Anayasa Mahkemesi'nin yayınladığı karar metnine göre, henüz tahsil edilmemiş olan idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilirken daha önce tahsil edilmiş olan idari para cezalarının ilgilisine iade edilmemesi, hukuki güvenlik ve öngörülebilirlik ilkelerine aykırı olduğu belirtildi. Ayrıca, aynı nedenle idari yaptırım uygulanan kişilerin eşitlik ilkesine aykırı bir şekilde farklı muameleye tabi tutulduğu vurgulanarak bu durumun Anayasa'nın 2. ve 10. maddelerine aykırı olduğu ifade edildi.

Daha önce Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan bir genel tebliğ ile pandemi nedeniyle uygulanan önlemler kapsamında 11 Mart 2020 ile 9 Kasım 2022 tarihleri arasında vatandaşlara kesilen para cezalarının tahsil edilmemesine karar verilmişti. Ancak bu kararla birlikte tahsil edilmiş olan idari para cezalarının iade edilmeyeceği belirtilmişti.

Özet olarak, Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda pandemi döneminde maske takma zorunluluğuna uymayanlara ve diğer yasaklara uymayanlara kesilen cezaların geri alınabileceği ve daha önce tahsil edilmiş olan cezaların da iade edilebileceği ifade edildi.