(Haber: Bekir Binbaş)

Tokat Gazeteciler Televizyoncular Radyocular Derneği Başkanı İhsan Uluözlü, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı vesilesiyle yaptığı açıklamada fikir ve beden emeklerini toplumsal yarar odaklı hizmete vesile kılan tüm meslektaşlarını kutladı. Sektörde yaşanan sorunları gündeme getirdi ve “bu günü bayram değil, dayanışma günü olarak kutlamaktayız, nitekim çok zor dönemlerden geçmekteyiz.” dedi. Basın sektöründe mesleki yasaların çıkarılmasından basın özgürlüğüne kadar birçok konuda düzenleme beklendiğini ifade etti.

2023 yılının, medya sektöründe yaşanan sorunların çözümlenme yılı olmasını dilediğini ifade eden Başkan İnsan Uluözlü’nün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle yaptığı açıklaması şöyle oldu:

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ vesilesiyle, çözüm bekleyen sorunlarımızı kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Çünkü sektörümüzde yaşanan sorunların bir an önce çözümlenmesi, sürekli itibar kaybeden mesleğimizin gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Sorunlarımız önem sırasına alınamayacak kadar büyük, karmaşık ve birbirini etkileyen niteliktedir. Medya sektörü, ekonomik sorunların yanı sıra yasal düzenleme eksiklikleri, basın özgürlüğü, yetişmiş eleman sıkıntısı, teknik altyapı, istihdam ve etik değerlerin farkında olmadan ya da bilerek ötelenmesi gibi sorunlarla karşı karşıyadır.

GAZETECİLİK MESLEK YASASI GÜNÜN KOŞULLARINA UYGUN OLMALIDIR

Türk basını, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde böyle bir yasa olmayınca dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın “gazeteciyim” diyerek mesleğe başlayabilmektedir.

Gazetecilik mesleğinde bu çarpık durumu ortadan kaldırmak için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “Gazetecilik Meslek Yasası" teknolojik gelişmeler de göz önüne alınıp günümüz koşullarına uygun olarak yeniden çıkarılmalıdır.”