Tokat İdare Mahkemesi’nde Doğanyurt ve Çamdibi köyleri sınırları içinde “Patlatmalı Kalker Ocağı Ve Kırma Eleme Tesisi” için açılan dava gündemde. Tesis için Tokat İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün 18.09.2023 tarihli “Çevre Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararına ilişkin yürütmeyi durdurma ve iptal davası açılmıştı. Erbaa Doğanyurtlular Derneği’nce açılan davanın duruşması 19 Şubat 2024 Pazartesi günü yapıldı. Dernek Temsilcileri söz konusu duruşmaya katılarak şikayet, istek ve taleplerini sundu.

            Duruşma için Tokat’a gelen Erbaa Doğanyurtlular Derneği temsilcileri adına Dernek Başkanı Nurettin Arım Tokat Adliyesi önünde basın açıklamasını okudu. Açıklama şöyle oldu:

İtiraz edilen Konu:

Çamdibi- Doğanyurt köyleri arasında İkizler Erbaa İkizler Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan “Patlatmalı Kalker Ocağı (İR:89796 ER:3392274) ve Kırma Eleme Tesisi Projesi için Tokat Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünün 19.09.2023 tarih ve 742.32.44 sayılı yazı ile iletilmiş olan Çed gerekli değildir kararına itiraz edilmesidir.

İtiraz Konuları Başkanlıkları

Tarım Alanları:

Çamdibi ve Doğanyurt köylerinde 200-250 hanede, 600-1000 civarı kişi ve 1 km’lik etki alanında 1500-2000 dekar bağ alanı (Üzüm Bağları) bulunmakta ve bu olumsuzluktan doğrudan etkilenecek durumda bulunmaktadır. Alanda ortaya çıkması muhtemel tozun Erbaa ilçesinde 2017 yılında yapılan Erbaa Şehrinin İklim Özellikleri araştırmasına göre oluşan tozun %57,3 ü tarım alanlarına, % 47,8 yerleşim alanlarına gitme olasılığı çok yüksek bulunmuştur.

Su Kaynakları:

Ruhsat alanının doğu istikametinde 30-40 m mesafede Kaniye pınarı ve güney doğu istikamette 800-1000 m mesafede Kuru Pınar su kaynağı bulunmaktadır. Söz konusu kaynaklar ruhsat alanından beslenmekte ve alan faaliyete geçtiğinde kirlenme ve uzun vadede kuruma riski ile yüz yüze gelecektir.

Kuru Dereler:

Ruhsat alanında kuzey - güney istikamette 2 ad. Kuru dere bulunmakta ve dereler direkt olarak tarım arazilerine boşalmaktadır. Bu alanlarda ortaya çıkması muhtemel yüksek debili ani yağışlarda alandaki taş kırma sökme ve yol yapım faaliyetleri neticesi bir kısım alanlarda bitki örtüsü kaldırılacağı, zeminde toprak yapı örtüsüz ve gevşek kalacağı için suyun yüzey akışına geçerek selleme yapması bu surette de faaliyetlerden kaynaklı pasa ve diğer rusubatı bu kuru dereler aracılığı ile tarım arazilerine taşıma riski bulunmaktadır. Bölgede 1980’li yıllarda ilkbahar aylarındaki yağışlarda sellemelerin olduğu bilinmektedir.

Tarihi Ve Doğal Yapılar:

Ruhsat alanı yerleşim bölgesi tahmini 250-300 yıllık eski ve terk edilmiş köy yerleşkeleridir. Bu alan üzerinde ev yıkıntıları, mezarlık alanları tespit edilmiştir. Sivas Kültür Varlıkları Bölge Kurulunca sit alanı ilan edilen bölümler olmakla birlikte alan detaylı incelenmemiştir. (Alanda ruhsatlandırma sürecinde ruhsat alanının güneyinde 30 dekar alanda sit alanı belirlenmişken, evrak askı sürecinde iken yapılan itiraz neticesi alanda yeniden inceleme yapılmış ve yeni sit alanları belirlenmiştir). Ruhsat işlemi uygulamaya geçirildiği taktirde alandaki tarihi örtü yok olacağı gibi bulunması muhtemel tarihi eserler ileriki nesillere aktarılamayacak ve yok olacaktır.

Trafik Güvenliği:

Ruhsat alanında üretilmesi planlanan 500.000 tol/yıl malzeme, günlük 58 kamyon ile Doğanyurt köyüne oradan Erbaa ilçesine taşınması planlanmaktadır. Bu hatta özellikle Çamdibi – Doğanyurt köyü arasında kullanılması planlanan 3,5 km’lik yol hattı 2010’lu yıllarda Tokat İl Özel İdaresi yol ağına katılmıştır.

Son Dakika.. Osmaniye ve Ağrı'da peşpeşe deprem! Son Dakika.. Osmaniye ve Ağrı'da peşpeşe deprem!

Köydes yol mevzuatına göre kullanılan bu yolun 2 şerit 3,5 m şerit ve 10 m platform genişliğinde olması gerekmekte iken, şerit genişliğinin 2-2,5m asfalt kalınlığının 5 -10 cm civarında olduğu belirlenmiştir. Yol çevresinde Doğu –Batı istikamette Mötürüs su kaynağının suladığı sebze bahçeleri ve üzüm bağları bulunmakta ve yılın 10 ayı yoğun çiftçilik faaliyetleri yürütülmektedir.

Malzeme taşıma işleminde kullanılan her bir kamyonun iş genişliğinin 2,55 m olduğu dikkate alındığında özellikle bu 3,5 km’lik alanda önlenemez kazaların olacağı ve can kayıplarının yaşanabileceği muhakkak olacaktır. Bu hali ile bu yol ağır yük taşıyan araçların kullanımına uygun değildir ve trafik güvenliğini tehlikeye atacaktır.

Yaban Hayatı

Ruhsat alanı bölgesi içerisinde zengin bir habitatı barındırmaktadır. Yaban hayatının oluşumundaki en önemli faktör su kaynakları, beslenme, güvenlik ve ulaşımdır. Bölge derin çukur ve yüksekliklerin bulunmadığı, doğal düşmanlarına karşı korunmaya elverişli bitki örtüsü ile kaplı bir bölgedir. Bu özellikte bir habitatın yapay olarak oluşturulması mümkün olmadığı gibi işletmenin böyle bir taahhüdü bulunmamaktadır. Bölgedeki yaban hayatı orta ve uzun vadede yok olma riski ile karşı karşıya bulunmaktadır.

Sosyal Tepki- Problem:

Açılması planlanan taş ocağı işletmesi, konumu itibarı ile Çamdibi ve Doğanyurt köylerinde bulunan 300 aile 1000-1500 insanı doğrudan etkilemektedir. Doğanyurt-Çamdibi yolunu kullanan 5-8 köyde yaşayan 500-750 aile ve 1500-2500 kişiyi dolaylı olarak etkilemektedir. Bu ruhsatlandırma işleminden etkilenecek, ekonomik olarak zarar görecek, ilerleyen süreçte sağlık problemleri yaşayacak ya da taşıt trafiği sebebi ile zarar görmesi muhtemel insanlar için bu olay sosyal bir problemdir istenmemekte ve rıza gösterilmemektedir.”