Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında özel sektöre ait ilk yıkım Tokat Vali Mustafa Taşkesen, Kent protokolü ve vatandaşların katılımıyla Karşıyaka Mahallesinde gerçekleştirildi. Riskli Kamu binalarının dönüşümü kapsamında ise Emniyet Müdürlüğüne ait Turhal, Niksar, Erbaa İlçelerinde bulunan 4 adet hizmet binasının yıkımı Ekim ayı içerisinde tamamlandı.

İlimizde devam eden kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 04.11.2013 pazartesi günü Mahmutpaşa Mahallesinde özel sektöre ait binanın yıkım çalışmalarına Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Bulut Çubuk nezaret etti. Konuya ilişkin olarak ``İlimiz 1. Derece deprem kuşağında yer almaktadır. Tokat ve ilçe merkezlerinde toplam 75.000 bina stokundan 8.000 binanın 2000 yılından sonra yapıldığı düşünüldüğünde risk tespiti yapılması gereken yaklaşık 67.000 bina bulunduğu görülmektedir.

İlimiz Merkez, Erbaa, Turhal ve Niksar ilçelerinde 6 farklı bölgede yaklaşık 3.350 bağımsız bölüm ve yaklaşık 7.700 kişiyi kapsayan toplam 213 Hektarlık alan üzerinde riskli alan çalışmaları yürütülmektedir. Bu bağlamda Tokat Kaledibi ve Turhal İlçesindeki iki mahalleyi kapsayan alan Bakanlar Kurulundan geçmek suretiyle Resmi Gazetede yayımlanarak Riskli Alan ilan edilmiştir. Bu alanlarda Bakanlığımız gerekli çalışmaları yürütmektedir.

Ayrıca Reşadiye, Niksar ve Erbaa İlçelerimizde Kentsel Dönüşüm Kapsamında 2.5 milyon TL tutarlı mikro bölgeleme zemin etüt çalışmaları başlamıştır. Bu sayede üç ilçemizde adeta zeminin fotoğrafı çekilerek Kentsel Dönüşüm çalışmalarına altlık teşkil edecek çok önemli bir çalışma yapılmış olacaktır.

Bina bazında ise şu ana kadar ilimizde 105 konut, 12 işyeri riskli bina olarak tespit edilmiştir. Kanunun avantajları konusunda vatandaşlar bilgilendikçe kentsel dönüşüme ilgi artarak devam etmektedir. Kanun kapsamında risk tespiti yapılan Riskli alanlarda veya riskli binalarda yaşayan vatandaşların talepleri doğrultusunda Bakanlığımız tarafından 18 aya kadar ayda 500TL kira yardımı veyahut bankalardan kullanılacak kredilere faiz desteği sağlanıyor. Ayrıca, Kanun uyarınca yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar; noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden, banka ve sigorta muameleleri vergisinden muaf olacaktır.`` dedi.