“Tuna Nehri akmam diy/ Etrafımı yıkmam diy/ Şanı büyük Osman Paşa / Plevne`den çıkmam diyor” dizeleriyle Türk insanının yüreğinde haklı bir gurura ve onura sahip olan Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa, ölümünün 113’ncü yılında Gaziosmanpaşa Belediyesi`nin düzenlediği programla anıldı. Gazi Osman Paşa’nın Fatih Camii`ndeki türbesinde yapılan törene Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, Gaziosmanpaşa Kaymakamı Seddar Yavuz, Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, Gaziosmanpaşa Müftüsü İsa Gürler, Gaziosmanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürü Bekir Servet Bakırcı, Gaziosmanpaşa Plevne Lisesi, Tokat Plevne ve Gazi Osman Paşa Lisesi öğrencileri katıldı.
Duaların okunmasının ardından konuşan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, ilçelerine verilen ismin, Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa`dan aldığını kaydederek, ``Gazi Osman Paşa, dünya tarihine girmiş birdu komutanı ve birçok dünya devletinin başarısını ders olarak okuttuğu bir kahramandır. Rus ve Romanyalı askerlerden oluşan büyük birdunun Plevne’yi kuşatması karşısında, yaklaşık 5 ay süren ve tüm dünyanın askerlik uzmanlarını şaşırtan büyük bir savunmanın kahramanıdır. Tarihimizde böyle bir kahramana sahip olmaktan ve adımızı Türk ve dünya tarihine damgasını vurmuş efsanevi bir komutandan aldığımız için gurur duyuyorum” dedi. Daha sonra söz alan Gaziosmanpaşa Kaymakamı Seddar Yavuz da, tarihimizi, kahramanlarımızı genç nesillere aktarmaya çalıştıklarını belirterek, “Bir kez daha kabri başında andığımız Gazi Osman Paşa’yı rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.
Anma programına Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek ve Tokatlı öğrencilerle birlikte gelen Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, Gazi Osman Paşa’nın her yıl İstanbul Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından bir dizi etkinliklerle anıldığını belirterek, “Bizlerde bu yıl öğrencilerimizle birlikte İstanbul’a gelerek Gazi Osman Paşa’yı kabri başında anmak istedik” dedi. Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek’te duyarlılıkları nedeniyle Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol ve Gaziosmanpaşa Kaymakamı Seddar Yavuz’a teşekkür etti. Gazi Osman Paşa’yı anma programı çerçevesinde akşam namazını müteakip Gaziosmanpaşa Merkez Camii’nde bir mevlid programı düzenlenecek.
Gazi Osman Paşa Kimdir?
Gazi Osman Paşa, Tokat`ta doğdu. Asıl adı Osman Nuri`dir. Babası, İstanbul kereste gümrüğünde katip olan Mehmed Efendi, annesi Şakire Hatun`dur. Ailenin tek erkek çocuğu olan Osman Nuri, sırasıyla Askeri Rüştiye, Askeri İdadi ve Mekteb-i Harbiyye okullarını bitirdi. Çeşitli görevlerde bulunan Gazi Osman Paşa, 1859 yılında Osmanlı Devleti`nin nüfus sayımı ile kadastro usulünde haritasının çizilmesinin kararlaştırılması ve bu arada Bursa ilinden başlanması üzerine bu göreve askeri temsilci olarak tayin edildi. 1866`da Girit`te baş gösteren Rum isyanı dolayısıyla buraya yollandı.
Birçok askeri başarı elde etmiş olan Gazi Osman Paşa, asıl şöhretini Sırp prensi Milan`ın 2 Temmuz 1876`da Osmanlı Devletine savaş ilan etmesi esnasında, Rus generallerinin kumanda ettiği Sırpdusunu bozguna uğratması ile elde etti. 1877-78 Osmanlı Rus savaşları sırasında Plevne`yi başarı ile savundu ve bu savaş sonunda kendisine ``gazilik`` ünvanı verildi. Askeri şahsiyeti yanında siyasi faaliyetlerde de bulundu. İstanbul`daki dini grupların birleşmesini sağladı. Sarayda bulunduğu süre içinde dış politika konularında Sultan İkinci Abdülhamid`i etkilemeye çalıştı. Gazi Osman Paşa, 4-5 Nisan 1900 yılında, Cuma günü vefat etti ve Fatih Sultan Mehmed türbesi yanına gömüldü.
Gazi Osman Paşa, iyi derecede Arapça, biraz da Farsça ve Fransızca biliyordu. Ferik Neşet Paşa`nın kız kardeşi Zatıgül Hanımla evlendi. Sultan İkinci Abdülhamid kendisini çok takdir ettiği için iki kızını, Gazi Osman Paşa`nın iki oğlu ile evlendirmiştir.