Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın “Türkiye Yüzyılı / 2023'e Doğru Şehir Buluşmaları – Tokat” etkinliği vesilesiyle Tokat'ta tertip ettiği basın toplantısında soru-yanıt bölümü olmadığı için basın mensupları o ortamda soru yöneltemedi. Gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fatih Kılıç, yerel hususları gündeme getirmek, Tokatlıların beklentilerini iletmek istediği hususları yazılı soru olarak Milli Savunma Bakanlığının [email protected] adresine elektronik posta gönderdi. Onun yanı sıra Bakanlık basın sorumlusuna da elden teslim etti.

Gazeteci Fatih Kılıç’ın MSB Hulusi Akar’ın gündemine düşürmek ve yanıtlarını almak istediği soruları şöyle oldu:

“Aşağıda yazılı sorularımızın yerel ölçekli ve Tokatlının beklentileri boyutunda kabul edilip, yanıtlarını almak/yayınlamak isteriz. Bilgilerinize sunar, gereğini arz ederiz.

1) Milli savunma sanayinde atılımları takip ederken, gönül arzu eder ki, TOKATLI SANAYİCİLER, KOBİLER milli muharebe aygıtlarına PARÇA TEMİN EDEBİLSİN. Nitekim geçmişte gündeme gelmişti, Turhal Şenyurt beldesinde mühimmat sanayi fabrikası için özel müteşebbis hamlesi olmuştu, akıbeti konuşulmakta. Kablo üretiminde Tokatlı firmanın potansiyeline vurgu yapılmıştı. Bu hususta Tokatlı ticaret erbabına, Tokatlılara vereceği mesajlar ne olacaktır?

2) Milli Savunma Üniversitesi Rektörü (hemşerimiz) Prof. Dr. Erhan Afyoncu da hali hazırda Tokatlı iken, eski Tokat Havalimanı arazisinin ve fiziki binaları Savunma Sanayi boyutunda değerlendirmeye tabi tutulamaz mı?

3) Merzifon-Kayseri-Malatya gibi hem sivil hem askeri uçuşlar için kullanılan havalimanları var ülkemizde. Tokat’ımızdaki mevcut yeni Uluslararası Havalimanında sivil uçuşların yanı sıra askeri uçuşlara da ev sahipliği yapacak formata kavuşması, Karadeniz’in iç kesiminde, stratejik nokta ve lojistik amaçlı değerlendirilebilir olmasıyla böylesi bir düzenleme hem askeri personel, sivil istihdam hem de ayniyat kazanımı sağlar diye düşünmekteyiz. Milli Savunma Üniversitesi destekli askeri okul ya da eğitim tesisi talebine yönelik fikirlerini öğrenmek isteriz.

4) Tokat merkezde konuşlu Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesinin yerleşkesi, çevresinde genişleme imkanı kalmadığından başta otopark olmak üzere fiziki alan yetersizliği yaşamakta. Hemen yanı başındaki 48. Piyade Eğitim Alayının Tokat’ımızda yeni bir alana taşınarak, üniversitenin fiziki alan genişliği sağlanabilmesi hususunda beklentiler var. Gündemde yer alması isteniyor. Bu hususta sn. Bakanın görüşlerini almak isteriz. 

5) Tarım bölgesi olan Tokat’ta, OYAK Gıda Tarım ve Hayvancılık bünyesindeki Hektaş Tic. T.A.Ş. aracılığıyla Tokat'ta işbirliği ve proje üretilmesi sağlanabilir mi?