Tokat’ta tedavilere destek amaçlı Tokat Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde tedavi gören hastalara resim kursu veriliyor.

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde resim öğretmeni Eshabil Gözel tedavi gören hastalara her ay düzenli olarak resim kursu veriyor. Eshabil Gözel, Hastanede tedavi gören hastaların resim kurslarına katılım sağlamasıyla beraber iyileşmelerinde gelişme olduğunu söyledi. Gözel, “Sanatı icra etmeye başlayan kişilerde büyük değişim sağlanmakta. Hastaların yaptığı resimlerle panik atak, depresyon, şizofren, kanser, alkol bağımlılığı, uyuşturucu bağımlılığı, özgüven eksikliği ve ergenlik sorunları gibi ruh sağlığı problemlerini gözle görülür tedavilerle iyileşme sağlandığını söylemek mümkün” dedi.

‘HER RENGİN VE RESMİN ANLAMI FARKLI’

Resim öğretmeni Eshabil Gözel ; panik atak, manik depresif, depresyon, şizofreni, psikoz, kanser, alkolizm, özgüven eksikliği, ergenlik sorunları bulunan hastalar resim yaparak hayata pozitif bakmaya başlıyor, ruhsal ve bedensel sağlıklarını korumak, günlük yaşam motivasyonu kazanmak, kendine sevgi, saygı ve anlayışla yaklaşmayı daha rahat benimsiyor. Ayrıca öğrenmelerinde gelişmeleri net olarak görülüyor. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde ``tedavi olan hastaların terapi tedavi amaçlı başlattığımız resim dersinde neler anlatmak istediğini resmetmesini istiyorum. Daha sonra kendisiyle sorunlarına ilişkin sohbetler yaparak onları aşmasına çalışıyorum. Hastalığın şiddetine göre tedavi süresi değişebiliyor. Tedavileri tıbben devam eden hastalarda temel noktamız kişinin iyileşmesini istemesi ve sorumluluk alması oluyor. Tedavide aldığı kazanımları günlük hayatına aktarması hastalar için çok önemli. Hastalar resim derslerinde özgüvenini ve kendine saygısını kazanıyor. Hastalarını yapmış olduğu resimleri insanın ruhunun röntgeni olarak tanımlıyorum. Genel olarak her rengin ve formun bir anlamı var. Bu şeklide başlayan resim kursu hastaların resimlerinde kafalarında oluşturduğu renkleri ve şekilleri insandaki çağrışımlar kafada birleşince farklı detaylardataya çıkmış oluyor. Bütün rahatsızlıkların temelinde özgüven ve sevgi eksikliğinin olduğunu söyleyebilirim. Toplumda insanları dışlamanın onların kendilerini yalnız hissetmelerine neden olduğu net bir gerçek. Psikolojik sorunları olan hastalara insanlara sevgiyle ve şefkatle yaklaşılması gerekmekte, her insan hayatının belli dönemlerinde depresyon geçirebilir. Depresyonun insanın kendisine özenli davranması için bir uyarı biçiminde değerlendirmek gerek. Küresel krizin ruh sağlığına etkileri de var. İnsanlar da küresel kriz sadece bireysel değildir, toplumu da olumsuz etkiler. Herkesin yaşadıkları farklı olmasına rağmen aynı şekilde zorlanmalar görülür.`` dedi.

‘RESİMLERE İLGİ BÜYÜK’

Gözel ; ``Sanal dünya insanları yalnızlaştırıyve sevgiden yoksun bırakıyor. Bu durumda insanların ruh sağlığını bozuyor teknoloji insan ilişkilerini köreltiyor. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde resim kursunu sürekli olarak vermekteyim. Yaklaşık Eylül ayının ilk günlerinde başlayan resim kursu on beş gün devam etti, kursa hastalardan ilgi büyük oldu. Resim kursunu duyan vatandaşlar ve hasta yakınları hastane içinde ve dışında bir çok kişi bu resim sergisini gezmeyi ihmal etmedi. Sanatı icra etmek, resim yapmak yarı yarıya tedavinin dayanağı durumunda. Bu resim kursuna başlayan hastalarda iyi ve olumlu yönde bariz değişimleri fark edebilmekteyiz” dedi.