Siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve esnafların katılım sağladığı kongrede konuşan Ahmet Hamdi Aydoğan öncelikle yönetim kurulu faaliyet raporunu okudu ve divana sundu.

Kooperatifin plasmanı, mali yapısı ve ortaklarıyla çok güçlü olduğunu söyleyen Aydoğan, borçsuz bir kooperatif olduklarını aktardı. Yaklaşık 350 trilyon liraya yaklaşan bir plasmana sahip olduklarını söyleyen Aydoğan, esnafın sorunlarını da dillendirdi, “Çok şükür bunu esnaf ve sanatkarımızı adil bir şekilde paylaştırıp dağıtmaya, dertlerine derman olmaya çalışıyoruz. Geleceğe yönelik beklentilerimizi de kısaca özetliyeyim. Sayın milletvekilimiz burada. Esasen bir dokunun bin ah işitin buradan. Ama biz bütün ahlarımızı bugün yapmayacağız. Dile getirdiğimiz sorunlarla ilgili böyle ucundan, köşesinden notlar alırsanız seviniriz. Kredilerimizin vadeleri, iş yeri edindirmede olduğu gibi normal kredilerimizde de on yıla çıkmalı. Çünkü beş yüz milyon lira bugün normal kredimiz ve beş yüz milyon liranın üç ayda bir taksiti ciddi bir rakam tutuyor. Özellikle küçük esnafımız bunları ödemede zorlanıyor.

PRİM GÜNÜ KONUSUNDA ORTAYI BULALIM

Sosyal Güvenlik Kurumları arasındaki gerekli emekli olmakta gerekse kamudan alınan hizmetlerde bu hepimizin derdi. Yani bizler emekli olduğumuzda diğer sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar kadar maaş alamıyoruz. Oysa biz onlardan fazla çalışıyoruz. Yanımızda çalıştırdığımız sigortasını ödediğimiz işçiler beş bin günle emekli oluyor. Bizler bayanlarda yedi bin iki yüz gün Erkeklerde de dokuz bin günle emekli oluyoruz. Bunda bir haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Biz de beş bin güne inelim demiyoruz ama ortayı bulun. Bu memleketteki emekli olan adam kaç günde emekli olacağını bilsin.  EYT'de bir gün geç SSK'lı olmakla bir ay geç SSK'lı olmakla bir yıl geç SSK'lı olmakla emekli olmakla araya yıllar giriyor. Burada da bir kademeli geçiş bekliyorduk açıkçası. Bu kademeli geçişle alakalı da inşallah Ankara'ya gittiğinizde beklentilerimi iletirseniz memnun oluruz.

ZİNCİR MARKETLER HAKKINDA KANUNİ DÜZENLEME BEKLİYORUZ

Bir diğer yandan yıllardır dile getirdiğimiz, üç harfliler namıyla maruf marketler adeta Moğol istilası gibi mahallelerimize, sokaklarımıza kadar girdiler. Nefes aldırmıyorlar küçük esnafa. Şimdi bunları yıllardır söyledik. O zaman dikkate alınmadı ama bugünlerde görüyoruz. Bu işin farkındalar. Öyle bir güç elde ettiler ki artık dizginlenmeleri de çok kolay değil. Yani üç dört tane adamın iki dudağının arasında kırk bin nokta var. Kırk bin noktada satış yapan bu güçlü yapısıyla bunları inşallah bir kanun çalışmasıyla Batı'da olduğu gibi hafta sonları mutlaka kapatılmalılar. Günün belli saatlerinde mutlaka kapatılmalılar. Resmi tatillerde mutlaka kapatılmalılar ki bizim küçük esnaf ve sanatkarımız da nefes alsın.

İnşallah esnaf ve sanatkarımız ayakta ve hayatta kalarak işlerini sürdürebilirse işlerini bir tık yükseltebilse de birer tane insan istihdam etse bu bir günde milyonlarca istihdam edecek demektir. Bu anlamda da desteklerinizi bekliyoruz. Esnaf ve sanatkar ahi evrenden aldığı kültürle ta geçmişten bugüne her zaman devletinin yanında olmuş ihtiyacı olduğunda yükünü almış bir kitle. Eğer esnaf ve sanatkar bu üç harfliler ve özellikle şu anda internet satışlarıyla esnaf ve sanatkarı adeta nefessiz bırakan bu ticaret sistemiyle işlerini kaybederlerse yük alan olmaktan çıkıp maalesef onlar da yük olmaya başlayacaktır” diye konuştu.

HALKBANKASI’NA DESTEK OLMAYA DAVET ETTİ

Başkan Aydoğan esnafları Halkbankası’na destek olmaya davet ederek, ”Arkadaşlar Halk Bankası bizi her zaman destekliyor. Biz de her türlü işimizde, işlemimizde Halk Bankası'nı tercih edersek bu bir kadirşinaslık olacaktır. Çünkü hakikaten özellikle şu dönemde kaynaklarının çok önemli bir bölümünü bize aktardılar. Bize kredi yetiştirmeye çalışıyorlar. Biz de hiç değilse bize böyle yaklaşan bankaya gerek kredi, kredi kartı, buna benzer bankacılıkla ilgili işlemleri bankamız üzerinden yapalım ki destek olmuş olalım” şeklinde konuştu.

ESNAF VE SANATKARLAR İÇİN KONUT PROJESİ YAPILACAK

Kooperatif ortaklarına yönelik yapmak istedikleri konut projesi için yer tahsisi konusunda gelişmeler yaşandığını dillendiren Aydoğan, “Birkaç yıldır gündeme getirdiğimiz bir konut projemiz vardı. Bununla ilgili bizden yoğun bir talep var. Ama bu yoğun talebi karşılayacak bir arsa bulamadık bugüne kadar açıkçası çeşitli çalışmalar yaptık, emlakçılarla yaptık, çeşitli yerlerle görüştük. Ama çok şükür geçtiğimiz sene yılbaşından bu tarafa bir umut ışığı verilmişti. Biz bu umut ışığını kurcalıya kurcalıya bir yere kadar getirdik. Şu anda aramızda yok. Sizlere çok çok selamı var. Değerli belediye başkanımız Japonya'da olduğu için katılamadı. Yerine Belediye Başkan Yardımcımız geldiler. İnşallah bu konuyla ilgili bu müjdemizi sizlerle belediye başkan yardımcımız paylaşacaklar. Ben bu manada kendilerine teşekkür ediyorum. Tekrar hoş geldiler. Belediye başkanımız bu konuda hakikaten talebimize olumlu yaklaştı” dedi.

AYDOĞAN’DAN KATILIMCILARA VE DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR

Konuşmasının sonunda teşekkür eden Başkan Aydoğan şu ifadeleri kullandı;

“Ben yaptığımız çalışmalarda her zaman desteklerini gördüğümüz başta Değerli Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere milletvekillerimiz Sayın Mustafa Aslan’a, Özlem Zengin'e, Yusuf Beyazıt'a, Yücel Bulut’a, Kadim Durmaz’a, Tokat Belediye Başkanımız Eyüp Eroğlu'na, çatı kuruluşumuz TESKOP Genel Başkanımız Abdülkadir Akgül'e, Halk Bankası Genel Müdürümüz Osman Arslan'a, Halk Bankası Bölge Müdürümüz Alparslan Cengiz Şeker'e, ilimiz protokolüne ayrı ayrı teşekkür ediyorum. En önemli, en büyük teşekkürü de değerli ortaklarıma, fedakar esnaf ve sanatkara ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.”

TOKİ GÜZERGAHINDA 200 DÖNÜMLÜK ARSADA…

Tokat Belediye Başkan Yardımcısı Osman Altunordu genel kurulda yaptığı konuşmada Eyüp Eroğlu’nun yurt dışında olduğundan katılamadığını söyledi ve selamlarını iletti. Her zaman belediye olarak esnafın yanında olduklarını vurgulayan Altunordu, “Çevre Şehircilik Bakanlığımızın bize tahsis etmiş olduğu bir arsamız vardı. TOKİ'nin altında yaklaşık iki yüz dönüm bir arsa. Ahmet Hamdi Aydoğan Başkanımızın talepleri doğrultusunda buranın kurum ve kurul görüşleri alınarak kooperatif üyeleri için yap-üret benzeri bir konut projesi olacaktı. Bununla alakalı gündem görüşmesi bu ayki meclisimize yetişmedi. Eğer bir aksilik olmazsa önümüzdeki mecliste bu konu neticelenecek. Orada inşallah maliyetine olacak şekilde dairelerimize kavuşmuş olacağız. Esnafımıza şimdiden hayırlı uğurlu olsun diyorum. Kıymetli esnaflarımızla saygı ve sevgiyle selamlıyor, genel kurulumuzun hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum” dedi.

ARSLAN, “SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Tokat Milletvekili Mustafa Arslan Ahmet Hamdi Aydoğan’ın dile getirdiği talepleri değerlendireceklerini kaydederek, “Bu taleplerin bir kısmıyla ilgili hükümetimizin çalışmaları var. Inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız bunları aşama aşama esnafla kamuoyuyla paylaşıyor. Zor bir dönemden geçiyoruz. Dünya genelinde bütün ekonomileri, bütün insanlığı etkileyen pandemi salgınından sonra peşinden de hemen Rusya, Ukrayna Savaşı'nın ortaya çıkan enerji krizi dünyadaki yaşayan tüm insanlığı etkiledi. Haliyle bu oluşan enflasyon, hayat pahalılığı bizim insanlarımızı da bizim memleketimizi de etkiledi. Bunlarla mücadele ediyoruz. Hükümetimiz enflasyonun etkilerini azaltmak için türlü çalışmalar yaptı. Yapmaya da devam ediyor. İnşallah bu krizleri de hep birlikte aşacağız. Bugüne kadar Türk milleti ve esnafımız ahi anlayışıyla hareket ederek her zaman devletinin, milletinin yanında oldu. İnşallah bundan sonra da olmaya devam edecek.

Tabii bunun yanında ülkemizin şartları, imkanları geliştikçe bu şartları, imkanları milletimizle, esnafımızla paylaşmaya devam edeceğiz. EYT'yle alakalı en büyük eleştirilerden biri de işte SSK beş bin günde emekli oluyor. Biz dokuz bin günde emekli oluyoruz şeklinde bir eleştiri var. Buradaki değişiklik sadece şu konuda oldu. İnsanların sosyal güvenlik kurumuna intisap ettiği tarihte yani ilk işe başladığı tarihte emeklilik şartları neyse bizim bu yapacağımız düzenlemeyle ilk emekliliği işe girdiği tarihteki şartlar neyse aynı şartlarda emekliliği düzenleyen bir düzenleme yapıyoruz. Bunun dışında emeklilik şartlarıyla ilgili farklı bir düzenleme söz konusu değil. Tabii ülkenin imkanları, ülkenin şartları ve bizim milli gelirimizdeki artışlar, ilerleyen zamanlarda bunların yeniden değerlendirilmeye imkanlar verir.

Ben Ahmet başkanıma Türkiye'de örnek bir kooperatif ortaya çıkardığı için teşekkür ediyorum. İnşallah hizmetlerinin devamı olur. Bugüne kadar yaptıkları çalışmalar için teşekkür ediyorum” dedi.

S.S.TOKAT ESNAF VE SANATKARLAR KREDİ VE KEFALET KOOPERATİFİ YÖNETİM DENETİM KURULU ve BÖLGE BİRLİĞİ TEMSİLCİLERİ ADAY LİSTESİ

YÖNETİM KURULU ASİL ÜYELİKLERİ

1- AHMET HAMDİ AYDOĞAN

2- ZEKİ ERDAL TEREKLİ

3- AHMET ULUSU

4- MURAT SARI

5- MURAT YÜCEL

YÖNETİM KURULU YEDEK ÜYELİKLERİ

1- HÜSEYİN YILDIRIM

2- HÜSNÜ YILDIZ

3- BAYRAM KAŞIKEMAN

4-MELIH IROÇ

5-ABDULLAH YILDIRIM

DENETİM KURULU ASİL ÜYELİKLERİ

1-ALİ RIZA SEZER

2-İSMAİL ÇİMEN

 DENETİM KURULU YEDEK ÜYELİKLERİ

1- SAMET KAĞAN AYDIN

2- TUGAY ARSLAN

BÖLGE BİRLİĞİ TEMSİLCİLİĞİ ASİL ÜYELİKLERİ

1- AHMET HAMDİ AYDOĞAN

2- ZEKI ERDAL TEREKLİ

3- AHMET ULUSU

4- MURAT SARI

5- MURAT CEL

BÖLGE BİRLİĞİ TEMSİLCİLİĞİ YEDEK ÜYELİKLERİ

1- HÜSEYİN YILDIRIM

2- HÜSNÜ YILDIZ

3- BAYRAM KAŞIKEMAN

4-MELİH IROÇ

5-ABDULLAH YILDIRIM