Haber: Seda Batur

Turan Melek, iftardan sahura kadar en az 2.5 litre su içilmesini önererek, böbrek, kalp veya tansiyon sorunları olanların ve yaşlıların, ne kadar su içmeleri gerektiği konusunda doktorlarına danışmalarının daha doğru olduğunu kaydetti. Melek, Ramazan'da soğuk su içmenin mide kramplarına ve hazımsızlığa neden olabileceğine de dikkat çekti.

Yeterli miktarda su içmenin yanı sıra, Melek, iftar ve sahur yemeklerinde yüksek tuzlu ve baharatlı gıdalardan kaçınılmasını önerdi, çünkü bunların dehidrasyona neden olabileceğini vurguladı. Ayrıca, susama refleksini bastıran çay, kahve, limonata ve gazoz gibi içeceklerin tüketimini sınırlandırmak gerektiğini de belirtti.

Turan Melek, Ramazan'da su içmeyi daha keyifli hale getirmek için suya taze limon dilimleri, nane yaprakları veya tarçın çubukları eklemeyi önererek, “Bu sadece tatlandırmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda sindirime yardımcı olur ve tatlı isteğini azaltabilir.

Ramazan'da yeterli miktarda su içmenin sadece susuz kalmaktan daha fazla sağlık faydaları olduğunu da belirtmek önemlidir. Su alımı, cildi aknelerden ve siyah noktalardan arındırmaya, vücuttaki toksinleri atmaya, kan dolaşımını iyileştirmeye, sindirimi düzenlemeye, şişliği azaltmaya, kilo kaybına yardımcı olmaya ve saç foliküllerini güçlendirmeye yardımcı olabilir.

Kısacası, Ramazan'da susuz kalmamak için iftar ve sahur arasında en az 2.5 litre su içmek, yüksek tuzlu ve baharatlı gıdalardan kaçınmak ve çay, kahve, limonata ve gazoz gibi içeceklerin tüketimini sınırlamak önemlidir. Suya taze limon dilimleri, nane yaprakları veya tarçın çubukları eklemek, su içmeyi daha keyifli hale getirirken, doğru hidrasyonun sağladığı sayısız sağlık faydalarından da yararlanmanıza yardımcı olabilir” dedi.