Haber-Foto: Seda Batur

 

Sendika binasında düzenlenen programda açılış konuşmasını Eğitim Bir Sen Tokat Basından Sorumlu Şube Başkanı Ayşe Köprülü yaptı. Köprülü,

gazetecilik mesleğinin özveri istediğini söyleyerek, sendika olarak basın mensuplarının şartlarının iyileştirilmesi konusunda ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Sonrasında ise Eğitim Bir Sen Tokat 1 Nolu Şube Başkanı Şaban Ceylan, gündeme dair bazı açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

“GÜCÜMÜZÜN YETTİĞİ KADAR SİZLERLE BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ”

Şube Başkanı Şaban Ceylan toplumdaki ‘gazetecilik’ bilincinin her geçen gün yükseldiğini belirterek, ahrete intikal eden meslek büyüklerine rahmet diledi.

Hizmet aşamalarını bir zincirin halkalarına benzeten Ceylan, basının bu halkalardan önemli bir parçayı temsil ettiğini ve bu zincirin kopmaması için kuvvetli olması gerektiğini vurgulayarak, “Tokat'ta ve Türkiye'de bulunduğunuz konum itibariyle bütün meslek gruplarının, Türkiye için hizmet eden yapıların, geleceğin inşa edilmesi sürecinde hizmet üreten bürokrasinin, devletin tüm yapılarının, sivil toplum örgütlerinin önemli bir sesi olarak duruşunuz, söyleminiz, hareket kabiliyetiniz, becerileriniz, teknik donanımlarınız bizim için son derece kıymetli. Türkiye'nin yüzyılı cümlesi ve tanımı içerisinde Devletin ilgili birimleri tarafından da şu an kamuoyuna ve dünyaya deklare edilen tüm politikalar üzerine elimizden geldiği kadar, gücümüzün yettiği kadar sizlerle birlikte çalışacağız. İnanıyoruz ki sizlerle beraber yapacak çok büyük hizmetlerimiz var. Sizlerin eleştirel ve değişik açılardan bakışları, bizim için son derece kıymetli” dedi.

Başkan Ceylan, programda basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

MESLEK LİSELERİ VE ÜRETİM

*SORU: Meslek Liseleri üretimi arttırdıkça bu durumun serbest piyasaya yansımaları hakkında fikirleriniz nelerdir?

CEVAP: Öğretmenlerin öğrencileriyle bizzat mesleki eğitim alanında yan yana olmalarını bir şeyler üretmelerini sağlayabilecek en güzel yöntem üretme. Bununla ilgili dünyada da çok ciddi modeller var. Bir de bildiğimiz kadarıyla Avrupa’da bu işler daha üst boyutlu, makine tesisatlarının üretilmesi noktasına kadar bir büyük üretim mekanizmasının her kademesinde işi meslek liselerine veriyorlar. Şehrimize de böyle bir şey var. Ticari manada çok büyük ölçekli bir ülkede yaşadığımız için bunu herhangi bir şekliyle üretim yapan, ticaretle uğraşan arkadaşlarımızın ekmeğini elinden almak gibi yorumlamak mümkün değildir. Doğrudan geleceğimizi inşa edeceğimiz çocuklarımızın o üretim yapan arkadaşlarımızın fabrikalarında çalışacak nitelikli eleman olarak yetişmesi zaten önemli bir kazançtır. Meslek liselerindeki ve çıraklık eğitim merkezilerimizdeki kayıplar yüzde beşler-onlarla ifade ediliyor. Yani bu vasıfsızlığın ortaya koyduğu bütün olumsuzluklar, meslek liselerimize kıymet verilmesiyle ortadan kalkacaktır. Ülkenin kurtuluşu mesleki eğitimindedir.

TOKATLI İSİMLERİN ŞEHRE ETKİSİ

*SORU: MEB Bakanı Mahmut Özer, Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın gibi önemli ve etkili isimler hemşehrimiz. Bu isimlerin varlığı ilimize nasıl yansıyor? Yeni TOGÜ Rektörü hakkında ne düşünüyorsunuz?

CEVAP: MEB Bakanı Mahmut Özer ve Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın şehrimizin yetiştirdiği 2 güzide insan. Ali Yalçın ve Mahmut Özer memlekete hakikaten hizmet eden ve şu anda Türkiye'de en çok konuşulan isimlerden. 180 tane okulumuz bir, iki yıl içerisinde Tokat'a teslim edilecek. Sayın Bakanın Tokat'a faydalarını söylemekle günümüzü geçirsek samimi söylüyorum bitiremeyiz. Yani o nedenle biz asıl soruyu şöyle ele alalım. Tokat olarak nasıl daha fazla faydalanalım. Eğitim alanında bina, derslik problemimiz bir yıl içerisinde bitmiş olacak. Hiçbir problem yaşamayan bir şehir olacağız. Tüm şehirlerle şuan kıyaslandığı zaman bile çok iyi durumdayız. Şu an Türkiye genelindeki ikili eğitim yapma oranı yüzde 30’larda olan okullarımız var. Ama şehrimizde bu oran yüzde 8. Bir diğer önemli konu eğitimcilerin kıymetlendirilmesi, memurunun, hizmetçisinin, öğretmeninin... Uyumlu çalışma geleneğine bu 2 ismi kenara koyarak şöyle söylemek istiyorum, uyumlu çalışmak mecburiyetindeyiz. Biz bu memlekete hizmet ediyorsak ben de varım diyen adamı dinlemek zorundayız. Onunla beraber de politika üretmek zorundayız.

TOGÜ Rektörü Prof.Dr. Fatih Yılmaz Tokat'ta ciddi bir karşılık bulan bir isim oldu. Sayın Cumhurbaşkanımıza bu atamasından dolayı biz teşekkür ediyoruz. Bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Üniversite gibi güzide bir kurumun başında bulunan insanın kalbi de, aklı da, dili de, davranışları da çok önemli. Bunları ortaya koymalı, şehirle kucaklaşabilmeli, sanayiyle, ziraatla, daha doğrusu çiftçiyle kucaklaşmayı bilmeli. Eğitim ortamlarımızla kucaklaşabilmeli ve bunu iyi yönetebilmeli. Ben burada bireysel dertlere düşerlerse hiç kimsenin başarılı olacağını düşünmüyorum. O nedenle herkes hizmeti kadar adamdır. Allah Sayın Hocamı başarılı kılsın. Onun başarısı hepimizin başarısı olsun.

OKUL İNŞAATLARI VE DEĞİŞEN MALİYETLER

*SORU: Şu andaki inşaat halindeki okulların birçoğu durma noktasında. Birçoğunun müteahhitleri bıraktı ya da ödenek yok. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

CEVAP: Ben soruya doğrudan cevap verebilme teknik yeterliliğine sahip değilim. Öncelikle onu söyleyeyim ama piyasa şartları olumsuzluklarını telafi edebilmek, müteahhitlerin hizmetlerini kesintiye uğramaması adına devletimizin olumlu yaklaşımını ifade eden çalışmalardan haberdarım. Dönem dönem bu değişmekle birlikte yeniden böyle bir ihtiyaç olduğu kesin. Hiçbir müteahhidinin devlete yaptığı hizmetten dolayı zarar etmesini istemeyiz. Böyle bir şey olamaz. Devletimiz de bir müteahhide zarar ettirerek bir şey kazanamaz. Bunlar Tokat'a hizmet üreten insanlar. Bu doğrultuda ben siyasi  birimlerimizin, güçlerimizin, müteahhitlerimizin bu eksiklerini tamamlamak için ellerinden gelen her şeyi yapmaları gerektiğine inanıyorum. Müteahhitlerimizin de bu konuda bir eğitim yuvasını erken vakitte öğrencilerine teslim edebilmeleri için ellerinden gelen her şeyi yapmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu unutulmayacak bir iyilik olur. Böyle zamanlarda kendine imkanlarını devleti lehine kullanıp bu binalara erkenden bitirebilmek kabiliyeti her müteahhide değer katar.

ÖĞRETMEN ATAMALARI

*SORU: Ülkemizde şu an 100 binlerce öğretmen açığı var ve öğretmenler atama bekliyor. Bu konularda ne gibi çalışmalar yapacaksınız?

CEVAP: Sayın Cumhurbaşkanımızın yürüttüğü yönetim politikalarına, eğitimle ilgili başlıkların tamamına cümlemiz, duruşumuz, söylemimiz vardır. Bir eleştirimiz de vardır ama ciddi teşekkürlerimiz de vardır. Genel manada teşekküllerin fazla olduğu bir dönemdeyiz. Eğitimciler olarak biz araziyi tamamen dolaşıyoruz. Bütün öğretmenlerimize yan yana geliyoruz ve onları dinliyoruz. Bizim için önemli cümleler söylüyorlar. Bu doğrultuda onlara olan güvenimizi bu zorlukları atabilme süreçlerinde üretilen tüm politikalar ciddi bir destek olarak görüyorum. Şu an 2023 yılı itibariyle 100 bin öğretmen atansın istiyoruz. Seçim aralığında bu tür şeyler kıymetlidir. Bunu doğru anlatabilmek lazımdır. Şu anki çalışanların yüzde yetmişi bu iktidar döneminde atanmış insanlar. Sınıf başına düşen öğretmen sayısına baktığımızda öğrencilerimizin almış olduğu hizmet daha fazla. Bu açıdan kıymetli bir zaman geçirmişiz. Ama bu 2023 yılı için eğitimci olan arkadaşlarımızın 100 bin tanesinin daha atanmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz.  Okulun temizliği, sorumlulukları, güvenlik boyutları, buralara dair konular çok önemli noktada eksikler var. Buralara dikkat çekmek isterim. Bu hizmetleri üretemeyen okullarda öğretmenler de idarecilerimiz de öğrencilerimiz de mağdur olmaktalar.

“MADDE BAĞIMLILIĞI ÜZERİNE ÇOK ÖNEMLİ POLİTİKALAR VAR”

Önemli desteğe ihtiyacımız var. Madde bağımlılığı o şu an Türkiye'nin başındaki en büyük belalardan bir tanesi. Sosyal medya bağımlılığı artık ikinci sıraya düştü. Bu konudaki kayıplarımızı telafi edebilecek yeni yeni yaklaşımlar var. Biz sivil olarak bu cümleyi burada kurarken farklı alanlarda çalışmalarımız yine olacak inşallah.