Tokat Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirmeye göre; Bilim ve düşünceye analitik ve eleştirel yaklaşımıyla özgün görüşler kazandıran büyük alim, filozof ve devlet adamı olan Kemalpaşazade, Tokat Valiliğinin ev sahipliğinde Tokat Belediye Başkanlığı ve Tokat Dernekler Federasyonu (TOKFED)’in paydaşlığında 30 Eylül 2022 Cuma günü 14:00’de icra edilecek olan Kemalpaşazade Tanıtım Programıyla anılacak.

Geçtiğimiz yıl Ankara’da Kemalpaşazade’yi bütün yönleriyle inceleyen uluslararası sempozyumda ortaya çıkan 4 ciltlik bilimsel yayın ise anma gününde katılımcılara hediye olarak takdim edilecek.

TOKAT’IN ÖNEMLİ BİR DEĞERİ KEMALPAŞAZADE

Anma programı hakkında Tokat Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklama şöyle oldu;

“Kemalpaşazade (İbn Kemal), 16. Yüzyıl Osmanlısının büyük alim, müderris, filozof, edip, kadı, kazasker ve şeyhülislamlarından biridir.

İlim ve medeniyet tarihimizin öncü isimlerinden olan Kemalpaşazade aynı zamanda Tokat’ın bir değeridir.

1469’da Tokat’ta doğan, II. Beyazıt, Yavuz Selim ve Kanuni devirlerinde müderrislikten Şeyhülislamlığa kadar birçok ilmi ve idari görevlerde bulunmuş olan Kemalpaşazade,  1534 yılında Kanuni döneminde Şeyhülislam iken vefat etmiştir.

Bilim ve düşünceye analitik ve eleştirel yaklaşımıyla özgün görüşler kazandıran büyük alim, filozof ve devlet adamı olan Kemalpaşazade, Tokat Valiliğinin ev sahipliğinde Tokat Belediye Başkanlığı ve Tokat Dernekler Federasyonu (TOKFED)’in paydaşlığında 30 Eylül 2022 Cuma günü 14:00’de icra edilecek olan Kemalpaşazade Tanıtım Programıyla anılacaktır.

Kemalpaşazade, bir alim, bir müdderris, bir filozof ve devlet adamı olarak günümüzü aydınlatacak çok değerli eserler bırakmış olmasına rağmen,  bilim dünyasında sınırlı bir kesim dışında yeterince bilinmemektedir. Kemalpaşazade’nin çağlar öncesinden bugüne taşınan ilmi ve fikri birikimleri, günümüz ilim ve düşünce dünyasına ışık tutacak niteliktedir. Nitekim Anma programının koordinatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Murat Demirkol, 13-14 Mayıs 2022 tarihlerinde Ankara’da Kemalpaşazade’yi bütün yönleriyle inceleyen uluslararası bir sempozyum düzenlemiş, bu sempozyumda onlarca bilim insanı bildiriler sunarak, bu büyük alim ve devlet adamının ilmi şahsiyetini gelecek nesillere tanıtan çok değerli bir eser ortaya çıkarmışlardır.  

Kemalpaşazade’yi tüm yönleriyle anlatan 4 ciltlik bilimsel yayın, 30 Eylül 2022 Cuma günü gerçekleştirilecek anma programında, katılımcılara hediye olarak takdim edilecektir.

Anma Programının temel amacı; geniş halk kesimleri nezdinde Kemalpaşazade ile ilgili bir farkındalık oluşturmak, bu büyük alimin Tokat’ın entelektüel marka değeri olarak düşüncelerinin tanınmasını sağlamaktır. Tokat halkının İbn Kemal olarak da tanıdığı Kemalpaşazade, Osmanlı bilimi açısından olduğu kadar Osmanlı siyaset ve bürokrasisi açısından da önemli ve etkili bir şahsiyet olarak nam salmıştır.

Düzenlenen anma ve tanıtım programının, hem Tokat düzleminde hem de Türkiye çapında Kemalpaşazade’nin yeni araştırmalara, okullarda kompozisyon ve şiir yarışmalarına konu olmasına, kendisiyle ilgili biyografik ve edebi çalışmaların artmasına vesile olacağına inanıyor ve diliyoruz.”