Prof. Yaman: “Kitapta yer alan yazılar derinlemesine incelendiğinde eğitimin karanlık noktalarına ışık tutulduğu ve istendik bir eğitim anlayış ve uygulaması için bir yol haritası çizildiği gözlemlenecektir.”

 

(Haber: Bekir Binbaş)

 

Birlik Vakfı Tokat Şubesi’nin sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında Tokat’a davet edilen hemşehrimiz, eğitimci ve yazar Prof. Dr. Ertuğrul Yaman sohbet etkinliğinde dinleyicilerine “Nasıl Bir Eğitim?” kitabının içeriğinden hareketle eğitimden bahsetti.

            28 Ocak 2023 günü akşamı Birlik Vakfı Salonu’ndaki etkinlikte Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Kasap ile Yönetim Kurulu Üyeleri, nezih bir dinleyici kitlesi hazır bulundu. Birlik Vakfı Başkanı Ali Kasap davetlerine icabet eden Prof. Dr. Ertuğrul Yaman’a teşekkürlerini dile getirdi.

            Halen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesinde görev yapmakta olan Prof. Dr. Ertuğrul Yaman, birçok kamu kurum ve kuruluşunda “Etkili İletişim ve İnsan İlişkileri”, Etkili Konuşma ve Diksiyon”, “Beden Dili”, “Takım Çalışması”, “Etkili Sunum Teknikleri”, “Aile İçi İletişim”, “Değerler Eğitimi” vb. hususlarda kurs, seminer ve konferanslar verdi. Memleketi Tokat’ta Birlik Vakfı’nın davetiyle eğitim üzerine konuşmaktan mutluluğunu ifade etti. Bol müzakereli toplantıda eğitim konuşuldu. Toplantıyı takip eden isimlerden biri olan Prof. Dr. Osman Çakmak’ın içeriğe dair aktardığı özet bilgile şöyle oldu:

            “Ertuğrul Yaman hoca uzun yıllar çalışması sonucu yerli ve milli vasıfta bir milli eğitim modeli ortaya çıkarmış. Bunu ‘Nasıl Bir Eğitim?’ kitabında açıklıyor. Uzun bir çalışmanın ürünü. Defalarca süzgeçten geçmiş. Onlarca insanın emeği var. Ve sürekli de gelişime açık. Bir kısım üniversite hocaları ve öğretmenlerin de katıldığı toplantı yoğun müzakere atmosferinde geçti. Bu esnada şuna şahit oldum. Eğitimin gerçek sorunlarını dillendirmenin çok uzağında kalıyoruz. Hep çözüme yardımcı olmayan ayrıntı hususları ele alıyoruz. Bu aslında Türkiye’nin eğitime bakışının olmadığını gösteriyor.   Kendi yerli ve milli çözümlerimizi, yani asıl çıkış noktalarını hemen hiç konuşmuyoruz. Eğitimde neden esasa dair dönüşüm yok? Sebebi bu. Yani biz gerçek çözümü istemiyoruz. Sonra da eğitimde neden bu karmaşa diye soruyoruz. İnsanımız kök ve asli sorunları ve çözümleri yüzde ne kadar dile getiriyor sorusu aklıma geldi. Siz deyin % 90, ben diyeyim % 99. Gerçek eğitim sorunlarını dillendirmenin uzağında kalıyoruz. Kendimize ait eğitim felsefesi ve kendi kavramlarımızı teşkil ettik mi? Şu anda neredeyse tüm kavramlarımız ödünç ve ithal. Eğitim, kendi terzilerimizin diktiği elbise değil.  Geçen haftalarda İİKV’daki Ömer Özyılmaz hocamızın sunumunu dinleyince bu oran binde 999’a düştü alemimde.  Tabi bu benim kanaatim.  Ömer Özyılmaz hoca, kendi kavramlarımızı hayata geçirmek için  öncelikle  eğitim felsefesi, bilgi felsefesi ve insan felsefemizi teşkil ederek yola çıkacağız diyordu.   Daha bilgi felsefesinin ne olduğunun kim ne kadar farkında? Sınavlarda soruların malumat düzeyinde kaldığı şu ortamda bilginin ve eğitimin ne olduğu bile ülkemizde tanımlanmış değil. Dönüşüm ne zaman olur? Kritik kütle oluşunca. Kritik kütlenin hayli uzağındayız. Zihinleri ayrıntı ve gölge sorunlardan asli soruna dönüştürecek bir çalışmaya ihtiyaç var. Grubumuzun var oluşunun asli bir görevi şu diye düşünüyoruz. Zihinleri maarife yönelten; gölgelerden asla çeviren, gerçek çözümleri bilen, bir birbiri ile tanışan ve etkileşen öncü kritik bir kütle hasıl etmek.”

PROF. DR. ERTUĞRUL YAMAN’DAN GAZETEMİZE ZİYARET

            Hemşehrimiz Prof. Dr. Ertuğrul Yaman, Birlik Vakfı’nın davetlisi olarak geldiği ilimizde “Nasıl Bir Eğitim?” kitabından hareketle müzakereli toplantıda konuştu. 30 Ocak Pazartesi günü de kitabını takdim etmek üzere gazetemize de nezaket ziyaretinde bulundu.

Gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fatih Kılıç ile sohbet eden Prof. Dr. Ertuğrul Yaman yeni kitabı “Nasıl Bir Eğitim?” için yaptığı bilgilendirmede “kitapta yer alan yazılar derinlemesine incelendiğinde eğitimin karanlık noktalarına ışık tutulduğu ve istendik bir eğitim anlayış ve uygulaması için bir yol haritası çizildiği gözlemlenecektir.” ifadelerini kullandı.

Gazeteci Fatih Kılıç da ziyaretten ötürü mutluluğunu ifade ederken “Prof. Dr. Ertuğrul Yaman ile eğitim üzerine konuşmak da başlı başına bir kazanım oldu bizler için. Nice eserlerini okumak ve sohbet etmek dileğiyle, Nasıl Bir Eğitim? kitabından ötürü tebrik ederim.” dedi.