Ankara’nın Çubuk ilçesinde bulunan ve Melikşah Mahallesi’nde yer alan tarihi Melikşah Hamamı’nda kazı çalışmaları gönüllü öğrenciler tarafından devam ediyor.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: “Vatandaşlarımızın haccın ruhunu doyasıya yaşayacağı bir organizasyon gerçekleştirme idealimizi her daim canlı tutmak mecburiyetindeyiz” Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: “Vatandaşlarımızın haccın ruhunu doyasıya yaşayacağı bir organizasyon gerçekleştirme idealimizi her daim canlı tutmak mecburiyetindeyiz”

Melikşah Mahallesi’nde şifa ve sağlık merkezi olarak kullanıldığı bilinen yaklaşık 2 bin yıllık Roma dönemi eserlerinden Melikşah Hamamı’nda kazı çalışmalarının başlamasının ardından kazı çalışmaları öğrenciler tarafından sürdürülüyor.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencisi Büşra Küçüközen, Ankara’nın tarihine olan merakından dolayı gönüllü kazı çalışmalarına katıldığını söyleyerek, “Benim Ankara’nın tarihine küçüklüğümden bu yana merakım vardı. Tarih bölümü öğrencisi olmama rağmen gönüllü çalışmak istedim. Kazıya geldiğim ilk başlarda toprağın altından bir seramik bulduğumda bile seviniyordum şimdi ise bulduğumuz seramikleri birleştirmeye çalışıyoruz daha da heyecanlı oluyor” dedi.

Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Albayrak, “Çalışmalarımızı gönüllü arkadaşlarımız ile devam ettiriyoruz. Çalışmalarımız şu an hamamın iç bölümünde, havuz kısmında gerçekleşmektedir. Amacımız buradaki toprak yıkıntısını ve çatının çöken bloklarını temizleyerek hamam havuz kısmından dışarı taşıyarak daha sonra restorasyon amaçlı olarak Osmanlı dönemine ait olan seramik parçaları profil veren seramik parçaları devam etmektedir. Yaklaşık on yıl sonra da buradaki çalışmalarımızı geçici olarak sonlandırmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Kazı çalışmalarının başlamasının ardından Anadolu Medeniyetleri Müzesi başkanlığında ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle sürdürülen çalışmalar, hem bilimsel açıdan hem de kültürel mirasın korunması açısından büyük önem taşırken gönüllü öğrenciler, kazı çalışmalarında aktif olarak yer alarak hem tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılmasına katkıda bulunuyor hem de arkeoloji alanında değerli deneyimler kazanıyor.

Kaynak: iha