Eğitim Bir-Sen Tokat 1 Nolu Şube Başkanı Şaban Ceylan'ın eğitime ve eğitim çalışanlarının  gündeme  dair konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Şaban Ceylan onlarca yılın birikmiş sorunlarını tek tek çözdüklerini dile getirerek, şu ifadeleri kullandı;

 “Eğitim çalışanlarının özlük ve ekonomik haklarını iyileştirmeye devam ediyoruz. Kronikleşen sorunlardan 3600 ek gösterge, öğretmenlik meslek kanunu, kariyer basamakları gibi gündemde olan konuları yetkili sendika olmanın sorumluluğu ile kamuoyu oluşturarak çözüme kavuşturduk. Bu konular son günlerde her ne kadar karalama kampanyaları ve algı operasyonları ile itibarsızlaştırılmaya çalışılsa da biliyoruz ki doğru taktik ve usullerle netice elde edilmiştir. Cumhuriyet tarihinin en önemli kazanımlarındandır. Tabi ki beğenmediğimiz taraflar var. Kamu Şeflerinin ihmali, emekliliğine yansıması olmayanlar gibi bazı eksikler görülüyor. Yeni bir mücadele ile bu eksikleri de tamamlayacağız.

KİMİ KASTETMİŞ BİLEMİYORUZ

Son günlerde Milli Eğitim Bakanı’nın sendikaları töhmet altında bırakan açıklamasına Genel Başkanımız Ali Yalçın’ın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama şöyleydi; “Milli Eğitim Bakanı bir gazeteciyle mülakatında sendikaları töhmet altında bırakmıştır. Kimi kastetmiş bilemiyoruz ama ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda kariyer için sınav konusunda ilk günden beri durduğumuz yer belli ve Toplu Sözleşme tekliflerimiz de ortadadır. Bakanlıkla tüm görüşmelerimizde beklenti karşılansın istedik. 12 saat süren TBMM Eğitim Komisyonu görüşmeleri ile Genel Kurul sürecinde Bakanlık ve yasa yapıcılar “sınavsız uzmanlık olmayacağı” kabulüyle, haklı taleplerimize de kapı aralamamıştır.

İYİ Kİ SENDİKALAR VAR, İYİ Kİ EĞİTİM-BİR-SEN VAR!

Sayın Bakanın açıklamaları, “iyi ki sendikalar var” dedirtiyor. Yoksa, yüksek lisans ve doktorası olmayan öğretmenin şansı da olmayacakmış anlaşılan. Eğitim-Bir-Sen olarak biz ne dediğimizi de ne istediğimizi de biliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenleri rahatlatmak, yeni bir eğitim-öğretim dönemine stressiz girmelerini sağlamak istiyorsa, Meslek Kanunu ile ilgili sahanın taleplerini görmeli, tüm beklentileri karşılayacak yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmek için adım atmalıdır” demişti.

Milli Eğitim Bakanı bir televizyona yaptığı açıklamada ise; önceki açıklamasının bağlamından koparıldığını ve Eğitim Bir Sen’in haklılığını doğrulayarak “Yetkili Sendika Eğitim Bir Sen sınav istemedi, bilakis yetkili sendikanın önerileri doğrultusunda bu kadar kişi uzmanlık ve başöğretmenlik sınavına başvuru yapabilmiştir” demiştir.

Uzman ve başöğretmenlik hizmet yılı üzerinden unvanların verilmesi talebimiz 5. Dönem toplu sözleşmeden bu tarafa aynı.Kayıtlı. Kanun hazırlanırken sadece yüksek lisans ya da doktora yapanlara unvan verilmesini isteyen bakanlık. Olmaz deyip alanın genişletilmesi ısrarındaydık. Ve iyi ki de öyle yaptık 614 bin arkadaşımız müracaatta bulundu. Yoksa 20 bini ancak bulacaktı ki bu bir krizdir.

ÖĞRETİM YILINA HAZIRLIK ÖDENEĞİ ARTIRILMALIDIR!

Eğitim-Bir-Sen olarak Cumhurbaşkanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na başvurarak, öğretim yılına hazırlık ödeneğinin en az yıllık TÜFE değişim oranına tekabül eden tutarda artırılmasını talep ettik. Toplu sözleşmeye göre öğretim yılına hazırlık ödeneği; 2022 yılında 1.325 pTL, 2023 yılında 1.400 TL olarak ödenecek. Bu nedenle 2022-2023 yıllarına münhasır öğretim yılına hazırlık ödeneğinin en az yıllık TÜFE değişim oranına tekabül eden tutarda artırılması ayrıca tüm eğitim çalışanlarına verilmesi gerekmektedir.

İLLER ARASI YER DEĞİŞİKLİKLERİNE İPTAL HAKKI VERİLMELİDİR

Öğretmenlerin isteklerine veya mazeretlerine bağlı olarak iller arasında yer değişikliği sürecinin mümkün mertebe talebi karşılayacak şekilde gerçekleştirilmeye çalışıldığını belirten Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “ülkemizin son zaman dilimine damgasını vuran enflasyon ve konut kıtlığının yol açtığı yüksek konut kiraları, öngörülemeyen bir tercih faktörü olarak yer değişikliği sürecine etki eder hâle gelmiştir. Bu itibarla, tercih ettikleri görev yerlerinde karşılayamayacakları kadar yüksek kira bedelleriyle karşı karşıya kaldıkları gerçeği göz önünde bulundurularak iller arası yer değişikliği yapan öğretmenler yönünden iptal hakkı tanınmalıdır. Gitmek isteyip gidemeyenler için de ikinci il dışı tayin hakkı verilmelidir.

İLİMİZ EĞİTİM KONULARINDA ELEŞTİRİMİZİ İLGİLİSİNE YAPIYORUZ.

En büyük hassasiyetimiz eğitim çalışanlarımızın huzuru. Bu huzurun ikamesi için ne yapsak az. Huzurlu olan üretir. İl bazında yürütülen anlamsız içeriksiz keyfi bazı soruşturmalar ve soruşturmayı yürüten müfettişlerin ellerinde ceza kaçanlarıyla sorunlu yaklaşımları idarecilerimiz ve eğitim çalışanlarının motivasyonunu bozmakta. Adeta yıkım ekibi gibi çalışılmakta. Gittikleri yerden toz duman yükselmekte. Çözüm iradesinin en güzel hali incitmeden sonuca gitmektir. Konu Vali Sayın Numan Hatipoğlu ve İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Özdemir Beye ifade edilmiş ve hassasiyet göstermeleri talep edilmiştir.”