Hipertansiyon, dünya genelinde yaygın bir halk sağlığı sorunu olan ve kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalığı, erken ölüm ve yeti yitimi gibi ciddi durumlarla ilişkilendirilen bir kronik hastalık. İl Müdürü Bıyık, dünyada her on kişiden yaklaşık üçünde yüksek tansiyon olduğunu ve hastaların yarısının durumlarının farkında olmadığını belirtti. Farkındalığı artırmak ve olumsuz sonuçları azaltmak amacıyla toplum ve sağlık çalışanları için eğitim ve farkındalık toplantıları düzenleneceğini açıkladı.

Hipertansiyonun sessiz bir düşman olduğunu vurgulayan Bıyık, uzun süre belirti vermeden organlara zarar verebildiğini söyledi. Kan basıncının düzenli olarak ölçülmesi gerektiğini belirten Bıyık, hipertansiyonun önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve hekim kontrolünde takip edilmesi gerektiğini ifade etti.

Bıyık açıklamasında, hipertansiyonun belirtileri arasında baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları, düzensiz kalp atışları gibi durumların yer aldığı belirtti.

Yüksek tansiyonun birden fazla nedeni olabileceğini ifade eden İl Müdürü Bıyık, kalıtım, cinsiyet, şeker hastalığı, obezite, sigara ve alkol kullanımı, stres, fiziksel aktivite eksikliği, aşırı tuz tüketimi, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve yaşlılık gibi faktörlerin hipertansiyon riskini artırdığını belirtti. Ayrıca gebelikte de tansiyon yüksekliği gelişebileceğine dikkat çekti.

Hipertansiyonun sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda da görülebileceğine dikkat çeken Bıyık, tüm çocukların üç yaşından itibaren düzenli olarak tansiyonlarının ölçülmesi gerektiğini söyledi.

Yüksek tansiyonun kontrol altına alınmaması durumunda inme, kalp krizi, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği bilinç bozukluğu, körlük ve damarlarda anevrizma gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten İl Müdürü Bıyık, hipertansiyonun önlenmesi için tütün ve alkol kullanımından kaçınılması, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, tuz tüketiminin azaltılması ve fazla kilo varsa kilo verilmesi gerektiğini söyledi. Eğer bu önlemler yeterli olmazsa hekim kontrolünde ilaç tedavisi başlanabileceğini ifade etti.

Hipertansif bireylerin dikkat etmesi gereken konuları da sıralayan İl Müdürü Bıyık, tütün ve alkol kullanımından vazgeçmeleri, sağlıklı beslenme, kilo kontrolü, düzenli fiziksel aktivite, tuz tüketiminin azaltılması, düzenli muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine özen göstermeleri, reçeteli ilaçlarını düzenli olarak kullanmaları ve kan basıncını düzenli olarak izlemeleri gerektiğini belirtti.

Tokat İl Sağlık Müdürlüğü'nün hipertansiyonla mücadelede toplumun bilincini artırmak amacıyla Dünya Hipertansiyon Günü'nde "Tansiyonunuzu Düzenli Ölçtürün, Daha Uzun Yaşayın" temasıyla eğitim ve farkındalık toplantıları düzenleyeceği de açıklananlar arasındaydı.

Uzm. Dr. Atilla Bıyık, hipertansiyonun önemi konusunda toplumu bilinçlendirmek amacıyla yapılan bu açıklamalarla birlikte, erken teşhis ve tedavinin önemine vurgu yaparak, sağlıklı bir yaşam için düzenli tansiyon ölçümlerinin yapılmasını ve hipertansiyonla mücadelede alınması gereken önlemlerin uygulanmasını teşvik etti.

Haber: Emel Tekbaşoğlu Sürer