(Haber-Fotoğraf: Fatih Kılıç)

Almus ilçemiz sınırları içinde bulunan, asırlardır inanç merkezi olarak insanların buluştuğu Hubyar Köyü’nde 16 Temmuz Cumartesi günü 17. Ulusal Hubyar Anma Etkinlikleri gerçekleştirildi. Hubyar Talibi Halis Sağlam, gazetemiz sorumlu İşleri Müdürü Fatih Kılıç’ı etkinliklere götürdü. Gazeteci Fatih Kılıç gün boyu paylaşımları ile Hubyar’dan bilgiler, fotoğraflar aktardı.

            Gazeteci Fatih Kılıç’ın 17. Ulusal Hubyar Anma Etkinlikleri için paylaştığı bilgiler şöyle oldu:

            Hubyar Eğitim Vakfı Yönetimi ile Hubyar Köyü Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği Yönetimi’nin öncülüğünde Hubyar Cemevi ve Tekeli Yaylasındaki etkinliklerde Hubyar postnişi dede Mustafa Temel, Vakıf Başkanı Hıdır Temel, Dernek Başkanı Muzaffer Aktaş öne çıkan isimler oldular.

HUBYAR TARİHÇESİ

            Almus’un en uzak ve Sivas ile sınır köylerinden Hubyar’ın 2.500 rakımlı Tekeli Yaylası 16 Temmuz Cumartesi günü oldukça sisli bir günde çoğunluğu İstanbul ve şehir dışından gelen Hubyar taliplerine ev sahipliği yaptı. Sabah erken vakitte kurban kesimi oldu. Etkinliklere gelenler öncelikle Hubyar Köyü cemevinde dede Mustafa Temel’i ziyaret ettiler, hazırlanan yemeklerden yediler. Anadolu’da bulunan Alevi Ocakları içerisinde hakkında en çok bilgi ve belge bulunan Hubyar Ocağı’nın Türbesinde Hubyar Derviş ve şeyhlerin mezarları başında dua edildi.

Hubyar’ın tarihçesine dair bilgilere bakıldığında türbenin bulunduğu yerleşim yerinin 1540’lı yıllarda, Hubyar’ın kendisi tarafından kurulduğu, 1554 tarihli belgede burasının Hubyar Derviş tarafından baltası ile açılarak tasarruf edildiği ve zaviye kurduğu öğrenildi. 1562 ve 1566 tarihli, Hubyar Derviş’in kendisine verilen padişah fermanlarıyla bu bölgenin sınırları da belirtilerek kendisine vakfedildiği ve kurduğu zaviyesinin şeyhliğinin tasdik edildiği belirtiliyor.

TEKELİ YAYLASINDAKİ ETKİNLİKLER

            Hubyar Köyü merkezinde dede Mustafa Temel’i ziyaret sonrasında 2.500 rakımlı Tekeli Yaylasına çıkıldı. Yaylada kimi talipler kendi çadırlarını kurup, aileleriyle vakit geçirdikleri görülürken, kutlama alanındaki sahnede yerel sanatçıların türküleri ile Hubyar talipleri kimi zaman ellik, kimi zaman halay, kimi zaman semah ile birliğin, beraberliğin, güzelliklerin mesajını verdiler. Hubyar taliplerinin canlı kurban bağışları da anons edildi. Kimisi 2 bin lira, kimisi elli lira, kimisi 100 avro derken gönüllerinden kopan paralar kurban için bağışlandı.

DERNEK VE VAKIF BAŞKANLARININ KONUŞMASI

            Hubyar Köyü Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Aktaş etkinlikler için bir konuşma yaptı. Şahsı ve Yönetim Kurulu adına katılım gösteren herkesi saygı ve sevgiyle selamlayarak konuşmasına başladı. “Kıymetli Hubyarlılar, gönül dostlarımız. Katkısı bulunan tüm canların lokması hak katında kabul ola. 17.sini düzenlediğimiz Hubyar’ı anma etkinliğinde bizleri yalnız bırakmayan tüm gönül dostlarımızı sevgiyle, saygıyla selamlar, her şeyin gönlünüzce olmasını Cenab-ı Allah’tan dilerim. Sağ olun, var olun.” diyerek sözlerini tamamladı.

            Hubyar Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hıdır Temel de bir selamlama konuşması yaptı. “Çok değerli konuklar, değerli Hubyar muhipleri, talipleri; sabrın,  dinginliğin diyarı Hubyar diyarına hoş geldiniz, sefalar getirdiniz, baş göz üstüne geldiniz, hepiniz var olun.” diyerek sözlerine başladı. Sonrasında ‘yüce dağ başı dumansız olmaz’ sözüyle Tekeli Yaylasında 17.sini yaptıkları etkinlikte ilk kez havanın bu denli sisli, dumanlı oluşunu dile getirdi. “Böyle olmasının da güzelliğiyle bu dağın sisini gördünüz.” dedi. Pandemi nedeniyle son 2 yıldır etkinliklerin yapılamadığını hatırlattı. “Sizler bizi 19 yıldır hiçbir zaman yalnız bırakmadınız. Karda, yağmurda, güneşte hep bizimle oldunuz. Bu çiçeklerin içinde bir çiçek olup, açtınız. Teşekkür ediyoruz, sefalar getirdiniz. Bu organizasyonu yapan ekip arkadaşlarımıza, Dernek Yöneticilerimize ve Vakıf Yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Etkinliklerimizin başından beri bizlerden yardımını esirgemeyen Mustafa Atmaca’ya huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Alanımızın teraslama işini düzenleyen Metin Solak arkadaşımıza da buradan selamlar gönderiyorum. Tuvalet ve lavaboların yapılmasında ilk taşı koyan Muharrem Kayabaşı ile Sevda Altınoluk kardeşimize de çok teşekkürlerimizi dile getiriyorum. Bu sene ilk kez oturduğumuz alanın üstü kapatıldı, Hasan ve Gülüzar Öğütoğulları anısına bunun yapımını üstlenenlere teşekkür ediyorum. Güreşte dünya şampiyonluğu başarısını bizlere yaşatan Ufuk Yılmaz arkadaşımıza bizim yüz akımız olduğu için teşekkür ediyorum. Güreşte Türkiye Şampiyonu olan Ege Kaplan ve Soykan Kaplan arkadaşımıza da buradan teşekkürlerimizi arz ediyoruz. Dünyanın en önemli üniversitesi Oxford Üniversitesine özel davetle giden bir çocuğumuz oldu, İlknur Su Erdem’i de buradan selamlıyorum. Aramızdan ayrılan, vefat eden canlarımız oldu. Aşıklarımızdan Erdoğan Solak arkadaşımızı, birçok büyüğümüzü kaybettik, onları huzurlarınızda saygıyla anıyorum. Hak, rahmetini onlardan esirgemesin.” dedi.

MAHKEME DEVAM EDİYOR

            Hubyar Eğitim Vakfı Başkanı Hıdır Temel, Hubyar Tekkesi ve Türbesinin mahkemelik oluşuna dair bir kısa bir bilgilendirmede bulundu. “Bildiğiniz gibi mahkemeyle ilgili son durumu her etkinliğimizde sizlere aktardık. Bugün aynı şekilde yine yapmak istiyorum. Geçen seneden buyana bir değişiklik olmadı, mahkeme devam ediyor. Maalesef sona ermedi. İnşallah bir dahaki etkinlikte size müjde vermek dileğiyle hepinize saygı, saygı, sağlıklar dilerim. Hoşça, dostça kalın, Hubyar ruhundan, Ehl-i Beyt ruhundan eksik olmayın.” diyerek sözlerini tamamladı.

BİRLİK BERABERLİK VURGUSU

            Pir Sultan Genel Başkan Yardımcısı ve Karadeniz Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muharrem Erkan da bir konuşma yapmak üzere davet edildi. “Pirimizin huzurundayız, divanında, darındayız.” diye söz başlayan Erkan “bir adıyla Ahmet Sultan, diğer adıyla Hubyar Sultan’ın huzurundayız. Mürşitleri Kalender Şah, şah Kalender. Yol arkadaşları Pir Sultan, Kul Himmet, Seyyit Ali Sultan. Anadolu’da birliği, beraberliği, dirliği, hoşgörüyü bir arada tutabilmek adına, Anadolu’nun topraklarında her türlü kötülükleri bertaraf edip, iyilikleri güzellikleri bir araya getirmek adına vermiş oldukları bu mücadele günümüzde sekteye de uğrasa belirli aşamalar kaydetmiş, belirli noktalara gelmiştir. Özümüzü dara çekip bazı şeyleri de kendi kendimize sormamız gerektiğini düşünüyorum. Pirimiz hünkâr Hacı Bektaşi Veli’nin bir sözü var.  ‘Dostlarım, Kardeşlerim, Canlarım… Kaldırın başlarınızı. Suçlular gibi, yüzümüz yerde. Özümüz darda durup dururuz. Kaldırın başlarınızı yukarı, Bize göz verildi, gözleyin diye! Dil verildi söyleyin diye! El gövdede kaşınan yeri bilir, Dert bizde, derman ellerimizdedir. Ararsan bulursun, verirsen alırsın. İnanmazsan gelir görürsün.” Diyor Hacı Bektaş Veli. Kurtuluş ellerimizde. Bir olmamız, iri olmamız için örfümüzü, adetimizi, geleneğimizi, göreneğimizi yaşatmak için elimizden gelen hizmeti yürütmemiz gerekiyor.” diyerek sözlerini tamamladı.

KATILIMCILAR

            17. Ulusal Hubyar Anma Etkinlikleri için Tokat İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Gökçe, Almus Belediye Başkanı Bekir Özer, Almus Kınık Beldesi Belediye Başkanı Güven Arslan, CHP Almus ve Zile İlçe Başkanları, Pir Sultan Genel Başkan Yardımcısı ve Karadeniz Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muharrem Erkan, Tokat ADD Başkanı Mehmet Ali Cinlioğlu, Sivas Cem Vakfı Başkanı Ünal Karataş, Hubyar talibi emekli mal müdürü Halis Sağlam, civar köy ve beldelerin sakinleri, muhtarları katıldılar.