazırlıklı bir şekilde başlayacaklarını belirten Kır, yeni müfredatın hayırlı ve uğurlu olmasını diledi.Tokat İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Kır (1)