Veteriner Hekimler Odası Başkanlıkları ile yapılan müşterek protokol (14.04.2021 tarihli) çerçevesince; kimliklendirme ve kayıt işlemleri İl/İlçe Müdürlüklerinin yanı sıra tüm serbest veteriner hekimlerce de yapılabiliyor.

Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin konu hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; "Çip takılarak kimliklendirilen kedi, köpek ve gelincikler, Bakanlığımızca geliştirilen PETVET adlı veri sisteminde kayıt edilmektedir. Bu sistemde kayıt altına alınan söz konusu tüm hayvanların doğum bilgilerine, ırk-tür bilgilerine veya sahiplilik bilgileri bulunmakta ve kaybolma durumlarında rahatlıkla sahiplerine ulaşılarak, çalınma durumlarının ise önlenmesini sağlanmaktadır.

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda yasaklı türler olarak belirlenen Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa ve 07/12/2021 tarihinde çıkarılan genelge ile yasaklı tür olarak kabul edilen American Staffordshire Terrier ve American Bully köpek ırkları kısırlaştırılarak 14 Ocak 2022 tarihine kadar kayıt altına alınmıştır. Yasaklı ırkların bu tarihten itibaren kayıt işlemi yapılmayacaktır.

07/12/2021 tarihinde çıkarılan genelgede yasaklı tür olarak kabul görülen  American Staffordshire Terrier ve American Bully köpek ırklarından bu genelge öncesi gebe kalmış hayvanların kısırlaştırma işlemi için doğum yapması, yavrularının ise 4 aylık olması beklenerek ve kayıt işlemleri tamamlanacaktır. Bu ırkların kimliklendirme ve kayıt işlemleri için son süre  07/06/2022 tarihidir.

Bu yasaklı ırklar; kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamayacak, halkın yoğun bulunduğu yerlere ve çocuk parklarına sokulamayacaktır. Sahipleri, bakamamaları halinde bu ırktan hayvanları belediyeye ait en yakın bakımevine bırakabileceklerdir. Bu süre zarfında bir şekilde sahiplendirilmeyen, kısırlaştırılmayan yada kayıt altına alınmayan hayvanlara ilgili belediyeler ve kolluk kuvvetlerince el konulacaktır. El konan hayvanlar hayvan bakımevlerinde yaşamlarını idame ettirilmesi sağlanacaktır.

Yasaklı ırkların türlerini veya bunların melezlerini üreten, sahiplenen, sahiplendiren, barındıran, besleyen, takas eden, sergileyen, hediye eden ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapanlara hayvan başına 14.982 TL idari para cezası uygulanacaktır. İdari para cezası uygulanan hayvanlara ise el konularak belediyelere ait geçici bakımevlerine götürülecektir.

İlimizde bugün itibariyle  24 adet kedi 211 adet köpek kaydı yapılmıştır. Toplam yasaklı ırk sayısı 86 adettir.

Bu istisnai türlerin dışındaki tüm yaştaki köpek, kedi ve gelinciklerin kayıt işlemleri 31 Aralık 2022 tarihine kadar yapılabilecektir. Tüm hayvan sahiplerine en kısa süre sevimli dostlarını kayıt ettirmeleri çağrısında bulunuyor, İl/İlçe Müdürlüklerimize misafir olmalarını bekliyoruz."