Haber-Foto: Seda Batur 

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversite Hastanesi (TOGÜ) Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı (KBB) Doç. Dr. Ceyhun Aksakal, işitme kayıpları ve teknoloji ile birlikte gelişen kulak ameliyatları hakkında gazetemize bilgi verdi.

TOGÜ’de 9 yıldır uzman olarak meslek hayatına devam eden Doç. Dr. Ceyhun Aksakal işitme kayıplarının doğumsal olarak gelişebileceği gibi bazı faktörlere bağlı olarak sonradan da ortaya çıkabildiğini aktardı.

Ülkemizde yapılan yeni doğan işitme taraması programı sayesinde, doğumsal işitme kayıplarının hızla tespit edilmesiyle eskisi kadar işitme kaybı olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Aksakal, “Bu durum eskiden tespit edilemiyordu, ancak çocuk konuşma çağına gelince anlaşılabiliyordu. Çocuk duyamadığı için dil öğrenemiyordu ve işitme cihazlarının da pek faydası olmuyordu. Fakat şimdi işitme kaybını önceden tespit ederek, total kayıplarda biyonik kulak cerrahisi gerçekleştirebiliyoruz. Çocuklar böylece normal yaşamlarını sürdürebiliyor” dedi.

SONRADAN GELİŞEN İŞİTME KAYIPLARI

Sonradan gelişen işitme kayıplarının ise birçok faktöre bağlı olarak gerçekleşebildiğini belirten Aksakal, bu faktörleri şöyle sıraladı;

Genelde sonradan izlenen işitme kayıpları enfeksiyonlara bağlı olarak gelişiyor. Kulak kemiklerinin kireçlenmesine bağlı işitme kayıpları da gerçekleşebiliyor. Bunun dışında kulak kiri ve viral enfeksiyonlar nedeniyle geçici işitme kayıpları da görüyoruz. Ayrıca ileri yaşlarda hipertansiyon ve diyabet hastalarında damar yapıları bozulduğundan iç kulağa giden kan miktarının değişmesiyle ani işitme kayıpları görüyoruz. Ani işitme kaybı izlenen hastalarımızda kulak zarını tamir amaçlı cerrahi işlem uygulayabiliyoruz. Kulak zarı ameliyatlarında devreye mikroskobik ve endoskopik kulak cerrahisi giriyor.”

ENDOSKOPİK KULAK CERRAHİSİ RAHAT VE KONFORLU

İşitme azlığı, kulak akıntısı gibi birçok sağlık sorunun sık nedeni olarak karşımıza çıkan kulak zarı hasarlarında, kesisiz, rahat ve konforlu bir ameliyat imkanı sunan ‘endoskopik timpanoplasti' yöntemi hakkında az bilinenleri anlatan Doç. Dr. Ceyhun Aksakal, “Kulak ameliyatları 1950’li yıllardan beri mikroskobik yöntemlerle yapılmaktaydı. Ancak son yıllarda kulak ameliyatlarında endoskopi ön plana çıktı. Kulak zarı ameliyatları rutin olarak mikroskop altında yapılmaktaydı. HHHTeaaaiğüastaların kulak arkasından kesi yapılmasını ve daha uzun süre hastanede kalmalarını gerektiriyordu. Özellikle 2008 yılından sonra endoskopik kulak cerrahileri yaygınlaşmaya başladı. Teknolojinin gelişmesi ile artık bu ameliyatlar uygun hastalarda kulak arkasına kesi yapılmadan, dış kulak yolundan endoskopi yöntemi ile başarılı bir şekilde yapılabilmektedir. Merkezimizde endoskopik cerrahiyle orta kulak enfeksiyonu olan hastalarda kulak zarı onarımı gerçekleştirerek hastanın doğal olması gereken kapalı kulak zarını elde etmiş oluyoruz. Ayrıca kesi yapılmadığı için iyileşme daha çabuk gerçekleşiyor. Endoskopik kulak cerrahisi öğrenci ve asistan eğitimleri için de anatomi dersleri açısından avantaj sağlıyor” dedi.

KULAK SAĞLIĞI İÇİN NELER YAPILMALI?

Kulak sağlığı için ipuçları veren Aksakal, kulak çubuğunun temizlik esnasında kulak içinde kesinlikle kullanılmaması gerektiğinin altını çizerek, “Dış kulak yolunun hassas bir yapısı var. Biz kulağımızı kulak çubuğu ile karıştırdığımız zaman orada gözle görülmeyen mikro çatlaklar oluşuyor. Bu çatlaklardan içeriye enfeksiyon materyalleri geçiyor. Böylece bunlar dış kulak yolu enfeksiyonlarına sebep oluyor. Dış kulak yolunun ön tarafında kulak kiri varsa onu ileriye doğru itmeye sebep olur. Bu durum işitme kaybı gelişmesine sebebiyet verebilecek tehlikeli bir durumdur. Aynı şekilde bazı sivri cisimlerin kulağa dürtülmesi kulak zarını delebilir. Ayrıca kulağa şiddetli basınç uygulamak –vurmak ya da yüksek sese maruz kalması- da işitme kaybına yol açabilir. Havuz gibi çok kişinin kullandığı alanlarda silikon kulak tıkaçları kullanmaya da özen gösterilmeli. Kişilerin kendilerini bu gibi durumlardan koruması gerekmektedir. Kişiler kendilerinde bir işitme kaybı hissettiğinde kesinlikle önce bir uzman hekime başvurmalıdır” ifadelerini kullandı.