14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle açıklamalarda bulunan Tokat İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Atilla Bıyık 14 Mart Tarihinin aslında bağımsızlığın sembolü olduğunu belirtti. Atilla Bıyık yaptığı açıklamada "Çanakkale Savaşı'nda tam 346 tane tıbbi öğrencimiz şehit olmuştur. Bu yüzden 1921 tarihinde tıbbiye mezun verememiştir. Ve o günden bugüne 14 Mart bu vatansever tıbbiyeli öğrencilerin anısına, Tıp Bayramı olarak kullanmaktadır. 14 Mart Tıp Bayramı aslında bir bağımsızlığın sembolüdür. Sevgiyle, saygıyla merhametle, canla, başla, fedakarca çalışan tüm sağlık çalışanlarımızın tıp bayramını kutluyorum" dedi.

İŞGAL ALTINDA ASILAN TÜRK BAYRAĞI BAĞIMSIZLIĞIN SEMBOLÜ OLMUŞTUR

Müdür Bıyık "Bu yıl tıp bayramını tarihimizin en büyük felaketlerinden biri olan Kahramanmaraş merkezli depremlerden dolayı buruk ve hüzünlü bir ortamda yaşıyoruz. Depremde yakınlarını kaybedenlere başsağlığı, yaralılarımızı acil şifalar diliyorum. İnşallah böyle felaketler bir daha yaşamayız. Her ne kadar 14 Mart Tıp Bayramı sağlıkta hizmet sorunlarının konuşulduğu, tıbbi olan katkıların ödüllendirildiği bir anma kutlama günü olsa da hepimiz  için yüreklere dokunan anlamlı bir hikayesi vardır. Osmanlı'da ilk modern tıp eğitimine 14 Mart bin 1827'de 2. Mahmut zamanında geçilmiştir. Sultan Abdülhamid Han zamanında Mektebi tıbbi şahane kurulmuştur.30 Mart 1918 Montoros Mütarekesi'yle beraber Osmanlı fiilen yok sayılmıştı. İstanbul işgal altındaydı. Tabii Mektebi tıbbi şahane de işgal altındaydı. Tıp öğrencileri büyük zorluklarla baskı altında eğitim görmekteydiler. Hatta üniformalarını giymeleri bile yasaklanmıştı. Bir gün tıbbiyeli öğrenciler bir plan yaptılar. Okul idaresine gittiler. Osmanlı'da 1827 'de başlayan tıp eğitiminin 92. yılını kutlayacaklarını bildirdiler. 14 Mart 1919'da konferans salonunda tertip edilen toplantının asıl amacı işgale karşı bağımsızlığı haykırmaktı. Bağımsızlığımızın ve birliğimizin sembolü olarak tıbbi okulun iki kulesi arasında Türk bayrağı asıldı o karanlık işgal günlerinde asılan o Türk bayrağıyla umuda dönüşmüştür. Ve Çanakkale Savaşı'nda tam 346 tane tıbbi öğrencimiz şehit olmuştur. Bu yüzden 1921 tarihinde tıbbiye mezun verememiştir. Ve o günden bugüne 14 Mart bu vatansever tıbbiyeli öğrencilerin anısına, Tıp Bayramı olarak kullanmaktadır. 14 Mart Tıp Bayramı aslında bir bağımsızlığın sembolüdür. Sevgiyle, saygıyla merhametle, canla, başla, fedakarca çalışan tüm sağlık çalışanlarımızın tıp bayramını kutluyorum" dedi.

Sağlık çalışanlarının yaşadığı sağlıkta şiddet konusuna da değinen İl Sağlık Müdürü Atilla Bıyık "Sağlık camiası 7/24 hizmet veren bir sektör olduğu için ister istemez biz hasta insanlarla, psikolojisi bozuk insanlarla muhatap olduğumuz için tabii olabilecek durumlar bunlar. Tabii bu kriz yönetimini bizim sağlık personellerimiz çok iyi bilmektedir. Karşıdaki insanlarla empati kurmaktadır. Tabii çok nadir, binde bir oranında da usule, mevzuata uymayan hastalarımız olmaktadır. Onunla ilgili de gerekli işlemlerimizi yapmaktayız" ifadelerine yer verdi.