Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı’nın dünya genelindeki ses kirliliğine ilişkin hazırladığı rapor yayınlandı. New York ve Dakka gibi mega kentlerin yanında dünyada ses kirliliğinin en fazla olduğu iller arasında Türkiye’den Tokat da yer aldı.

İstanbul, Ankara gibi yüksek nüfuslu kentlerin yer almadığı raporda, 603 bin nüfuslu bir kentin bulunması dikkat çekerken, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

CHP’Lİ DURMAZ’DAN SORU ÖNERGESİ

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz BM Çevre Programının Ses Kirliliği Raporunda Tokat ilinin ses kirliliği yüksek kentler arasında yer alması hususunda soru önergesi verdi.

Konuyu bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıyan Tokat Milletvekili Kadim Durmaz T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede, “Anılan raporun dayanakları ve tespitin hangi saiklere göre yapıldığı belirsiz ve bilimsellikten uzaktır.” diyerek raporda dayanak olarak gösterilen Erzurum Atatürk Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünden hocaların “Tokat İl merkezini baz alarak araçlardan kaynaklanan gürültü kirliliğinin değerlendirilmesi” çalışmasında dayanak olarak kullanılan ölçümlerin ise 2005 yılında yapıldığını ifade etti.

DURMAZ RAPORUN TARTIŞMLAI OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Raporun bu haliyle tartışmalı olduğunu ifade eden Durmaz; “Bir tarafta 19 milyonluk nüfusuyla New York, 20 milyonluk nüfusuyla Dakka; Diğer yanda 602.567 toplamda ve rapora konu olan yaklaşık 100.000 il merkez nüfusu ile ilimiz Tokat’ın bu kentlerle aynı ses değerleri içinde değerlendirilmesi akla mantığa aykırıdır.” dedi.

Raporun dayanağı olan ölçümlerin 2005 yılında yapıldığı ve bu ölçümler yapıldığında Tokat çevre yolunun hala yapılmamış olduğunu tüm ağır tonajlı kamyon, tır, şehirlerarası otobüslerin, ilçe minibüslerinin şehir merkezinden geçtiğini hatırlatan CHP’li Durmaz,

“Tokat şehir merkezi çok sayıda aracın geçiş noktası iken yapılan ölçümlerde ilimizdeki ses kirliliğinin yüksek çıkmış olması anlaşılır. Ancak çevre yolunun 2012’de tamamlanıp açılmasıyla şehir merkezi belirgin biçimde trafik rahatlamıştır. Dolayısıyla güncel haliyle kentimizde ses kirliliği önemli ölçüde azalmıştır. Kaldı ki raporda yer verilen 82 desibel eski durum için bile hayli yüksektir ve teyite muhtaç bir bilgidir.

BM raporunda ses kirliliği ölçümlerinin yapılıp yapılmadığı, ölçüm tarihleri, öcüm sırasındaki fiziki koşullar ve hava koşulları açıkça belirtilmemiştir. Ülkemizdeki diğer kentlerimizin durumunun dikkate alınıp alınmadığı bilinmemektedir.” Dedi.

“BU RAPOR TOKAT’A İLİŞKİN OLUMSUZ ALGI OLUŞTURABİLİR!”

Durmaz açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi;

“Dünyanın nüfus yoğunluğu, araç yoğunluğu, yüzölçümü gibi değerlerle en büyük metropolleri ile Tokat ilimizin ses kirliliği bağlamında neredeyse aynı değerlerde olması ve ses kirliliği olan kentler arasında sayılması kentimize ilişkin algıyı da ekonomik potansiyelleri de olumsuz etkileyebilir.

Bu raporlamanın doğruluğu incelenmeli, BM Çevre Örgütüyle bu anlamda bağlantıya geçilmelidir. Tokat toplam yüzölçümünün %48'i orman olan, akarsu ve ovaları ile ülkemizin nadide bir ilidir. 

Durmaz’ın önergesinde yer alan sorular şöyle;

Bu nedenle;

1- Ülkemizde ses ölçümleri hangi sıklıkla yapılmaktadır? Bu ölçüm verileri uluslararası kuruluşlarla paylaşılmakta mıdır?

2- Son 10 yılda hangi şehirlerimizde ses kirliliğine dair ölçümler yapılmıştır? Bu çalışmalar hangi kurumlarımızca yürütülmektedir?

3- Tokat ilinde son 10 yılda ses kirliliği ölçümü yapılmış mıdır? Ölçüm yapıldıysa ortaya çıkan sonuçlar nelerdir?

4- Bakanlığınızın ses kirliliği ölçüm teknikleri nelerdir? Ses kirliliği ölçümünün yapıldığı alanlar nerelerdir?

5- İlgili raporda referans alınan akademik çalışmalardan haberiniz var mıdır? Bu çalışmada Tokat ilinde yapılan ses ölçümlerinden Bakanlığın bilgisi bulunmakta mıdır?

6- Tokat şehir merkezinden günlük geçen araç sayısı kaçtır?

7- BM Çevre Programının dünya genelinde ses kirliliği araştırma raporunda nüfusu 20 milyonu aşan metropol kentleriyle Tokat ilinin ses kirliliğinin neredeyse aynı düzeylerde raporlanması hakkında görüşünüz nedir?

8- BM Çevre Örgütü Tokat ilinde ses kirliliği ölçümü yapmış mıdır? BM örgütü tarafından Bakanlıkla ya da ilgili il müdürlükleriyle bağlantı kurulmuş mudur?

9- İlgili raporda Tokat'ın ses kirliliği ölçümü 82 desibel olarak ortaya konulmuştur. Bu sonucun hangi ölçümler sonucu ortaya konulduğu belirsizdir. Bu konuda Bakanlığın görüşü nedir?

10- İlgili raporda Tokat ilinin bulunmasının nedenlerini, ses kirliliği ölçümünün teknik ayrıntılarını ve bu raporlamanın neye göre yapıldığı konusunu netleştirmek ve olası bir yanlış değerlendirmeyi tespit edebilmek için BM Çevre Örgütü İle bağlantıya geçmeyi düşünüyor musunuz?

11- Anılan raporun kentimizin ekonomik potansiyellerine ve bilhassa turizmine zarar vermemesi konusunda gerekli önlemleri almayı düşünüyor musunuz?”