(Haber-Foto: Mustafa Işık)

Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya, seçim sonrası sigaraya zam geleceğine dair beklenti sebebiyle son günlerde piyasada sigara bulunmamasına tepki gösterdi.

Seçim sonrası sigaraya zam geleceğine dair beklenti, sigara satan market, bakkal ve büfe işletmecilerini çileden çıkaracak boyuta geldi. İşletmeciler, müşterilerine istedikleri bazı sigara markalarını satmakta zorlanıyor. Bu durum üzerine bir basın açıklaması yapan Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya sigara firmalarının zam beklentisi nedeniyle bakkallara sigara sağlamadığını belirtti. Başkan Kaya, "Bizim en çok sattığımız ve dükkânımıza gelen müşterinin genelinin alışveriş ettiği bir ürünün yoka düşmesinde sorumlu esnafmış gibi gösteriliyor. Bunun acilen düzeltilmesi gerekmektedir. Bu tamamen toplumsal bir huzursuzluğa meydan vermektedir. Biz buradan tüm yetkililere sesleniyoruz. Sigara firmalarına sesleniyoruz. Distribütörlerine mallarını yollasınlar. Sigara zamlarını uzun süre zamana yaymasınlar. Hesaplarını, kitaplarını sağlam yapsınlar."dedi.

“BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE DE BİZİM BUNLARA TEPKİMİZ SERT OLACAKTIR“

Tokat Bakkallar, Manifaturacılar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Şaban Kaya, "10-15 gündür piyasada bir gerginlik var. Şu andaki piyasa bakkalın sabrını tamamen zorlamanın ötesine geldi. Sigara üretici firmalar piyasada sigaraya her zam gelişinde esnafımız mağdur oluyor. Ürünlerin kısılarak verilmesinin ve raflardaki en çok satılan sigara çeşidinin azalmasından dolayı dükkânımıza giren her vatandaş esnafımızı stokçulukla, sigarayı satmamakla suçluyor. Ama işin perde arkasında artık sosyal ve psikolojik bir sıkıntıya büründü bu olay. Esnafımız kendisini sigara almaya gelen vatandaşa izah edemiyor. Artık Hükümetimizin bu konuya el atıp bir an evvel zam gelecekse bir şekilde gelmesi lazım. Bizim en çok sattığımız ve dükkânımıza gelen müşterinin genelinin alışveriş ettiği bir ürünün yoka düşmesinde bunun sorumlusu esnafmış gibi gösteriliyor. Bunun acilen düzeltilmesi gerekmektedir. Bu tamamen toplumsal bir huzursuzluğa meydan vermektedir. Biz buradan tüm yetkililere sesleniyoruz. Sigara firmalarına sesleniyoruz. Distribütörlerine mallarını yollasınlar. Sigara zamlarını uzun süre zamana yaymasınlar. Hesaplarını, kitaplarını sağlam yapsınlar. Ama bizim esnafımızı müşterimizle, toplumumuzla karşı karşıya getirerek stokçuluk durumundaymış gibi faturanın esnafımıza kesilmesinin artık bir yaptırımı olması lazım. Ve bundan sonraki süreçte de bizim bunlara tepkimiz sert olacaktır.” şeklinde konuştu.

ESNAFIMIZI CİDDİ MANADA SIKINTIYA SOKUYOR

Başkan Kaya, “Esnafımız bunu hak etmiyor.  Bu konuda da devletimizin tamamen duyarlı olup bu konu hakkında ne gerekiyorsa yapılması gerekmektedir. Bakkallarımız konuyu yetkililere iletiyor, CİMER'den de yazılıyor, bizler de iletiyoruz. Lakin sigara firmaları özellikle her sigara zammında bu olayı yaşatıyor. Özellikle bu seçim sürecinde de bunu biraz daha abarttılar, esnafımıza normal aldığının altında sigara veriyorlar. Zam gelecek raflarımız boş kalıyor. En büyük sermayemizin oluştuğu yer. Akabinde de zaten karlılığımızın da en düşük olduğu bir ürün. Biz sigaranın yanında sattığımız ürünle dükkânlarımızı çeviriyoruz. Ama üretici firmalar burada, zammı zamana yaymaları veya gününün belli olmaması burada bizim esnafımızın sigara satamaması, vatandaşın da gelip aradığı sigarayı bulamadığı zaman tepkiyle karşılaşması esnafımızı ciddi manada sıkıntıya sokuyor. Ve devletimizin de bu konuda özellikle yaptırımlar yapması lazım. Esnafımız bu konuda ciddi manada mağduriyet yaşamaktadır. Toplumumuzdaki vatandaşımız mağduriyet yaşamaktadır. Bunu da Türkiye genelinde üç tane, dört tane sigara firmasının yapmaya hakkı yoktur, bu nettir. Yani burada yapılması gereken neyse onun bir an önce devreye girip yapılması gerekmektedir." diye konuştu.