Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin 1999 yılında Tıp Fakültesi bünyesinde kurularak, Ocak 2002 tarihinde poliklinik, Ocak 2003 tarihinde ise ameliyathane ve yataklı servisleri ile hizmet vermeye başladığına dikkat çekerek, üçüncü basamak tedavi faaliyetlerini sürdürmekte olan Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin sunduğu sağlık hizmetlerinin boyutu ve gerekse teknolojik altyapısında yapılan önemli gelişmelerle hasta sevk çilesine son verildiğini söyledi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin kurulduğu günden bugüne yapılan çalışmalar hakkında gazetemize özel değerlendirmelerde bulundu.

2013 yılında 342 bin kişi polikkilinik, Acil Servis Ünitesi 50 bin hastaya acil tanı, 20 bin ameliyat gerçekleştirdi.

Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin kurulduğu günden bu güne polikkilinik hizmetleri, ameliyat sayıları hakkında değerlendirmelerde bulunan Rektör Şahin, “Araştırma ve Uygulama Hastanesi polikliniklerinde 2010 yılında 183 bin kişiye poliklinik hizmeti sunulmakta iken, takip eden yıllarda poliklinik hizmetlerinde sürekli artış kaydedilerek, 2013 yılında 342 bin kişi poliklinik muayene hizmeti alarak bu hizmetin boyutunda iki katına varan bir artış yaşandı. Acil Servis ünitesi 2010 yılında 17 bin hastaya acil tanı ve tedavi sunmuş iken, 2013 yılında 50 bin hasta bu hizmetten faydalanmış ve yaklaşık olarak 3 katlık bir artış sağlandı. 2010 yılında Araştırma ve Uygulama Hastanesi ameliyathanelerinde 7 bin hasta ameliyat edilmiş iken, 2013 yılında gerçekleşen 20 bin ameliyat sayısı ile dört yıl öncesine göre 3 katlık bir artış sağlandı. Hizmetlerin sayısal boyutundaki bu artışın arka planında Tıp Fakültesinde görev yapmakta olan akademik insan gücünde yaşanan gelişmeler etkili oldu” dedi.

Radyasyon Onkolojisi ve Nükleer Tıp Birimleri kanser hastalarının umudu olurken, il dışa sevkler ortadan kalktı

Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesinde kanser hastalarının tedavisinde ihtiyaç duyulan ilaç tedavisi (Kemoterapi) ve ışın tedavisi (Radyoterapi) birimleri 2013 ve 2014 yıllarında faaliyete geçtiğinin altını çizen Rektör Şahin, “Bu birimlerin varlığı, birçok Tokatlı kanser hastasının tedavisinin tüm aşamalarını kendi ilinde alabilmesinin yolunu açması nedeniyle il dışındaki diğer merkezlere hasta sevklerini azaltarak, kanser hastaları ve yakınlarının yaşam konforuna katkı sundu.

Birçok hastalığın tanı ve tedavisinde kullanılan Sintigrafik tetkikler ile özellikle kanser hastalarında vücutta kanser görüntülenmesi amacıyla kullanılan Pozitron Emisyon Tomografisi (PET-CT) 2014 yılı içerisinde Nükleer Tıp Anabilim Dalı bünyesinde hizmet vermeye başladı. Tokat ilimizde birçok hastanın tanı ve tedavisinde ihtiyaç duyulan bu altyapının kurulmasıyla bu hizmetler için il dışına çıkma ihtiyacıtadan kalktı.”

Yenidoğan ve Çocuk Yoğun Bakım Üniteleri çevre illerin yoğun bakım taleplerini yerine getirmeye başladı

Yenidoğan ve Çocuk Yoğun Bakım Ünitelerinin sunduğu hizmet ile artık ihtiyacı olan bebekler için il dışında yoğun bakım kuvözü arama ve sevk etme dönemi gerilerde kaldığı gibi, çevre illerin bu amaçlı yoğun bakım talepleri de yerine getirilebildiğini söyleyen Rektör Şahin, “Erken doğum, düşük ağırlıklı doğum, zdoğum gibi nedenlere dünyaya gelen bebeklerin yaşama kabiliyetlerini tam olarak kazanana dek, kuvözde ve yoğun bakımtamında tutulması gerekiyor. Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesinde 2013 yılında kurulan Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi, 21 kuvöz ve deneyimli yenidoğan uzmanı hekimlerin gözetiminde faaliyete geçerek bu açığı kapattı. Artık ihtiyacı olan bebekler için il dışında yoğun bakım kuvözü arama ve sevk etme dönemi gerilerde kaldığı gibi, çevre illerin bu amaçlı yoğun bakım talepleri de yerine getirilebiliniyor.”

Diş Hekimliği Fakültesi ile il dışında çare arama dönemi kapandı

Rektör Mustafa Şahin döneminde kurulan ve 2013 yılında hasta kabulüne başlayan Diş Hekimliği Hastanesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Rektör Şahin, “Halen muayene, lokal ve genel anestezi altında yapılan ameliyatlar ve implant uygulamaları ile diş sağlığı uygulamaları fakültede sürdürülüyor. Sağlık Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren Ağız Diş Sağlığı Merkezinde uzman diş hekimi eksikliği nedeni ile özellikle Ortodonti, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi ile Periodontoloji uzmanı diş hekimlerince tedavisi gereken bazı ağız diş sağlığı sorunları ilimizde çözülemiyor, hastaların tedavi amacıyla il dışına sevkleri zorunlu hale geliyordu. Diş Hekimliği Fakültesinin bu alanlardaki hizmet açığını da kapamasıyla, artık diş hekimliği hizmetleri için il dışında çare arama dönemi de kapandı” diye konuştu.