2019-2-IT03-KA105-016670 “Cultural Laboratories of Enterprie (CLOE)” Projesi II Convivio Del Pensiero Critico (İtalya) koordinatörlüğünde, Tokat Ekonomik Kalkınma ve Meslek Edindirme Derneği (Türkiye) Olemisen Balanssie RY (Finlandiya) ve eSquare Ev (Almanya) ortaklığında yürütülmektedir. Erasmus+ programı tarafından desteklenmektedir.

Projenin amacını açıklayan İstinye Üniversitesi Öğretim Görevlisi Özlem Nur Besler “İtalya Ulusal Ajansı ile iş birliği içerisinde gerçekleştirmiş olduğumuz gençlerin girişimciliğe karşı bakış açılarını desteklemeyi amaçladığımız projemize, eğitimciler ve girişimciler olarak İtalya’nın Lanciano bölgesinde katılım sağladık. Gençlerin fikirlerini hayata geçirmek için bizler tarafından daha fazla yönlendirilmeye ve cesaretlendirilmeye ihtiyaçları olduğu düşüncesindeyim. Gençler bilgi sahibi oldukça kendilerine güvenlerinin de doğru orantıda artacağı inancındayım. Projemiz kapsamında, diğer paydaşlarımız ile tüm kültürlerin girişimciliğe karşı bakış açıları, farklı kültürel girişimcilik uygulamaları ve fikirlerini hayata geçiriş biçimleri üzerine birçok çalışma gerçekleştirdik. CLOE projesi ile edinilen bilgiler ışığında gençlerimizi girişimcilik konusunda daha fazla uluslararası bilgiye sahip ederken sonrasında fikirlerini hayata geçirme konusunda cesaretlendirmeyi amaçlamaktayız. Hedef kitlemiz olan gençlere yönelik girişimcilik üzerine yaygın öğretim yöntemlerini ve uygulamalarını farklılaştırarak kullanmayı, girişimci kuruluşlara modernleşme ve uluslararasılaşmayı sağlamayı istiyoruz. Son olarak, gençlerimizi, sürdürülebilirlik ve sosyal girişimcilik konuları ile de tanıştırmayı, fikirlerin uygulanabilirliğini fark etmelerini ve bu fikirleri hayata geçirdiklerini görmek istiyoruz.” dedi.

Bu kapsamda İtalya’nın Fara San Martino şehrinde İtalya, Türkiye, Almanya ve Finlandiya ortaklığında yürütülen uluslararası projemiz Tokat Ekonomik Kalkınma ve Meslek Edindirme Derneğinin 8 gençlik çalışanı ve toplam 18 katılımcı ile devam etmektedir.

Tokat Ekonomik Kalkınma ve Meslek Edindirme Dernek Sekreteri, iş adamı ve hali hazırda aktif olarak üç şirketi ile faaliyet gösteren, TOBB Genç Girişimciler icra kurulunda yer alan Mehmet Özer, “CLOE projesine farklı ülkelerden gelen katılımcılar ile Girişimcilik üzerine kendi kültürümüzde pratikte girişimcilik uygulamalarını tecrübelerim ile birleştirerek baştan sona aktarmayı amaçladım. Girişimcilik sürecinde ilk adım olan fikir aşamasından itibaren aksiyon alarak geldiğim noktaların altını çizmeye çalıştım. Hem projedeki katılımcılara hem de kendi ülkemizdeki girişimci adaylarına yol gösterici olarak faydalı olduğumuzu düşünüyorum.”

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ayhan Diril, “Projeyi çok yönlü olarak desteklemek için kendi yazmış olduğum İngilizce şiir ve hikayelerden oluşan kitaplarımı katılımcılarla paylaşarak kültürel ve sanatsal etkileşimin evrensel bir dil olduğuna dikkat çektik. Yanımda getirmiş olduğum Mevlevi Musikisinin, vazgeçilmez enstrümanı olan “ney” ile üflemiş olduğum parçalar ile de katılımcılarla neşeli bir ortam oluşturduk.” dedi.

Bodrum Anadolu Lisesi Okul Müdüresi Berrin İpek, ‘Uluslararası CLOE Projesi katılımcıları ile birlikte aktif bir şekilde rol aldığım için mutluyum. Yönetim uygulamaları ve girişimciliğin olumlu ve olumsuz yönlerini, sektörde karşılaşılabilecek sorunların ve çözümlerin geliştirildiği projede gençlere yol göstereceğini inancında olup özellikle istihdam konusunda gençlerin yeterlilik ve beceri seviyelerinin geliştirilmesinde projenin farkındalık yaratacağını düşünüyorum.’ dedi.

Tokat Ekonomik Kalkınma ve Meslek Edindirme Dernek Başkanı Müslim Kaçmaz “Gençlik çalışanlarımızın uluslararası bir projeye katılmasından oldukça memnunum. Burada kültürümüzü tanıtıyoruz. Farklı ülkelerden gelen insanlarla tanıştık ve kaynaştık. Katılımcılarımızın aktif olarak etkinliklere katılmalarından ve başarılı sunumlarından dolayı çok memnunum.”