Ramazan ayı ilk olarak dün akşam kılanan teravih namazı ile başladı. Vatandaşlar ilk oruca niyet etmek için sahurunu yaptı. İl Müftüsü Pamuklu Ramazan ayı öncesinde tüm hazırlıkların tamamlandığını ve bu mübarek ayın huzur içinde, manevi kazançla geçmesi için bir dizi program hazırladıklarını söyledi.

İLK ORUÇ BUGÜN

Pamuklu, “Diyanet İşleri Başkanlığımız her yıl Ramazan ayında bireysel ve toplumsal hayatımıza ışık tutan önemli bir konuyu kamuoyunun gündemine taşımaktadır. Belirlenen konu Ramazan ayı boyunca etraflı bir şekilde ele alınarak toplumumuzda bir duyarlılık ve farkındalık oluşması hedeflenmektedir. Bu bağlamda bu yılın Ramazan teması “Ramazan ve Dayanışma” olarak belirlenmiştir. İl ve İlçe Müftülükleri olarak “Ramazan Ayı’nda görev alanlarımızın başında mukaddes mekânlar olarak camiler geliyor. Ramazan’da camii denilince de akla vaaz ve mukabele gelmektedir. Mübarek Ramazan Ayı öncesinde camilerimizin eksiklikleri gözden geçirilip temizlikleri ve bakımı yapılarak din görevlilerimizle gerçekleştirdiğimiz toplantılarla da hazırlık çalışmalarını tamamladık.

HAZIRLIKLAR TAMAM

Ramazan ayı gelmeden önce bütün camilerimizde genel bir temizlik yapılarak Ramazan Ayı’na hazırlandı. Camilerimizdeki aydınlatma ve ses sistemleri ile klimalar gözden geçirilerek eksikler giderildi. Her sene olduğu gibi bu sene de Müftülüğümüz tarafından hazırlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı Tokat Şubesince bastırılan imsakiyeler görevlilerimiz vasıtasıyla halkımıza dağıtılmıştır. Görevlisi olmayan ve tek görevlisi bulunan camilerimizde görevin aksamaması için geçici görevlendirmeler yapıldı. Bütün camilerimizde teravih namazı yatsı ezanı ile birlikte normal vaktinde kılınacak, ilave süre eklenmeyecektir. Merkez Camilerimizle minaresi bulunan bütün belde ve köy camilerimizin şerefelerindeki kandiller akşam ezanı ile sabah ezanı (imsak vakti) arasında açılacaktır.

CAMİLERDE VAAZ PROGRAMLARI

Ramazan ayı boyunca Alipaşa Cami’nden merkezi sistemle öğle namazı ve teravih namazı öncesinde, ayrıca merkezdeki muhtelif cemaat yoğunluğu bulunan uygun camilerimizde münavebeli olarak vaaz ve irşat programımız uygulanacaktır. Bayanlara yönelik olarak da bayan vaizlerimiz ve Din Hizmetleri Uzmanlarımız tarafından ‘Ramazan Ayı Özel Vaaz ve İrşat Programı’ uygulanacaktır.

MUKABELE PROGRAMLARI

Ramazan ayı boyunca tüm camilerimizde sabah mukabelesi, öğle ve ikindi vakitlerinde de muhtelif camilerimizde mukabele programı cami görevlilerimizce, Molla Hüsrev Kur’an Kursumuzda eğitim gören hafızlarımız ile İmam-Hatip Lisesi’nde okuyan öğrencilerimiz ve dışarıdan hafızlığını bitirmiş öğrencilerimiz tarafından uygulanacaktır. Ayrıca Bayan Kur’an Kursu Öğreticileri tarafından Kur’an Kurslarımız da ve muhtelif camilerimizde bayanlara yönelik mukabele okunacaktır.

YEDİ CAMİDE HATİMLE TERAVİH

Bu yıl Ramazan Ayı’nda Sanayi Cami, Bekçioğlu Cami, Müderris Hulusi Efendi Cami, Hamzabey Cami, Müfti Cami, Mahmutpaşa Cami, Ulu cami olmak üzere 7 camimizde hatimle teravih namazı kılınacaktır.

TDV TOKAT ŞUBESİ RAMAZAN YARDIMLARI

Bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2023 yılı Ramazan ayı için “Ramazan ve Dayanışma” teması olarak belirlenen konu çerçevesinde Türkiye Diyanet Vakfı Tokat Şubesi de depremzede ve ihtiyaç sahibi ailelere Ramazan kolisi verilecektir.

DEPREMZEDELERE YÖNELİK FAALİYETLER

1-İlimizde bulunan depremzedelere yönelik belirli aralıklar ile iftar programı düzenlenecektir.

2-Depremzedelerin yoğun olduğu yurt ve pansiyonlarda Ramazan Ayı boyunda; Mukabele okumak, Teravih namazı kıldırmak ve sohbet etmek üzere Din Hizmetleri Uzmanı, İmam hatip ve Kur’an Kursu öğreticileri görevlendirilmiştir.

3-İlimizde evlerde kalan depremzede kardeşlerimiz ziyaret edilerek ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik çalışmalar başlatılmıştır.

4-İlimizde misafir edilen depremzedeler kardeşlerimizin ihtiyaçlarında kullanılmak üzere Türkiye Diyanet Vakfı Tokat Şubesi tarafından Zekat ve Fitre yardımları kabul edilecektir.

5-Depremin ilk gününden itibaren ilimizden toplanan aynı ve nakdi yardımlar,  yardımlaşma duygularının üst düzeye çıktığı Ramazan ayında da bu yardımlar devam etmektedir.

6-İlimizde bulunan Camii ve Kur'an Kurslarında toplanan yardımlar görevlilerimiz tarafından mahallelerinde bulunan depremzede ve ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılacaktır.

7-Deprem bölgesine Din Hizmetleri sunmak, Manevi Rehberlik yapmak üzere Tokat İl Müftülüğü ve İlçe Müftülüklerimizden Ramazan Ayı boyunca Vaiz, Din Hizmetleri uzmanı, Kur’an Kursu öğreticileri, İmam Hatip görevlendirilecektir. İlk etapta 20 Mart Pazartesi günü 29 kişilik ekip dualar ile yolcu edilmiştir.

KARDEŞ ŞEHİR PROGRAMI

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ülkemiz genelinde iller arasında gerçekleştirilecek Kardeş Şehir programı kapsamında Amasya İli kardeş şehir olarak belirlenmiş olup, Ramazan ayı içerisinde vaaz ve irşat faaliyeti belirlenen bu kardeş şehir ile karşılıklı olarak yapılacaktır.

RAMAZAN AYINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK SOSYAL FAALİYETLERİ

1- Esnaf Ziyaretleri

2- Huzurevi Ziyaretleri

3- Şehit aileleri ve Gazi Ziyaretleri

4-Hastanelerde Hasta Ziyaretleri

5- Cezaevi Ziyareti

6- Yetiştirme Yurdu ve Sevgi Evleri Ziyaretleri

7- Engelli ziyaretleri.

8-Cumhuriyet Meydanı ve Hıdırlık Mevkinde ‘’Fitre ve Zekat Standı’’ kurulacak.

Bu vesile ile halkımızın Ramazan Ayı’nı tebrik ediyor, ilahi rahmet ve bereketin sağanak gibi yağdığı bu ayın milletimiz, İslam dünyası ile tüm İnsanlığa, aziz milletimize ve Tokat halkına hayırlar getirmesini Cenab-ı Haktan niyaz ediyorum.” açıklamasında bulundu.