(Haber: Fatih Kılıç)

Almus ilçemize bağlı 41 köy ve beldeden 26 tanesine karayolu ulaşımında Almus Gölünün çevresinde döne döne gidiş geliş yapılıyor. Bölge halkı Almus Tufantepe mevkiinde göl üzerine yapılabilecek bir köprü ile karayolu ulaşımında 16 km, gidiş gelişte 32 km. mesafe kısalacağını bilerekten o bölgeye artık bir köprü yapılmasını istiyor.

YÖRE HALKI TUFANTEPE’DE TOPLANDILAR

Civardaki köylerden gelen vatandaşlar 14 Temmuz günü Almus Tufantepe mevkiinde toplandılar. Almus Tufantepe Köprüsü’nü istediklerini pankartlara, afişlere yazdılar. Kamuoyuna ve yetkililere seslerini duyurmak istediler. Taşımalı eğitim ile Almus ilçe merkezine gidiş geliş yapan çocuklar okudukları şiirde “Yeter artık! Yapın Şu Köprümüzü” dediler.

YOLU KULLANAN KÖYLER

Almus ilçemize bağlı 41 köyden ve belden 26 tanesi (Babaköy, Karadere, Kapıcı, Yuvaköy, Görümlü Kasabası, Sahilköy, Salkavak, Gölgeli Kasabası, Arısu, Alan, Gümelönü, Dereköy, Cihet, Çilehane, Çiftlik, Çamköy, Gebeli, Bağtaşı, Kolköy, Çayıkıyı Çayönü, Sarıören, Hubyar, Kızılelma, Mescit, Durudere, Çamdalı), Reşadiye ilçemize bağlı köyler (Gökköy, Çatköy, İsmailiye, Tozanlıfındıcak, Dutdibi, Eyüp), Sivas’a bağlı köyler (Adamlı, Kızılcaören) olmak üzere toplam 34 köye gidiş gelip yapacaklar, yapılması halinde Tufantepe Köprüsü’nü kullanabilecekler ve gidiş gelişte 32 km. mesafeyi hem daha kısa hem de daha güvenli şekilde kullanmış olacaklar.

TALEBİN İZAHI

14 Temmuz günü Almus Tufantepe mevkiinde toplanan yöre halkının köprü taleplerini izahları da şöyle oldu:

 “Bölge halkı olarak yaşadığımız sorunlar var. Köprü yapılsa yolumuz 16 km kısalacak. Çevre köylerde yaşayan insanlar olarak bu yolu ilçeye gidiş dönüş olarak çift yönlü kullanıyoruz, fazladan 32 km yol yapıyoruz. Ciddi hastalıkların yaşandığı durumlarda, bölge köylerde yangın yaşanması durumlarında saniyeler bile hayati önem taşıyor. Bu konularda telafisi mümkün olmayan kayıplar yaşıyoruz. Bu köylerin tamamına yakınında öğrenciler taşımalı olarak ilçe merkezindeki okullarda okuyorlar, çocuklar çok zorlanıyorlar. İlçeye bağlı Sivas sınırına yakın köylerden olan Hubyar’ın ilçeye uzaklığı 62 km, Sarıören köyünün İlçeye uzaklığı 57 km’dir. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Bu güzergahtaki en yakın köy 20 km. Köyümüze gidiş dönüşte 32 km yol gitmek istemiyoruz. Bu durum hem bireysel ekonomimize hem de devlet ekonomisine ciddi zarar veriyor. Bu yolu özellikle yazın 30000 - 35000 kişi kullanıyor. Bu köprüyü Almus İlçe esnafı, bu köylere hizmet götüren devlet araçları, ticaret yapan diğer köylerin vatandaşları da kullanıyor. Köprü ile ilgilenen arkadaşlardan edindiğimiz bilgiye göre o dönem Tokat Valisi iken sn. Dr. Ozan Balcı Bey ile görüşmelerinde Almus Kaymakamının görüşünü sorduğunda bu bölgenin en büyük probleminin köprü olduğunu söylemiştir. Biz köprü ile ilgili devlet yetkililerimizden yardım talep ediyoruz.

28.12.1965 tarihinde su tutulmaya başlanan barajda o zamanki şartlarda bu saydığımız 34 köyde bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda araç olduğunu düşünürsek bu ihtiyaç zamanla doğmuştur. Şimdiye kadar 1 defa festival yapıldı, bir miktar para toplandı, toplanan paranın Kaymakamlığın hesabında durduğu söyleniyor. Yetkililerimizin onayı doğrultusunda devlet vatandaş iş birliği ile bu köprüyü inşa edebiliriz. Bu köprünün asma köprü olması konusunda bir ısrarımızın olduğunu söylemiyoruz, asgari düzeyde ihtiyacımızın giderilmesini istiyoruz.”

YETER ARTIK! YAPIN ŞU KÖPRÜMÜZÜ

Yöre halkının açıklamalarının üzerine, o yolu okullarına taşımalı eğitimde kullanan öğrenciler de yazdıkları şiiri okudular. “KÖPRÜ TUFANTEPE” başlıklı şiirin mısraları şöyle oldu:

KÖPRÜ TUFANTEPE

Almus’a baraj yaptınız

Yollarını viraj yaptınız

Günde üç beş canımızı aldınız

Yeter artık! Yapın şu köprümüzü

**

Salı’dır Almus’un pazarı

Yollar sanki insan mezarı

Bu da bize mühendisin zararı

Yeter artık! Yapın şu köprümüzü

**

Ambulans yolda can taşıyor

Şoför hastayı yetiştirmek için canından geçiyor

Doktor “niye geç kaldın?” diye bize kızıyor

Yeter artık! Yapın şu köprümüzü

**

Çocuklar Almus’a okula gidiyor

Anne baba “oku” diyor

Yollarda başımız dönüyor

Yeter artık! Yapın şu köprümüzü

**

Cumhurbaşkanı söz verdi, yapar

Biz çocuklar Onu deftere yazar

Tüm Dünya bunu yazar

Yeter artık! Yapın şu köprümüzü