Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hatice Balcı Yüce, Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı’nda fakülteye başvuran hastalar için işleyen prosedürü anlattı. Yüce’nin bilgilendirmesi şöyle oldu:

AĞIZ DİŞ VE ÇENE RADYOLOJİSİ (ORAL DİAGNOZ VE RADYOLOJİ)

Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı’nda fakültemize başvuran hastaların ilk muayenesi yapılır.  Hastaların asıl başvuru nedenlerinin yanı sıra tüm baş-boyun bölgesi ve ağız içi muayeneleri yapılmaktadır. Klinik ve radyolojik muayene sonucunda diş, çene kemiği ve yumuşak dokularda var olan hastalıklar teşhis edilir, bu dokuların iyileştirilmesine yönelik en uygun tedavi planı oluşturulur ve hastalar tedavilerinin yapılacağı uzmanlık dallarına yönlendirilir. Henüz şikayete neden olmayan dişlerle ilgili tedavi gerekiyorsa bununla ilgili de bilgilendirme yapılır.

İlk muayeneden en az 6 ay sonra tekrar fakültemize müracaat eden hastaların, yeni oluşan çürük ve hastalıkların teşhis edilebilmesi için tekrar kliniğimizde muayene olması gerekmektedir.

DİŞ HEKİMLİĞİNDE RADYOGRAFİ GEREKLİ Mİ? RADYASYON DOZU YÜKSEK Mİ?

Sadece klinik muayene ile diş çürüğü ve ağız içindeki hastalıkların tanısını koymak mümkün olmadığı için radyografik muayeneye ihtiyaç duyulmaktadır. Kliniğimizde ağız içi ve panoramik radyografi gibi ağız dışı radyografi çekimleri yapılmaktadır. Radyografi çekiminde kullanılan radyasyon canlı dokular için zararlıdır fakat teknolojik gelişmeler sayesinde açığa çıkan radyasyon miktarı oldukça azaltılmıştır. Ayrıca diş hekimliğinde kullanılan radyografi cihazlarında, tıbbi görüntüleme cihazlarından çok daha az radyasyon oluşmaktadır.  Ağız içinden alınan küçük bir radyografide hastanın aldığı radyasyon dozu akciğer filminin yaklaşık %1-10’u kadardır. Panoramik radyografide aldığı doz ise yaklaşık 7 saatlik uçak yolculuğunda alınan radyasyon dozuna eşittir. 

Radyografi çekimi ile ilgili önemli bir nokta da hastanın baş-boyun bölgesinde bulunan metal objelerin radyografide istenmeyen görüntüler oluşturmasıdır.  Bu nedenle radyografi çekimi öncesi hastaların baş ve boyun bölgesindeki bütün metal eşyalarını (küpe, toka, kolye, iğne, gözlük, piercing, hareketli protez-takma diş, işitme cihazı vb.) çıkarması gerekmektedir.

HAMİLE HASTALARDA RADYOGRAFİ ÇEKİLİR Mİ?

Kullandığımız radyografi cihazlarının yaydığı radyasyon miktarı çok düşüktür fakat hamilelerde veya hamilelik şüphesi olanlarda acil bir durum olmadıkça radyografi çekimi yapılmamaktadır. Radyografi almak gerektiğinde ise hastanın onayı dahilinde koruyucu önlemler (kurşun önlük giydirilerek) alınarak çekim yapılabilmektedir.”