Yeşilay Genel Merkezince 81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen 10. Yeşilay Bisiklet Turu, Almus Kaymakamlığı ve Almus Belediye Başkanlığı ev sahipliğinde gerçekleşti.

10.Yeşilay Bisiklet Turu etkinliğine Yeşilay Tokat Şube Başkanı Dr. Cihat Zülfüoğulları, Almus Kaymakamı Tarık Buğra Seyhan, Almus Belediye Başkanı Bekir Özer, Şube Başkan Yard. Işıl Feray Karabekiroğlu, Tokat Yeşilay Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Hatice Sazak Tutumlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Üyesi Mim. Feriha Koç, Genç Yeşilay TOGÜ Kulübü Danışmanı Prof. Dr. Rüstem Cangi, Kulüp Gönüllüleri, Tokat Bisikletliler Derneği üyeleri katıldı.

Gençlerle birlikte bisiklet kullanan Almus Belediye Başkanı Bekir Özer, “10.Yeşilay Bisiklet Turu Etkinliğine ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadık. Yeşilay Tokat İl Başkanımıza ve Yeşilay gönüllülerine, halkımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Tokat İl Sağlık Müdürlüğü ve Tokat Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü tarafından açılan stantta Sağlık Müdürlüğü görevlileri, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) öğrencilerine organ bağışı farkındalığı hakkında bilgi verdi. Öğrenciler standa ilgi gösterdi. Görevliler gönüllülerden bağış aldı.

ORGAN NAKLİ HAKKINDA

Son dönem organ yetmezliğinin en iyi tedavisi organ naklidir. Nakil olmuş hastalar için de en önemli beklenti, nakil edilen organların uzun süre fonksiyon göstermesidir. Bu amaçla ameliyattan sonra takip ve yaşam tarzı değişiklikleri önem göstermektedir.

Tekrar yaşam şansı yakalanan bu süreçte başta kullanılan ilaçların etkileri olmak üzere oluşabilecek sorunların erken teşhisi için sıkı bir yakın takip gerekmektedir.

HANGİ ORGAN VE DOKULARIN NAKLİ YAPILMAKTADIR?

Günümüzde böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas, ince bağırsak ile kemik iliği, kornea ve kemik en çok nakledilen organ ve dokulardır.

ORGAN NAKLİ KİMLERDEN YAPILIR?

Nakil ameliyatlarında kullanılan organların bir kısmı canlıdan (genellikle 4. dereceye kadar akrabalardan) veya vefat eden kişilerden (kadavra) sağlanmaktadır. Örneğin kafa travması nedeniyle beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişinin sağlam kornea ve böbrekleri alınıp, görmeyen insanlara ya da diyalize giren kronik böbrek hastalarına nakledilebilir. Kadavranın sağlıklı karaciğeri de karaciğer sirozu ya da akut karaciğer yetmezliği nedeniyle nakil olması elzem olan hastalara nakledilebilir.

KİMLERE NAKİL YAPILIR?

Son dönem kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sadece organ nakli ile mümkündür. Rakamsal olarak yaş konusunda bir sınırlama yoktur. Önemli olan kişinin genel sağlık durumu ve kronik sağlık sorunu olup olmadığıdır. Bu koşul sağlanmışa bağışlanan her yaş grubundaki kişinin organları kullanılır. Hasta nakil merkezine geldiğinde detaylı bir incelemeye alınır. Nakil konusu multidisipliner katılımlı organ nakli konseyinde tartışılır ve nakil yapılıp yapılmayacağına karar verilir. Bilinenin aksine nakle uygun olmayan hasta sayısı çok azdır. Şeker hastaları, B ve C hepatiti (sarılık) olan hastalarda da böbrek nakli olabilir. Canlı vericili hastalarda doku uyumsuzluğunun nakil kararında bir etkisi yoktur. Yine bazı hastaların vericisi olmasına rağmen, kan grubu uyumsuzluğu veya immünolojik testlerin uyumsuzluğu nedeniyle naklin yapılamadığı durumlarda çapraz nakil (kan grubu uygun başka bir çiftle eşleştirme) yöntemi ile bu sorun ortadan kaldırılabilir.

ORGAN NAKLİ İYİ BİR TEDAVİ YÖNTEMİ MİDİR?

Organ nakli mucizevi bir tedavidir. Hastaların yaşam süresi uzar, yaşam kalitesi artar ve hayata tekrar tutunurlar.

ORGAN NAKLİ DİNİ AÇIDAN UYGUN MUDUR?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamış ve 6.3.1980 tarih 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir.