Haber-foto: Seda Batur

3 asırlık İtfaiye teşkilatı 308. yaş gününü kutluyor. Kutlama etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda Tokat Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından söndürme ve kurtarma tatbikatı yapıldı.

Tatbikat öncesi yapılan törende konuşan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, “Belediye olarak birçok konuda birçok işle iştigal etmekteyiz. Bir taraftan imar ihya çalışmaları, diğer taraftan yol, kaldırım, park vesaire hizmetler, öbür taraftan denetleme noktasındaki zabıta teşkilatımızın yaptığı işler… İtfaiyemiz de yangında selde, depremde, kazada, belada, afette her yerde bulunan bir teşkilatımız. Dile kolay İtfaiye Teşkilatı kurulalı tam 308 yıl olmuş. Allah onlardan razı olsun. Bir yerde bir yangın mı var, bir yerde sel mi var, kaza mı var, deprem mi var, işte orada bizim vefakar, cefakar, itfaiyecilerimiz var. Geçtiğimiz günlerde belediyemizin bir şantiyesinde çıkan yangında alevlere karşı cansiperane şekilde yangını söndüren itfaiyeci kardeşlerimiz. Bütün itfaiyeci kardeşlerimize buradan teşekkürlerimi iletiyorum. Hakları ödenmez. İtfaiyeciler Haftasını tebrik ediyorum” dedi.

ARSLAN, “YANGINSIZ BİR YIL DİLİYORUM”

Tokat Milletvekili Mustafa Arslan İtfaiye Teşkilatı’nın çok başarılı işlere imza attığını vurgulayarak, “Belediyemizin her alanda başarılı çalışmaları olduğu gibi Tokat İtfaiyesi de gerçekten büyük bir fedakarlıkla, büyük bir özveriyle çalışmalarına devam ediyor. İtfaiye ekiplerimiz belediye şantiyesinde gerçekten büyük bir tehlikeyi önledi. Ateşin savaşçıları Tokat İtfaiye Teşkilatımız büyük bir cesaretle ve fedakarlıkla o yangını hasar ve can kaybı olmadan önlediler. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Rabbim milletimizi, şehrimizi bu tür yangınlardan, afetlerden korusun. Ben yangınsız bir yıl diliyorum. Yine inşallah bir dahaki yıl itfaiyecilik haftasını kutlayana kadar hiç yangın olmaz” diye konuştu.

HATİPOĞLU, “AYAĞINIZA TAŞ DEĞMESİN”

İtfaiye Haftasını kutlayan Vali Numan Hatipoğlu ise konuşmasında, “İtfaiye Teşkilatımız çok köklü bir geçmişe sahip olarak ülkemizin her tarafından fedakâr bir şekilde çalışmaktadır. Tulumbacılar teşkilatından günümüze kadar uzanan bu fedakâr arkadaşlarımız gece gündüz demeden her yangın noktasına, her kriz noktasına ulaşmaya çalışmakta, trafik kazalarında keza aynı şekilde yetişmeye çalışmaktadır. Özellikle orman yangınlarında yeni yapılanmayla birlikte orman teşkilatımıza bağlı ekiplerin hem lojistik desteğini sağlamakta hem de yangının çevreye yayılmasını engellemektedir. En son belediyemizin asfalt tesisinde ortaya çıkan yangında da ne kadar cansiperane çalıştıklarını, canlarını ortaya koyarak çalıştıklarını bizzat gördük. Kendilerine müteşekkiriz. Allah ayaklarına taş değdirmesin” ifadelerini kullandı.

İTFAİYECİ DUASI EDİLDİ

İtfaiye erleri 24 saatlik nöbetlerine başlamadan önce okudukları duayı bir de tatbikat öncesi dillendirdi. Katılımcılar edilen duaya hep birlikte ‘amin’ dedi.

TRAFİK KAZASI, YANGIN

Daha sonra trafik kazalarında eğitimli personeli ve çağın gerektirdiği teknolojik donanıma sahip olan Tokat İtfaiyesi, sağlık ekipleri ile birlikte iki kişinin araca sıkışmasının simüle edildiği trafik kazası ile tatbikata başladı. İhbarın alınması, ekiplerin olay yerine intikal etmesi, teknolojik ekipmanlarıyla kazazede vatandaşların sıkıştıkları yerden ayırıcı, kesici ve kaldırma yastıkları kullanarak kurtarılması ve sağlık ekiplerinin kazazedeleri ambulansa taşıması ile kaza anı simüle edildi.

Tatbikat, yanan bir evde mahsur kalan vatandaşların kurtarılması, söndürme ve soğutma çalışmaları ile devam etti. Tatbikatın son aşamasında ise yangın esnasında 5. katta mahsur kalan bir vatandaş itfaiye aracının 24 metrelik merdiveni ile kurtarıldı.

Ayrıca tatbikattan habersiz olan bazı vatandaşların, yaşanan olayları gerçek sanarak paniklediği gözlemlendi.