İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamanın detayları şu şekilde oldu;

“Tarım, insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması, ülkenin milli gelirinin yükseltilmesi, sanayiye hammadde sağlanması ve önemli bir istihdam alanı, sosyo-ekonomik politikalarının ayrılmaz bir parçası olması ve tarladan sofraya gıda güvenliği yönüyle de stratejik bir alan olması açısından da son derece önemlidir. Bitkisel üretim sürecinde hastalık ve zararlı organizmalar nedeniyle meydana gelen kaybın mücadele yapılmadığı zaman yaklaşık % 35 olduğu kabul edilmektedir.

Bitki sağlığı faaliyetlerinde başarılı olmak, gıda güvenilirliğini sağlamak ile iç ve dış ticarette sorun yaşanmasını önlemek için çalışmaların Zirai Mücadele Teknik prensipleri doğrultusunda sürdürülmesi, Entegre Mücadele çalışmalarının yaygınlaştırılması, bitki karantina tedbirlerine titizlikle uyulması ve bitki koruma ürünlerinin tavsiyesine uygun olarak kullanılması gerekmektedir. Bu çerçevede ilimizde; söz konusu hedeflere ulaşılmasına yönelik bitki sağlığı faaliyetleri etkin bir şekilde yürütülmektedir.

Hasat Öncesi Pestisit Denetimi Programı Çalışmaları kapsamında İlimizde taze sebze ve meyvede olmak üzere üretim alanlarından hasat öncesinde toplam 14 üründe 270 adet numune alınmıştır. Yapılan denetimlerde 13 adet üründe tavsiye dışı pestisit kullanıldığı 3 üründe de yasaklı aktif madde kullanıldığı tespit edilmiştir. Toplam 48.544,00 TL idari para cezası uygulanmış, 500 kg Taze Fasülye ve 8 dekar Marul yasaklı aktif madde kullanılması sebebiyle imha edilmiştir.

Entegre Mücadele Çalışmaları kapsamında; Elma Entegre 330 dekar alanda 9 üretici, Patates Entegre Mücadele 300 dekarda 15 üretici, Şeftali Entegre Mücadele 250 dekarda 20 üretici, Örtüaltı Entegre Mücadele 70 dekarda 70 üretici ile çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

İlimiz genelinde 15 konuda 3700 dekar alanda başta karantinaya tabii olmak üzere ülkemizde bulunan ve ülkemizde varlığı bilinmeyen bitki hastalık ve zararlıları hakkında sürvey çalışmaları yapılmıştır.

İlimizde diğer Entegre Mücadeleler kapsamında; 27 adet bitki hastalıkları, 34 adet bitki zararlıları, 8 adet Yabancı ot mücadelesi, 15 adet ambar, fabrika, depo fumigasyon ve ilaçlama konularında çalışma gerçekleştirilmiştir.

Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi kapsamında da, Kiraz EKÜY 350 dekarda 30 üretici, Bağ EKÜY 665 dekarda 50 üretici, Domates EKÜY 900 dekarda 30 üretici ile gerçekleştirilmiş pestisit kalıntısı yönünden toplam 16 adet numune alınmış ve analiz sonuçlarında yasaklı veya tavsiye dışı BKÜ ne rastlanılmamıştır.

2021 YILINDA BİTKİ SAĞLIĞI KONUSUNDA ÜRETİCİLERİMİZİ BİLGİLENDİRMEK İÇİN 30.000 SMS GÖNDERİLMİŞTİR.

İlimizde toplam 10 adet Tahmin ve Erken Uyarı cihazı bulunmakta olup 30.000 dekar alana hitap etmektedir. Erken uyarı çalışmaları kapsamında bitki hastalık ve zararlıları ile ilgili olarak 15 konuda 30.000 SMS ile üreticilere ilaçlama zamanı bildirilerek zamanında ve etkin zirai mücadele yapılması sağlanmış, gereksiz ve fazla zirai ilaç kullanılmasının önüne geçilmiştir.

Patates Karantina Etmenlerinin Takibi Projesi kapsamında, ilimiz patates üretim alanlarından 19 adet toprak numunesi ve 19 adet yumru numunesi alınmış karantinaya tabi hastalık ve zararlılar yönünden incelenmiş ve analiz sonuçlarına göre karantina açısından zararlı herhangi bir organizmaya rastlanılmamıştır. Proje kapsamında 760 Dekar patates üretim alanında sürvey çalışması yapılmıştır. İlimizde önceki yıllarda patates karantina etmenleri ile bulaşık olduğu tespit edilen 11 adet üretim parselinde toplam 43 dekar alanda karantina devam etmektedir.

Akdeniz Meyve Sineği İzleme Projesi ve Akdeniz Meyve Sineği Ulusal Eylem Planı kapsamında, Feromon tuzak yöntemi ile sabit istasyonlar ve izleme noktaları oluşturularak yıl boyu haftalık olarak Akdeniz Meyve Sineği zararlısının ilimizde takibi yapılmıştır.

2022 yılında da Bakanlığımız programı çerçevesinde çalışmalarımız devam edecektir. Projelerin uygulanması ve tüm çalışmalarda bizlere destek verem Tarım ve Orman Bakanlığı' na, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP)' na, Tokat İl Özel İdaresi'ne ve özellikle tüm bu proje çalışmalarında her zaman yanımızda olan, bizi yönlendiren ve Valilik olarak maddi manevi desteklerini esirgemeyen sayın Valimiz Ozan BALCI' ya, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelimize teşekkür ederiz.”