Haber-Foto: Seda Batur

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hizmet modelleri ve 2022 yılında Tokat Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yapılan faaliyetler basın toplantısı aracılığı ile kamuoyuyla paylaşıldı. 

Kurum tanıtımı, sosyal yardımları, yatırımlar, ziyaretler ve projeler ana başlıkları ile geçtiğimiz yıl yapılan çalışmaların ayrıntılı olarak anlatıldığı sunum, İl Müdür Yardımcısı Güngör Yüce tarafından yapıldı.

Müdürlüğün toplantı salonunda gerçekleşen değerlendirme toplantısı öncesinde Tokat Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mahmut Özdemir, toplantı vesilesi ile 10 Ocak Çalışan Gazetecciler Günü’nü kutlayarak, “Öncelikle toplantıya katılımları için siz basınımızın değerli fertlerine teşekkür ederim. Sizler, ilkeli, doğru ve tarafsız bir şekilde çalışarak halkın haber alma hakkını sağlayan ve toplumun genel talep ve görüşlerini kamuoyuna yansıtma görevini üstlenerek, vatandaş ile kurumlar arasında köprü vazifesi görüyorsunuz. Her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Bu toplantı vesilesi ile siz kıymetli basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum” dedi.

“DEVLETİ DEVLET YAPAN, KİMSESİZLERİN KİMSESİ OLMASIDIR”

Müdürü Özdemir sözlerinin devamında, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak “Toplumun her bir ferdine ulaşarak etkin sosyal hizmet sunumuyla ülkemizin sosyal kalkınmasında öncü kurum olmak” vizyonu doğrultusunda, bireyden aileye, aileden topluma uzanan çok geniş bir kesimi kapsayacak şekilde vatandaşlarımıza sosyal hizmetler ile sosyal yardımları sunmaktadır.

Aile ve toplum yapımızın korunmasına yönelik eğitim ve farkındalık çalışmaları sürdürülmekte; başta kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarımız olmak üzere vatandaşlarımıza yönelik koruyucu ve önleyici programlarımız etkin bir şekilde uygulanmaktadır.

“İnsanı yaşat ki, Devlet yaşasın” felsefesi bütün çalışmalarımızın ve varoluş nedenimizin temelidir. Devleti devlet yapan, kimsesizlerin kimsesi olmasındandır. Devletimizin şefkatli elleri, engellilerimiz, yaşlılarımız, çocuklarımız, garip ve gurabanın her daim omuzlarındadır.  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız, arz odaklı çalışmayı görev edinmiş, hiçbir ihtiyaç sahibinin bizlere ulaşmasını beklememektedir.

Tokat Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak, hem Bakanlığımızın hizmet modellerinden vatandaşlarımızı yararlandırırken hem de yapmış olduğumuz projeler ile kamu hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak için çalışmalar yapıyoruz. Sosyal Destek Hızır Tokat Projesi gibi Türkiye’ye örnek olmuş projelerimiz ile şefkat elçilerimizin yapmış olduğu ziyaretlerde görülen eksiklikler ilgili kamu kurumlarına yönlendirilerek problemlerin çözüme kavuşması sağlanmaktadır.

Sosyal Devlet anlayışımızın bu aşamalara gelmesinde ki vizyonel bakışı ile yolumuzu aydınlatan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, hizmetin yürütülmesindeki desteklerinden dolayı Bakanımız Sayın Derya Yanık’a, katkılarından dolayı Sayın Valilerimize ve milletvekillerimizin hepsine minnet ve şükranlarını sunuyoruz.

Katılımlarınızdan ve ilgilerinizden dolayı siz kıymetli basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum. 2022 yılı çalışmalarımızın paylaşılacağı sunumu yapmak üzere sözü İl Müdür Yardımcımız Güngör Yüce’ye bırakıyorum.” dedi.

MÜDÜRLÜĞÜN 2022 YILI FAALİYETLERİ HAKKINDA SUNUM YAPILDI

İl Müdür Yardımcısı Güngör Yüce, Bakanlığın vizyonu doğrultusunda Tokat’ta 16’sı resmi, 14’ü özel olmak üzere toplamda 30 kuruluş ile engelli, yaşlı, kadın ve çocuklara hizmet vermekte olduklarını kaydederek, “16 resmi kuruluşumuzun, 4 tanesi çocuk hizmetleri alanında, 4 tanesi engelli ve yaşlı hizmetleri alanında, 2 tanesi kadın hizmetleri alanında hizmet verirken 6 tanesi de aile ve topluma yönelik koruyucu, önleyici ve sosyal hizmet faaliyetlerini vatandaşlarımıza ulaştıran kuruluşlar olarak görevlerine devam etmektedir” dedi.

PERSONEL DURUMU

Resmi kuruluşlarda bu hizmetleri toplamda 784 personelle verdiklerini aktaran Yüce sunumunda kurum ile ilgili şu bilgileri paylaştı;

“14 Özel kuruluşumuzun ise 8 tanesi çocuklarımıza hizmet veren Gündüz Bakımevi, 6 tanesi de engelli vatandaşlarımıza bakım sağlayan bakım merkezleridir.

ÇOCUK HİZMETLERİ

Çocuk Hizmetleri alanında yatılı hizmet veren Tokat Çocuk Evleri Sitesi, Niksar Çocuk Evleri Sitesi, Turhal İhtisaslaşmış Çocuk Evleri Sitesi ve Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğümüzde 248 çocuğumuz koruma ve bakım altında kalmaktadır.

İl Müdürlüğümüz bünyesinde hizmet veren Koruyucu Aile ve Evlat Edinme Birimince 70 çocuğumuz (36 kız, 34 erkek çocuk) Koruyucu Aile yanına yerleştirilirken, günümüze kadar 23 çocuğumuz evlat edindirilmiştir.

ENGELLİ VE YAŞLI HİZMETLERİ

Engelli Hizmetleri alanında yatılı hizmet veren Tokat Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğümüz ile Turhal Engelsiz Yaşam Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğümüzde 180 engellimize bakım hizmeti sağlanırken, Yaşlı Hizmetleri alanında yatılı hizmet veren Tokat Huzurevi ve Zile Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğümüzde toplamda 152 yaşlımıza hizmet verilmektedir.

Kurumumuz denetiminde olan 6 Özel Bakım Merkezi ise 478 engelli vatandaşımıza ev sahipliği yapmaktadır.

KADIN HİZMETLERİ

Kadın Hizmetleri alanında yatılı hizmet veren Kadın Konukevi Müdürlüğümüz ve gündüzlü kuruluşumuz olan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) tarafından 2022 yılında, Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, İl Müftülüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığı ile Valiliğimiz himayesinde başlatılan Kadına El Kalkamaz Projesi kapsamında 106.922 erkeğe bilgilendirme ve farkındalık eğitimi verilmiştir. Ayrıca, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele kapsamında 65.840 broşür dağıtılıp, 2.539 pankart asılarak bilinçlendirme yapmıştır. Tüm bunların yanı sıra yapılan bilgilendirme çalışmalarının sonucunda ilimizde telefonlarına Kades aplikasyonunu indiren kadın sayısının 13.222 olduğu İl Emniyet Müdürlüğü tarafından bildirilmiştir.

ŞEHİT YAKINLARI VE GAZİLER

İl Müdürlüğümüz bünyesinde hizmetlerine devam eden Şehit Yakınları ve Gaziler birimimiz, 2022 yılında 8 hak sahibi vatandaşımızı istihdam hakkından yararlandırırken, 9 hak sahibi vatandaşımızın atanma süreci devam etmektedir. 2014 yılında şehit yakınları ve gazilerimizin iş ve işlemlerinin kurumumuz tarafından üstlenilmesi ile birlikte günümüze kadar toplamda 219 hak sahibi vatandaşımıza istihdam hakkı kullandırılmıştır.

Birimimiz tarafından ayrıca 2014 yılından günümüze kadar 2022 hak sahibi şehit yakını ve gazilerimiz ücretsiz seyahat kartı hakkından yararlandırılmıştır. 

Birim personellerimizce tespit edilen, kurumumuza istihdam için ve ücretsiz seyahat kartı için başvuru yapan 375 şehidimizin yakını ile 714 gazimiz, 2022 yılında özel günlerinde ve bayramlar olmak üzere 2848 kez ziyaret edilmiştir.”

SOSYAL YARDIMLAR ÖDEMELERİ

İl Müdürü Yüce, 2022 yılında 5396 aileye toplam 177.751.301,90 TL Evde Bakım Hizmeti kapsamında ödeme yapıldığını, Sosyal Ekonomik Destek Kapsamında ise 1062 çocuk için toplam 25.590.129,30 TL ödeme yapıldığını bildirdi.

Sunumun devamında, Sosyal Yardımlar kapsamında Koruyucu Aile Hizmetinde 53 Koruyucu aile yanında olan 70 çocuk için 3.279.121,45 TL, Doğum Yardımı ile toplam 4412 ailenin 4538 çocuğu için 1.856.538,20 TL, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, şehit yakını, gazi ve engellilerin kullanması üzere şehir içi ücretsiz seyahat için 2.086.400,00 TL ödeme yapıldığı belirtildi.

Ayrıca Yüce, basın mensuplarına, 2022 yılında Özel Bakım Merkezlerinde kalan 451 engellinin bakımı ve engellilerin harçlıkları için toplam 42.293.853,77 TL ödeme yapıldığını da hatırlattı.

2022 yılında Tokat genelinde 252.857.344,62 TL yardım yapıldığını sözlerine ekledi.

Yatırımlar konusunda da basın mensuplarını bilgilendiren İl Müdür Yardımcısı Güngör Yüce, içerisinde Tokat Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü, Çocuk Evleri Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü ile Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinin bulunduğu İl Müdürlüğü hizmet binasının ihalesinin 30.11.2020 tarihinde İl Özel İdaresi tarafından yapıldığını, projenin 21.999,088,081 TL bedelle tamamlandığını ve 03.11.2022 tarihinde yeni hizmet binasına taşınıldığını bildirdi.

Bir diğer yatırım olan Türkiye’nin ilk Sosyal Hizmetler Kampüsü’nden bahseden Yüce, mevcut olan Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğünün fiziksel koşullarının engelli vatandaşların günlük yaşantılarına karşılık vermediği, Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğünün kiralık binada şehir merkezine uzak bir bölgede yer alması, bölgede oyun parklarının ve çocukların sportif faaliyetlerini gerçekleştirecekleri tesislerin olmaması nedeniyle bir kampüsün yapılmasını, bunların yanı sıra engelli vatandaşlara, yaşlılarıa ve ailelerine yönelik aktivitelerin yapılabileceği bir Gündüzlü Yaşam Merkezinin yapılması fikri üzerine çalışmalar başlatıldığını aktardı.

Yüce sözlerinin devamında, Tokat Belediyesi ile mevcut Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğünün arsasının Belediyeye devredilmesi karşılığında yeni yapılacak olan Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğünün yapımında kullanılmak üzere 12.600.000,00 TL bedelin ödeneceği protokol imzalandığını, yanı sıra yatırımımıza destek olan İl Özel İdaresinin de Gündüzlü Yaşam Merkezi yapımına 6.000.000,00 TL katkı sağladığını söyledi.

52.253 metrekare alanda yapılan Sosyal Hizmetler Kampüsünde, Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü, Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü, Gündüzlü Yaşam Merkezi Müdürlüğünün yanı sıra yüzme havuzunun, açık kapalı spor alanlarının, hobi bahçelerinin, seyir teraslarının, yüzen kuş barınaklarının vecami yapımının devam ettiğini ifade etti.

PROJELER

Projenin yapım sürecinden de bahseden İl Müdür Yardımcısı, projenin yaklaşık maliyetinin 97.531.000,00 TL olduğunu, sözleşme bedelinin de 73.543.500 TL olduğunu, çalışmaların hızla devam ettiğini ve inşaat sürecinin %75 oranında tamamlandığını belirtti.

Yatırımların ardından projelere de değinen Yüce, ilk olarak Sosyal Destek Hızır Tokat projesinden bahsetti. Yüce, “Talep odaklı hizmet yerine arz odaklı hizmet vererek, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın tamamına ulaşma amacıyla 2019 yılında, dönemin Valisi Sayın Dr. Ozan BALCI’nın himayelerinde başlatılan projemiz kapsamında günümüze kadar 102.120 hanede 275.656 kişiye ulaşıldı. 2022 yılında proje faaliyetleri için İl Özel İdare bütçesinden 1.000.000,00 TL kaynak kullanıldı” dedi.

İl Müdür Yardımcımız YÜCE, diğer bir projemiz olan Kardelenleri Destekleme Projesi (KARDES) kapsamında Turhal İhtisaslaşmış Çocuk Evleri Sitesi Müdürlüğü bünyesinde;

•Tarımsal alan oluşturulması (Sera)

•Kümes hayvancılığı yapılması

•Kardelen Kültür Sanat Evi yapılması. (Dikiş- Nakış, El Sanatları, Müzik, Saç ve Cilt Bakım, Eğitim Sınıfı)

Böylelikle; Çocuklarımızın içinde bulundukları travmatik durumdan kurtulmaları, sağlıklı beslenmeleri ve meslek edinmelerinin sağlanması amaçlandı.

Proje bütçesi 2.400.000,00 TL’dir. Bütçenin 1.200.000,00 TL’si Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) tarafından, 1.200.00,00 TL’si İl Özel İdaresince karşılandı” dedi.

2022 yılı Ağustos ayında İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Müftülüğü ile ortak olarak yürütmeye başlanan “Engelli Bireylere Bakım Verenlere yönelik Eğitim ve Destek Projesi” projesinden de bahseden Yüce, İlimiz merkezi ve ilçeleride ikamet eden,  Müdürlükten evde bakım hizmeti alan bakıcılara yönelik 30 eğitim düzenlendiğini, bu eğitimler ile 1174 bakıcıya ulaşılarak bakım verenlere, bakım hizmeti ile ilgili gerekli bilgilerin verildiğini, bu bilgiler ile engelli bireylerin nitelikli bakım almasının sağlanması ve yine bakım verenlerin de doğru teknikler kullanarak kendi beden ve psikososyal sağlıklarının korunması, manevi olarak desteklenmesi amaçlandığını belirtti.

Yine İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Müftülüğü ile ortak olarak yürütülen “Sağlıklı Bebek Mutlu Aile” projesine de değinen Yüce, proje ile yeni doğan bebeklerin ailelerine yönelik; anne sağlığı, bebeğin her açıdan bakımı ve mahremiyet konularında bilgilendirme, bilinçlendirme eğitimlerinin verilmesi ve ihtiyaç tespit edilmesi halinde ekonomik olarak desteklenmelerinin amaçlandığını belirtti. Proje kapsamında 2022 Ağustos ayından itibaren, yeni doğum yapmış 409 aileye ulaşılarak gerekli eğitimler verildiğini aktararak, bununla da sınırlı kalmayarak kuruluşlarda kalan çocukların gelişimleri, engelli ve yaşlı vatandaşların morallerini yükseltmek amacı ile Sizin İçin Varız Her Zaman Yanınızdayız, Şehit Kabirleri Gül Koksun, ASPİM Bilgilendirme Sistemi, Geleceğe Beraber Bakalım, İyilik Irmağı, Ben Kimim, isimli Projeler geliştirilerek hayata geçirildiğini söyledi.

Program, İl Müdürü Mahmut Özdemir’in soruları cevaplaması ve katılımlarından dolayı basın mensuplarına teşekkür etmesiyle son buldu.