Tokat’ın Niksar ilçesinde bir grup dernek üyesi, Maya Takvimi`ne göre kıyametin kopacağı iddia edilen 21 Aralık akşamını Efrekit Mağaraları bölgesinde geçirdi.
Niksar’a 8 kilometre uzaklıkta Anadolu`nun ilk yerel halkı olan Luwi kavminin yaşadığına inanılan Efkerit Mağaraları farklı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Niksar Doğa Sporları ve Turizm Derneği (NİDOST) üyeleri akşam saatlerinde bir araya gelerek kanyonların arasından geçerek mağaraların olduğu bölgeye gitmeye çalıştı. Çamurlu geçitlerde zanlar yaşayan Niksarlılar kanyonda ateş yakarak ısındı. NİDOST Başkanı İlker Melikoğlu, Efkerit Mağaraları`nın, yörede, Nuh Tufanı`ndan kaçanların barındığı yerler olarak bilindiğini kaydetti. Daha sonra bu mağaraların Luwiler tarafından barınak haline getirilmiş olduğunu ifade eden Melikoğlu, 21 Aralık’ta kıyamet kopacağından değil, gök cisimlerinin diziliminden kaynaklabilecek doğa olaylarını gözlemlemek olduğunu söyledi. Havanın kapalı olması nedeni ile gözlem yapamadıklarını ifade eden Melikoğlu, “Yaklaşık 8 bin yıl önce kavimlerin konakladığı söylenen mağaralar kanyon vadinin yamaçlarındaki zirvelerde. Bu mağaralarda konaklamak için geldik ama girmeden önce yaptığımız tespitlerde metan gazı birikimi olduğunu öğrendik. Bu nedenle mağarada değil, korunaklı olan kanyon vadide ateş yaktık” dedi.
Buzul çağından sonra insanların barındığı yerde nefes alarak aynıtamı paylaşmak istediklerini ifade eden Gazi Osman Paşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Ekrem Buhan ise, kıyamet endişeler olmadığını belirterek, “Ama küresel iklim değişikliğinden dolayı sel felaketleri kurak dönemler yaşanacak. Bu bölgede o kurak dönemlere tekrar dayanacak” diye konuştu.
NİDOST üyeleri kamp ateşi etrafında ızgarada balık yaparak semaver çayı içip 21 Aralık akşamını kanyonda geçirdi.