Tokat Mevlana İmam Hatip Ortaokulu öğretmenlerinden Feryal Karaman, 7/B sınıfı öğrencileri Enise Erva Kartal, Ecrin Neva Tosun ve Kübra Nur Özay ile birlikte Mevlevi kültürünü gelecek kuşaklara aktarmak hedefiyle TÜBİTAK çalışması yaptı. Çalışmanın eğitim ayağında eğitimci, şair, araştırmacı yazar Hasan Akar okul öğrencilerine MEVLANA ve MEVLEVİ KÜLTÜRÜNÜ anlattı.

            Tokat Mevlana İmam Hatip Ortaokulu Salonunda dün saat 11.00’da başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan öğretmen Feryal Karaman çalışmalarına dair bilgiler aktardı. Öğrencilere Tokat Mevlevihanesi ve Tokat Vakıf Müzesi de gezdirileceğini duyurdu. Öğrenciler Enise Erva Kartal, Ecrin Neva Tosun da okul arkadaşlarına yaptıkları çalışmadan çıkardıkları notları, Mevlana’ya dair bilgileri aktardılar. Sonrasında eğitimci, şair, araştırmacı yazar Hasan Akar söz aldı, öğrencilere Mevlana’yı, Mevleviliği anlattı.

            Hz. Mevlana’nın hayatı ve Tokat’ın Mevlevilikle tanışması üzerine konuşan Hasan Akar Hz. Mevlana’nın “Bir can vardır canında o canı ara / Beden dağındaki gizli mücevheri ara / Ey yürüyüp giden dost bütün gücünle ara / Amma dışarıda değil, aradığını kendi içinde ara” dörtlüğü ile sözlerine başladı. Sonrasında özetle şunları söyledi: “Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi Dünyada aşkın, sabrın, hoşgörünün sembolü bir tasavvuf ehlidir. 1207 yılında Horasan’ın Belh şehrinde doğuyor. Baba tarafından soyu Hz. Ebubekir’e, anne tarafından Hz. Ali’ye kadar varıyor. 1212-1213 yıllarında Belh şehrinde bir sıkıntı doğuyor, biraz da Moğol istilası nedeniyle Belh’ten göç etmeye kalkıyor, bunda gördüğü bir rüyanın da etkisi var. Şam’da bir müddet kaldıktan sonra Erzincan, Malatya yolu üzerinde bugünkü Karaman ilçesine geliyorlar. Sonrasında Konya’da Alaaddin Keykubat’ın daveti üzerine bütün aile Konya’ya yerleşiyor. Kendini yetiştiriyor, ilim tahsil ediyor. Şems-i Tebrizi ile tanışıyorlar, arkadaşı oluyor. Çok kıymetli eserleri var, Mesnevi 6 cilt halinde, Divan-ı Kebir, Fi-hi Mafif ve Mektubat eseri var. Mevlana demek İslam dininde önder olan, başarılı olana denilen bir sıfat. Mevlevilik ise Hz. Mevlana’nın ölümü sonrası oğlu Sultan Veled tarafından Konya’da kuruluyor. Hz. Mevlana’nın görüşleriyle devam ediliyor. Dünya’yı Allah’ın bir belirtisi sayıyorlar, Dünya’yı Allah yaratmıştır. İnsanı evrenin özü olarak görüyorlar, müziği, raksı törenlerinde kullanıyorlar. Mevlana’nın Tokat’a gelişiyle ilgili bir bilgi var, uzunca bir yolculuktan sonra Konya’ya dönüyor, Ona soruyorlar ve bu soruya son derece memnun şekilde “alimler, şairler, fazıllar yurdundan” deyince, “desenize efendim siz Tokat’tan geliyorsunuz.” Diye karşılık veriyorlar. Yani çok açık şekilde Tokat’a geldiğinin ve kaldığının bir göstergesidir. Ve diyor ki, Tokat’a gitmek gerek, insanları mutedil. İşte bu güzel sözün kıymetini bilmeliyiz.”

            Konuşmaların ardından günün anısına hediyeler takdim edilirken, Okul Müdür Yardımcısı Rafet Akkuş, Konya İlahiyat mezunu olmasından da hareketle bir ilahi seslendirdi. Hasan Akar, Tokat Mevlevihanesi kitabını hediye etti.

PERŞEMBE GÜNÜ MEVLEVİHANE GEZİSİ VAR

            Tokat Mevlana İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri, 17 Şubat Perşembe günü (yarın) Tokat Mevlevihanesi ile Tokat Vakıflar Müzesini gezerek TÜBİTAK çalışmasının bir aşamasını da tamamlayacaklar. MEvlevihanede rehber görevlendirilmiş olmasını da ayrıca avantaj olarak gördüklerini vurguladılar, öğrencilere rehber tarafından verilecek bilgilerin de etkili olacağını belirttiler.