(Haber-Fotoğraf: Mustafa Işık)

14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanı ve 28’inci Dönem Milletvekili seçimlerine 45 gün kaldı. Adayların belirlenmesi için Parti Genel Merkezlerde çalışmalar sürüyor. İllerde milletvekili sayısını yükseltmek için Genel Merkez Aday Adaylıkları üzerinde titiz davranıyor. Parti Genel Merkezlerde bu süreçler yaşanırken Tokatlı İş İnsanı Yaşar Gençay’dan milletvekili seçimlerine dikkat çeken tercih açıklaması geldi. Gençay, yaptığı açıklamasında Milletvekili seçimlerinde, milletvekili gösterilen adayları halkın oylamasında çarşaf liste misali sıralamada tercih hakkı olmasını önerdi.

Tokat’ta siyasi geçmişinde Tokat Belediye Başkanlığına ve Tokat Milletvekilliğine Bağımsız adaylığını koymuş isimlerden biri olan iş insanı hemşehrimiz Yaşar Gençay, “Milletvekillerini halk seçsin’’ derken seçime giren parti logoların yanına milletvekili adaylarının isimleri yazılsın. Tüm Türkiye’de (temayül yoklamasında, parti ön seçiminde öne çıkan örneğin Tokat’ta beş kişi)  isimlerinin yanına Yüksek Seçim Kurulu’nca birer boş kutucuk işareti konsun, halk, seçmen partide kimin Ankara’ya milletvekili olarak gitmesini istiyorsa o ismi kutucuğa evet işaretlesin, partide en çok oyu alan gitsin. Yeterli sayıda tercih alan milletvekili seçilsin. Fazla sayıda tercih alanın fazla tercih sayısı ikinciye üçüncüye vs. aktarılsın. Büyük şehirlerde seçilecek milletvekili sayısı semtlere, bölgelere bölünsün.” dedi.

“BİZLERLE DALGA MI GEÇİYORSUNUZ?”

“Milletvekili İsimlerini Halk Tercih Etsin” yazılı kâğıdı iş yerine asan Gençay, “Bugünkü Seçim sistemi tam bir eğlencelik. Bu sistem seçmenin aklı ile alay etmekten ibaret. Bu sistemde demokrasinin d’si yok. Seçimde seçmen veya milletvekili parti lideri dediğimiz kralların kuklası oluyor. Seçmene, ‘bunları seçeceksin, milletvekiline bunları yapacaksın.’ diyor. 5 yıl böyle geçiyor. İkinci beş yıl da aynı terane böyle dönüyor. Parti genel başkanı üç beş kişi bu ülkeyi yönetecekse o kadar seçim yalanına dayatmaya ne gerek var. Seçmen dost toplantılarında, seçmen istemeye istemeye kerhen oy kullandığını söylüyor, çok yazık, seçim olmak zorunda. Genel başkanlara, milletvekillerine soruyorlar seçmen dediğiniz kitleyle, bizlerle dalga mı geçiyorsunuz? Genel başkanlar yüksek sesle birbirleriyle kavga ettiler, birbirlerine hakaret ettiler. T.B.M.M. sanki dedikodu sokağı. Halk da yani seçmen de, en iyi kavga edene oy verdi. Milletvekilleri sadece laf osun diye seçilmiş oldu, yanlışı düzeltme, iş yapma gücü yok. Halktan yetki, güç almış gibi kanunların altına imza atmış olmuyorlar. Yemini et maaşı al.” dedi ve açıklamada bulundu.

PARTİLER SEÇİM SİSTEMİNİN DEMOKRASİ, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ YANSITMADIĞINI ANLATSINLAR

Yaşar Gençay açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Cumhuriyet kurulalı yüzyıl geçti, Cumhuriyetin ilkesi halkın kendi kendini idare etmesi tam manasıyla halâ uygulanmadı. Cumhuriyet kavramı halâ yerine oturmadı. Bu idare biçiminin temel başlangıcı seçimlerde, partilerde yeterince halâ demokrasi yok, adalet yok, hukukun üstünlüğü yok, samimiyet yok, özgürlük yok, seçmene sevgi saygı yok. Seçim sisteminin değişmesi seçmenin yani halkın hükümetten muhalefetten milletvekillerinden talebi bu ve gelecek seçimlerde değişmiş yeni seçim sistemi ile oy kullanmak. Cumhuriyetle yönetilmek güzel, üç beş siyasi, koca yüzyılı çöpe atamaz. Bilgisayar çağındayız (Z) kuşağı gençler hukuki yönden genç kalanlar, insanlarla iletişime geçmek kolay, seçim sisteminin değişmesini istiyorlarsa, doğru buluyorsa siyasetçilere, dost ve arkadaşlarına, sosyal ortamda yetkililere ulaşsın isteklerini iletsinler, taleplerini bildirsinler. Anlattıklarımı doğru buluyorlarsa destek olsunlar. En azından sanal ortamda gelecek için, oturdukları yerden işe yarasınlar. Benim siyasi partilerin ‘’Milletvekili sıralamasını seçimde halk,  seçmenin oyu belirlesin’’ talebinizi CİMER’e ve T.B.M.M Meclis Başkanı sayın Mustafa ŞENTOP’a, siyasi parti genel merkezleri parti hukuki işlerine, Y.S.K. (Yüksek Seçim Kurulu) Ankara adresine sanal medya ortamında birer dilekçe ile hukuki çerçevede talep etmek en tabi hakkınız. Partiler seçim sisteminin demokrasi, hukukun üstünlüğünü yansıtmadığını anlatsınlar. Çünkü bizler koyun değiliz.”