Kış mevsiminin yerini Bahar mevsimine bırakması ile bahçe ekim dikim işleri de başladı. Köylerde yaşayan ve çiftçilik-seracılık yapan vatandaşlar sebze dikimi için tohumcuların yolunu tuttu.

Bahar mevsiminin gelmesi ile çiftçiler de toprağını işlemeye başladı.

Sebze dikimi için tohumcuların yolunu tutan çiftçiler Tokat'ın Ata Tohumlarına ayrı özen gösteriyor. Ata Tohumları içinde yerini alan Tokat Domatesi, Tokat Biberi ve Tokat Soğanı gibi çeşitler çiftçiler tarafından alınmaya başlandı. Tokat Eski Meydanda tohumculuk yapan Ali İhsan Çelik, "Ata Tohumları içerisinde Tokat biberi, Tokat Domatesi ve soğanımız var. Bütün çeşitlerimiz burada gördüğünüz bütün tohumlar ata tohumu. Tokat'a ait olan yöresel tohumlarımız. Yani çok eskiye dayanır bu tohumlarımız. Eski tohumu da arayınca bizim burada bulursun."dedi.

YÖRESEL TOHUMLARIMIZ, ÇOK ESKİYE DAYANIR

Çelik "Şu anda tohum satışlarımız sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ile biraz normal gidiyor. Tokatlı çiftçilerimiz yerli ve Ata tohumlarına özen gösteriyor ve Ata tohumları fazla satılıyor diğer tohumlara göre. Ata Tohumları fiyatları ise kilosuna göre 10 liradan, 15 liraya ölçeğinde satışını gerçekleştiriyoruz. Ata Tohumları içerisinde Tokat biberi, Tokat Domatesi ve soğanımız var. Bütün çeşitlerimiz burada gördüğünüz bütün tohumlar ata tohumu. Tokat'a ait olan yöresel tohumlarımız, çok eskiye dayanır bu tohumlarımız. Eski tohumu da arayınca bizim burada bulur. Şu anda revaçta olan tohumlar ise soğan, domates ve biber dikimleri başladı. Çünkü onlar kırk beş günde çıktığı için biraz erken dikiliyor.  Diğer çeşitlerimiz içerisinde ise marul ve roka tere gibi yeşilliklerimiz 10 ila 15 gün sonra dikimi başlar." açıklamasında bulundu.