Haber: Seda Batur

EYT ile ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un dün ki Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi sonrası Tokatlılar il ve ilçelerdeki SGK’ların yolunu tuttu. Başvuru dilekçilerini dolduran ve kabul edilen EYT’li vatandaşlar ilk maaşlarını Nisan Ayı’nda alacak.

“UZUN ZAMANDIR BEKLİYORDUK, OLDU”

Uzun zamandır yasayı beklediğini ifade eden Almus doğumlu Ahmet Şahin, onay çıkar çıkmaz dilekçesini teslim ettiğini emekli olacağı için mutlu olduğunu söyledi.

48 yaşında ki Ahmet Sütleroğlu, “Dilekçemizi verdik, kısmet olursa emekli olacağız. Emekli olacağımız için inşallah her şey iyi olacak. Allah devletimizden razı olsun.” dedi.

“AF OLMAZSA EMEKLİ OLMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL”

Tokat merkez köylerinden Kervansaray’da yaşayan 52 yaşında ki Zekeriya Karademir, “BAĞ-KUR’dan emekli olacağız ama af bekliyoruz. Eğer ki af çıkarsa bizlerde EYT’den yararlanıp emekli olacağız. Köylü vatandaşız, herhangi bir tutunacağımız dal olmadı ve köyde yaşadık, ekip, biçtik. Pancar ekibi yaptık, BAĞ-KUR’dan yatırdık. Sayın Cumhurbaşkanımızdan bununla ilgili bir açıklama bekliyoruz. Normalde emekli oluyoruz ama üzerime 1 milyon para çıkıyor bundan dolayı af bekliyoruz. Af olmazsa emekli olmamız mümkün değil.” açıklamasında bulundu.

Çiftçilik yapan 54 yaşındaki Aydın Kaya, “Senelerdir bu kararı bekliyorduk, meclisten geçti ve emekli olduk, çok mutluyum. Bundan sonra kendimize göre planlarımız olacak, ilk maaşımla birkaç arkadaşımı yemeğe götüreceğim.” diye konuştu.

“DEVLETİMİZ HAKKIMIZI BİZLERE TESLİM ETTİ”

Önceki yıllarda Tokatspor forması giyen ve takımdan ayrıldıktan sonra çeşitli işlerde çalışan 52 yaşında ki Mehmet Karakoç, “Dilekçimizi teslim ettik, emekli olacağız ve inşallah emekli olanlar için hayırlısı olur. Yaklaşık 6 yıldır bekledik EYT’yi, yasayı çıkaranlara teşekkür ediyorum. Doğrusunu söylemek gerekirse çok heyecanlandım, rabbim herkese nasip etsin. Haberlerden takip ettiğim kadarıyla ilk maaşın Nisan Ayı’nda olduğu söyleniyor. Bazı planlarım var ilk maaşımla ilgili onları yapacağım. Tekrar çok teşekkür ediyorum yasayı çıkanlardan, hak edilmiş bir durumdu ve yıllardır bekledik. Devletimizde bu hakkımızı bizlere teslim etti.” şeklinde konuştu.

İlimizde yıllardır esnaflık yapan 50 yaşında ki Mustafa Ateş, “Yıllardır bekledik, dilekçimizi verdik. Emeklilik nasıl bir şey bakacağız, bu haktan yararlananlar nasıl mutluysa bende mutluyum.” dedi.

“EMEKLİ OLACAĞIZ, VATANA MİLLETE HAYIRLI UĞURLU OLSUN”

50 yaşında ki Ufuk Dicleli ise, “Devletin güvencesi altına girmek kadar güzel bir şey yok. Emekli olacak vatandaşlarımıza hayırlı olsun. Daha güzel günlerde, daha güzel emekli maaşlarını harcamayı nasip etsin mevlam. Aslında ben 51 yaşında Eylül Ayı’nda emekli olacaktım ama Sayın Cumhurbaşkanımız böyle bir yasa çıkarınca bizlerde erken emekli olmak için başvurumuzu yaptık. Emekli olacağız, vatana millete hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

KİMLER FAYDALANACAK?

EYT düzenlemesiyle 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olup kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayanlar emekli olabilecek. Aylık bağlanması talebinde bulunanlar, yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanabilecek. Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 30 gün içinde tekrar işe başlayan bütün çalışanlar için de yüzde 5 destek primi verilecek.

EMEKLİLİK BAŞVURULARI E-DEVLET'TEN YAPILABİLİYOR

İlk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olmasını sağlayacak düzenlemede, vatandaşlar, başvuru sürecinin başlamasının ardından süre sınırı olmaksızın ve sosyal güvenlik kurumlarına gitmeden e-Devlet Kapısı üzerinden de emeklilik işlemlerini yapabiliyor.