İngiltere merkezli ilaç devinin, Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşının "pazarlama iznini" gönüllü olarak geri çekmesinin ardından artık Avrupa Birliği'nde kullanılamayacağı belirtildi. Aşının yan etkileri mahkeme kayıtlarında yer alırken, şirketin aşının nadir durumlarda Trombositopeni Sendromu ile Tromboz'a neden olabileceğini kabul ettiği açıklandı. Ancak, şirket geri çekme kararının bu mahkeme davasıyla ilgili olmadığını ve ticari nedenlerle alındığını savundu.

AstraZeneca, Vaxzevria adlı aşının küresel salgına önemli katkıları olduğunu belirtirken, yeni varyantlara karşı geliştirilen güncel aşıların piyasada fazlalık yarattığı ve bu durumun Vaxzevria'nın talebinin azalmasına yol açtığı vurgulandı. Geri çekme kararı, İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından "İngiliz biliminin zaferi" olarak nitelendirilirken, aşının kullanımına son verildi.

YHT'ler dünyayı 2003 kez turladı ama Tokat'a bir kere bile uğramadı! YHT'ler dünyayı 2003 kez turladı ama Tokat'a bir kere bile uğramadı!

AstraZeneca'nın açıklamasına göre, aşının ticari nedenlerden dolayı piyasadan kaldırıldığı belirtildi ve yerini yeni varyantlarla mücadele eden güncellenmiş aşıların aldığı ifade edildi. Şirket, aşının TTS'ye neden olabileceğinin kabul edilmesiyle geri çekme kararı arasında bir bağlantı olmadığını ısrarla belirtti.

İngiltere'de 50 milyondan fazla kişiye uygulanan AstraZeneca aşısının 73 ölümle ilişkilendirildiği bildirilirken, şirket aşının dünya çapında 3 milyarın üzerinde doz tedarik ettiğini ve kullanımının ilk yılında 6,5 milyondan fazla hayat kurtardığını iddia etti. Şirketin, devam eden davalar veya aşının yan etkileriyle bağlantılı olarak geri çekme kararı aldığı iddialarını reddettiği belirtildi.