Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, depremin en çok etkilediği yerleşim yerlerinden biri olan Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde depremin 21’inci gününde ilçedeki son durum hakkında açıklamalarda bulundu.

Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu açıklamasında “Asrın felaketinin 21’inci günündeyiz. Halen kalbimiz yaralı, halen üzüntülüyüz. Ama diğer taraftan da ümitliyiz. Devletimiz güçlü, milletimiz güçlü. Her geçen gün yaralar biraz daha fazla sarılıyor. Şunu ifade etmek gerekirse; insanlarımız ilk başta haliyle depremin etkisiyle çevre illere, akrabalarının yanına gitmişlerdi.  Ama şu anda özellikle bu haftadan itibaren dönüşlerin olduğunu görüyoruz. İlçede artık bir hareket oluşmaya başladı. İkamet anlamında, barınma anlamında tabi olarak insanlar evlerine girmeye korkuyorlar. Binaların tespitleri hemen hemen bitti. Başta en acil yıkılacaklar olanlar, ağır hasarlı olanlar, orta hasarlı olanlar her anlamda tehlike arz eden binalar. Bu binaların hepsi yıkılacak” dedi.

Depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması için çalışmaların her geçen gün daha ileri seviyeye taşındığını dile getiren Başkan Eroğlu “İnsanlar nerede nasıl yaşıyor diye sorulacak olursa, insanlarımız şu anda afet çadırlarında yaşıyorlar. Daha iyi koşullarda geçici barınma ihtiyacının karşılanması için yaklaşık 2000 konteyner bulunan konteyner kentin altyapısını tamamlamıştık. Konteyner kent, gelen konteynerlerle kuruluyor. Burada çalışma devam ediyor.  Yemek ihtiyaçlarını gidermek amacıyla burada aşevleri kuruldu. Biz Tokat Valiliğimiz ve Tokat Belediyemiz olarak günlük 1500 kişiye yemek çıkarıyoruz. Aynı zamanda 5000 kişiye yemek çıkaran Esenler Belediyemizin bir aşevi var.  Bunlarla birlikte derneklerimizin, vakıflarımızın yemek verdiği noktalar var. Hepsi birlikte burada günlük 17-18 bin insanın ihtiyacını giderecek şekilde yemeğin çıkarıldığını söyleyebiliriz” dedi.  

Gelen yardımların depolardan ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını ifade eden Başkan Eroğlu “Aynı şekilde 4 depomuz var. Bu depolarımızda devletimizin ve insanlarımızın gönderdiği başta gıda olmak üzere temizlik ürünleri, battaniye ve giyecek gibi insanlarımızın neye ihtiyacı varsa o ihtiyaçlar yer alıyor. Bu depolarımızdan insanlarımızın neye ihtiyacı varsa o ihtiyaçları gideriliyor. Bu arada hem Gölbaşı hem de Tokat Sosyal Yardımlaşma Vakfından arkadaşlarımız vesilesiyle köylerimize ulaşıyoruz. Muhtarlarımızla iletişim halinde olarak neye ihtiyaçları varsa onları da karşılıyoruz” dedi.

İlçenin su altyapısının çökmesinden dolayı Erkenek İsale Hattındaki tamir çalışmalarında sonuç alınarak ana depolara su verildiğini ifade eden Başkan Eroğlu “Depolardan suyu adım adım bütün ilçeye ulaştıracağız. Arkadaşlarımız birçok noktada su arızalarının giderilmesi, şebeke hattı tamir ve yenilemeler yaptılar. Ana hattan başlayarak vanalar koymak suretiyle altyapıda yer yer bozuklukları da tespit ve tamir ederek ilçenin tamamına içme suyunu ulaştırmak üzere çalışıyoruz. İlk günden itibaren su tankerleri ile kardeşlerimizin su ihtiyacını karşılamaktaydık. Burada hayatın normale dönmesi için belirlenen takvim çerçevesinde ve aralıksız olarak yapılması gereken işleri yapıyoruz. Bilindiği gibi kalıcı konutlar devletimiz tarafından inşa edilecek. Bir yıla kadar tamamlanarak kardeşlerimiz oralara yerleşecekler. Bizler de bu büyük depremin ilk etkilerinin silinmesi şehirlerimizin en güzel ve güvenli şekilde inşa ve ihyasının gerçekleşmesi sürecinde ilk çalışmaları valimiz koordinesinde belediyelerimiz, bütün kurumlarımız, gönüllülerimizle birlikte milletimizin desteği ve devletimizin gücüyle gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.