10 – 16 Mayıs Engelliler Haftasının kutlandığı şu günlerde gazetemizin işitme engelli yazarı Turan Yalçın kaleme aldığı iki kitap ile engellilere karşı önyargıları yıktığını söyledi.

 

Helen Keller, Âşık Veysel, Lokman Ayva, Abraham Lincoln, Şafak Pavey, Tevfik Fikret, Timurlenk, Neyzen Tevfik, Mithat Enç, Büyük İskender ve daha nice başarılı insanın azim ve kararlılık ile neleri başardıklarını anlatan “Engelleri Aşanlar”  kitabının bundan 7 sene önce Tokat’ın Pazar ilçesi ve Üzümören beldesinde İstanbul Pazarlılar Derneği desteği ile her lise öğrencisine hediye edildi. Yazar Yalçın, öğrencilerin bu kitabı aile fertleri ile okuyarak engellilere olan önyargılarını yıktığını belirterek, “Engelleri Aşanlar adlı kitabımızın Pazar ve Üzümören’de her evde olduğunu öğrendim. Okunan ve üzerine düşünülen bir kitabın yazarı olmaktan mutluluk duyuyorum” dedi.

Ayrıca Yalçın bu kitabın seneler önce Tokat Fen Lisesi’nde yarışmada derece yapan öğrencilere hediye edildiğini belirterek, İmam Hatip Lisesi’nde hediye edilen bu kitabı öğrencilerin okuyarak kardeşlerine de okuttuğunu ve engellilere karşı önyargıları değiştirdiği gibi engellileri de sevdirdiğini öğrendiğini aktardı. Yalçın, kitabı okuyan öğrencilerin sosyal medyadan kendisine ulaşarak teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

“NE KADAR KİŞİYE ULAŞIRSA O KADAR GÜZEL”

Yazar Yalçın, yerel yöneticilerin bu kitabı lise ve üniversitelilere ulaştırmasının önemli olduğunu kaydederek, “Gönül isterdi ki bu kitabımız sadece Pazar’da değil, il genelinde, her öğrenciye armağan edilsin. Ama ne yazık ki girişimlerimiz sonuçsuz kaldı” dedi. Kitap Tokat projesinde de hediye edilebileceğinin altını çizdi.

ENGELİLERİN PENCERESİNDEN HAYATA BAKMA İMKÂNI

Hayattaki bütün problemlerin temel sebebi olan, kafalardaki engeli kaldırmak için tüyolar veren, mücadele ve azimle tüm engellerin aşılabileceğini gösteren “Sen Kafadan Engellisin” kitabının da daha önce Bilgi Lisesi’nde 9. sınıflara hediye edildiğini belirten Yalçın, öğrencilerden olumlu tepkiler aldığını belirtti.

“TOPLUMDA BİRLİKTE YAŞAMA KÜLTÜRÜ PEKİŞECEK”

Söz konusu kitapları üniversite konuşmalarında güzel soru soran gençlere de hediye ettiğini belirten Yalçın, imkanı olan engelli yakınlarına kitapları temin ederek çevresindeki insanlara hediye etmelerini önerdi. Yalçın, “Önyargıları yıkarsak hem engelliler daha gayretle hayata tutunacak hem de toplumda  birlikte yaşama kültürü daha da pekişecek” dedi.

ÜNİVERSİTELERDE YARDIMCI KAYNAK OLARAK OKUTULUYOR

Kitaplarının engellilerle alakalı yüksek lisans ve doktora tezlerine de kaynak olduğunu belirten Yalçın, Sivas’ta ve Tokat’ta bazı üniversitelerde hocaların öğrencilere yardımcı ders kitabı olarak bu kitapları tavsiye ettiğini belirtti. Kütüphanelerde de çok okunan kitaplar arasında yer aldığını belirten Yalçın, bundan sonra da kitapları gücü yettiğince okumayı seven insanlarla buluşturmaya devam edeceğini söyledi.