Afrika ülkesi Tanzanya'dan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Turhal Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksek Okulu Bankacılık ve Sigortacılık bölümü okumak için eylül ayında Tokat’a gelen ve TÖMER'de Türkçe öğrenen 21 yaşındaki Shamte Khamis'in Türkçe öğrenme sevgisi göz dolduruyor.

SHAMTE KHAMİS: "BEN BÜYÜKLERE SAYGILI BİR İNSANIM”

Shamte Khamis, Tokat’ta tanıştığı işitme engelli yazar Turan Yalçın’dan Türkçe konusunda oldukça istifade etmekte olduğunu belirtirken onunla tanışmasının kendisi için bir şans olduğunu belirtti. Bir tesadüf sonucu ilimiz işitme engelli yazar Turan Yalçın ile tanışan Shamte, yazarın çok kitap okuma ve Türkçe sevdasından çok etkilendiğini ve O'ndan çok şey öğrendiğini ifade etti ve şunları söyledi:

“Kampüsten dönerken bir abimize otobüste yerimi verdim O da bana bu davranışımın karşılığında ödül olarak kalem ve defter verdi. Kendini tanıtıp kartını verdi. Bu abimizin yayınlanmış kitapları olan bir yazar olduğunu öğrenince O'nu halk kütüphanesinde sık sık ziyaret etmeye başladım. Çocuk servisindeki Türkçe kitapları tavsiye etti. Mehmet Akif Ersoy, Yunus Emre, Koca Yusuf'un hayat hikayelerini kolay bir kitaplardan okudum. Türkiye, Türkçe ve Tokat’a olan sevgim arttı. Turan abinin güzel Türkçe ile sohbetleri benim sevdamı artırdı. "Engelleri Aşanlar" kitabını hediye edince duygulandım. Engellilerin hayatı beni etkiledi. Bilmediğim kelimeleri Turan abimiz açıkça anlattı. İçimden Turan abiyle aylar önce tanışsaydım diye geçirdim. Sadece Tokat'ı, Türkçe'yi anlatmadı. Hayatı, gelişimi anlattı. Benim için TÖMER’den sonra ikinci eğitim oldu neredeyse. Yabancı öğrenciler Türkçe'si güzel yazar ve kitaplarından faydalansın, gelişsin."

YAZAR TURAN YALÇIN: “ÖĞRENMEYİ İSTEYEN İNSANA ANLATMAK KOLAY”

            İşitme Engelli yazar Turan Yalçın, üniversite öğrencisi Shamte Khamis’le olan arkadaşlığına değindi. "Yabancı öğrenciler kardeşlerimiz. Onlara defter, kalem, kitap hediye etmek bizi mutlu eden şeyler. Yanımıza gelenlere Türkçe'mizi, Tokat’ımızı, azimli olmayı, gelişmeyi, hayatı anlatmak da bir ibadet gibi. Sevdiğimiz hayatın anlamlı olmasını sağlayan çabalarımızı, öğrenmeye Shamte gibi hevesli, istekli gençlere öğretiyorum. Öğrenmeyi isteyen, bilen insana anlatmak kolay. Yaşanabilir Tokat'ımızı ilimize okumaya gelen yabancı liseli ve üniversitelilere anlatmaya, yaşama ve yemek kültürünü anlatmaya devam edeceğiz. Çok öğrenci ikram ettiğimiz Tokat çökelikli pidelerini İstanbul, Ankara'da dahi tatmadıklarını söylediler. Pek çok öğrenci ise ilk defa çökelikli pide yediklerini ve çok sevdiklerini söylediler." dedi.

(Haber: Emel Tekbaşoğlu Sürer)