Konuyla ilgili açıklama yapan Niksar Doğa Sporları Turizm Derneği (NİDOST) Başkanı İlker Melikoğlu 31 Temmuz 05 Ağustos tarihlerinde Ağrı Dağı'na yapmış oldukları zirve tırmanışını başarı bir şekilde tamamladıklarını söyledi.

Zorlu bir parkuru tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Niksar Doğa Sporları Turizm Derneği (NİDOST) Başkanı İlker Melikoğlu, yapılan etkinlik hakkında verdiği bilgilerde şunları söyledi; “Niksar Doğa Sporları Turizm Derneği'nden (Nidost) üç kişi olarak Erol Özmet, Durdu Şahin ve ben İlker Melikoğlu olarak Ağrı dağı zirvesine tırmanışımızı tamamladık. Zorlu parkurdu ama bunu başarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hazırlanma, adaptasyon ve yürüyüş gibi 4 gün süren etkinlikte gece yani 01:00 de 4 Bin metre kampından kafa lambalarımızı takarak ve de iyi giyinerek yola çıktık. Gökyüzündeki bütün yıldızlar görünüyordu. Hem ışık kirliliği yoktu hem de gayet açık bir hava vardı. Bir ara esen soğuk rüzgâr telaşlandırsa da yol aldıkça etkisini kaybetti, üzerimizdeki rüzgârlıkları çıkardık. Temmuz sonu Ağustos başları Ağrı Dağı tırmanışı için en ideal zamanlama sanırım, 4200 m den sonra parkur daha dik, daha tozlu ve daha kaygan bir hal aldı. Grubumuzdan rahatsızlanarak geriye dönenler oldu. Kar kramponlarını 4 Bin 900 metre de taktık. Gerekli bir alet. Bembeyaz Toktağan kar örtüsü üzerinde yürümek harikaydı ama bu anı çok az yaşaya bildik. Aniden sis bastırdı, dedim ama dağ bulutların arasında kaldı demek daha doğru olur. Hiç önemli değil, çünkü 5137 m ye ayak basmış hedefimize ulaşmıştık. Güneşten ve soğuk rüzgârdan yandık. Fotoğraf çekiminden sonra 4 Bin metre kampına geri indik. Bu akşam 3 Bin 300 metre kampında geceleyip yarın 2 Bin 200 metreyi yürüyeceğiz ve bu etkinliğimizi bitireceğiz. Zirve yaparak öncelikle dernek tüzüğünde vizyon olarak belirlediğimiz görevimizi yerine getirdik; Keltepe'den Ağrı Dağı'na. Niksar'ımızı da en güzel şekilde temsil ettiğimizi düşünüyoruz” dedi.

Ağrı Dağına tırmanışın turizm için önemli bir etken olduğunu kaydeden Melikoğlu; “Doğubeyazıt ilçemizin tarihi varlıkları önemli spor turizmi halkın anladığı bir ekonomik etkinlik halini almış. Rehberler ve bu işle ilgilenen kişiler saygılı güzel hizmet veriyorlar. Ancak 4 Bin 200 metre kampından sonra müthiş bir kirlilik başlıyor kamp atıkları, insan attıkları ağır bir koku oluşturuyor. Etkinliği organize eden turizm şirketleri bu sorumluluğu almalı. Turizm Bakanlığımızda doğal dokuyu bozmadan at yolunu temel alarak el ile döşeme taştan bir patika yapmalı.

İyi ki almışız dediklerimiz: Kaliteli bir çadır, bol su, kar kramponu, kalın mat, geniş kenarlı şapka, güneş kremi, kar kramponu takılabilen sağlam bir bot, rahat spor kıyafetler ve batonlar. Nuh Ararat Travel in organize ettiği bu tırmanış etkinliğinden çok memnun kaldık. Profesyonel bir ekip, işini bilen rehberler çok çaba ve güler yüz gösterdiler. Bu anlamda organizasyon sahibi Ahmet Ertuğral nam-I diğer Paraşüt Ahmet beye ve rehberlerimize en kalbi teşekkürlerimi sunarım” dedi.