Tokat Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten işletmelerden Tokat Şahinler Kerestecilik, 1973’ten buyana sürdüğü orman ürünleri imalatının yanı sıra 2018 yılında TOKPAN markasıyla kontraplak ve playwood (-yoğun olarak inşaat sektöründe kullanılan bir orman ürünüdür. Suya dayanıklılığı ve yüksek mukavemeti ile öne çıkıyor-) üretimine yöneldi. İşletme sahiplerinden Murat Şahin, Tokat İstişare Heyeti öncüsü Mehmet Emin Atmaca ve gazeteci Fatih Kılıç’ın gerçekleştirdiği nezaket ziyaretinde işletme faaliyetlerinden, şehrin yerli yatırımcısı olmasından hareketle sektördeki durumdan, beklentilerden söz etti.

6 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

            İşletme Sahibi Murat Şahin, rahmetli babası Ahmet Şahin’i anarak sözlerine başladı. Onun 1973 yılında kurduğu orman ürünleri işletmesinin 1979 yılında Tokat Küçük Sanayine taşındığını, 2005 yılından sonrasında Tokat Organize Sanayi Bölgesi’nde imalat fabrikasını kurduklarını anlattı. Orman ürünlerinin yanı sıra 2018 yılında bilhassa inşaat sektöründe yoğun ilgi gören, ithal edilen kontraplak ve playwood üretimini yapacak yeni bir tesis kurduklarının belirtti. 6 milyon dolara mal olan ve günümüz parasıyla 125 milyon TL’ye varan yatırımı sayesinde yurt içi ve yurt dışı ihracat yaptıklarını dile getirdi. 80 kişilik personel istihdamı ile 3 vardiya üzerinden üretime devam ettiklerini ifade eden Şahin, bu süreci izah ederken “2018 yılında işletmemizin hemen yanı başındaki on beş buçuk dönüm yerin mülkiyetini satın aldık. Yine işimizle alakalı ağaç, orman sektöründe neler yapabiliriz diye biraz daha fabrikasyon, daha teknolojik daha uluslararası arenada pazar payı olan kontrplak ve playwood üretimini hayata geçirmenin hesabını yaptık. Pazar çok açıktı Türkiye'de. Rusya, Ukrayna, Malezya, Vietnam, Brezilya'dan geliyordu. Çok büyük ekonomiler, akla hayale gelmeyecek bütçeler ödeniyordu piyasadaki açıktan ötürü. Çünkü çok büyük bir pazar açığı vardı Türkiye'de, bunun üreticisi yok denecek kadar azdı. Şu anda baktığımızda belki bir on beş fabrika oluştu bu sektörde. Ona rağmen yine de yüzde 40 oranında halen yurt dışından gelebiliyor playwood ürünleri. Çin ile baş etme, rekabet şansımız yok şuan. Çin’de üretim maliyetleri, işçilik, enerji, ham madde çok daha uygun durumda nitekim ve fiyat kırabilme gücü var.” diyerek mevcut durumu özetledi.

İSTİHDAM OLUŞTURMADA İŞ GÜCÜ BULMA ZORLUĞU

            Murat Şahin, fabrikasının 80 personelle 3 vardiya çalıştığı ortamda, en önemli sıkıntıların başında personel bulmanın olduğunu vurguladı. Personel istihdamında gençlerin iş güç sahibi olmada ailelerinden gördükleri tavırla, daha kolay, masa başı, devlet dairesi işine yönelmelerine eleştiri getirdi. Meslek lisesi mezunlarının özel sektörde istihdamına önem verilmesini istedi. Bu hususta şunları söyledi:

            “İlk başlangıçta dokuz tane bayan, yaklaşık otuz tane de erkek aldık işe. Dokuz tane bayandan bir kişi kaldı şuanda çalışan. Erkeklerden de belki şu bir yılın içerisinde işe başlayıp da bir gün, iki gün, on gün çalışıp işi beğenmeyip giden en az iki yüz kişi vardır. İnsanlar çok kolaycı olmuş artık. Aslında burada her şeyi makine yapıyor. Bedensel öyle yorulacak bir şey yok. Bir de günlük yedi buçuk saat çalışıyor. Üç vardiya çalışıyor fabrikamız, servisi var, yemek zaten veriyoruz. İş elbisesini, ayakkabısını, bütün iş güvenliğiyle alakalı her türlü tedbirini, önlemlerini alıyoruz. Öyle çok yorucu bir iş de değil. Ama maalesef personel bulamıyoruz. Şu anda ihtiyaç var tabi. Ailelerin de bunda çok büyük vebali, kusuru var. Benim çocuğumun eli kirlenmesin, üstü kirlenmesin, rahat olsun, kolay yaşasın demekteler. Halâ yirmi dört yirmi beş yaşına gelmiş gençler, annesinin babasının elini gözlüyor, onlardan aldığı harçlıkla hayatını idame ettiriyor. Aile çocuğunu hayata alıştırmıyor. Kolaycılığı seçiyorlar. Yarın bunlar toplumda ne olacak, bilmiyorum. İnsanların bir tek devleti iş kapısı olarak görme düşüncesinden kendini soyutlaması lazım. Devlet, iş hayatına insan yetiştirmek için altyapıyı oluşturan, onun argümanlarını geliştiren erktir. Teknik anlamda liselerin sayısı arttırılmalı. Aileler çocuklarını hayata kazandırmak için artık bu çocuğumun üstü kirlenmesin, aman bir devlet kapısı olsun mantalitesinden çıkması lazım. Çünkü insanın kendi ayakları üzerinde durması, kazanımları kendisinin elde etmesi mücadelesi lazım. Çocukların önünün açılması lazım. Kapalı kutu gibi kavanozun içine çocuğu koyup da eline telefon verip, her türlü imkanları sağlamayla olmaz bu işler.

ASGARİ ÜCRETTEN DE YÜKSEK ÜCRETLER VAR

            İşçi ücretlerinde asgari ücretle sınırlı tutulmuyor her işçi. Ben, asgari ücretli personel çalıştıracak kadar da ucuz bir firma değilim. O kadar diyeyim ben. Niye, çünkü benim asgari ücretle çalıştırdığım adam yarın bir yerde üst ekonomiyi bulduğunda beni terk edecek. Ben yetişmiş adamı niye kaybedeyim ki? Kaliteyi korumalıyız. Yeri gelir asgari ücretin iki katını da veririm bana kazandırana.

            Ülkeye gelmiş, sığınmış yabancıların varlığı da aşikar. Bir çok sektörde personel ihtiyacını karşılar durumdalar. Sağlıklı, işe yarar olanların çalıştırılmasını mahsurlu görmüyorum. Kayıt altına alınsın, çalışmakla devlete yük olmaktan kurtulsun, sigortası yapılsın, sağlık imkanından faydalansın. Bu yabancıların çalıştırılması, Türk işçilerin işsizliğine sebebiyet vereceği fikrine katılmıyorum. Almanya, 2. Dünya Savaşı’nda yıkılmışken Türkiye’den giden işçilerin, ustaların çalıştığı ortam oluşturdu. Almanya’nın kalkınması için çalıştırdı. Bugün Türkiye’de, Tokat’ta gençlere baktığımızda kafelerde oturan genç nüfusu görebiliyorsunuz. Tokat’ta bilhassa Sigara Fabrikasının kapanmış olmasıyla birlikte fabrika kültürü de kayboldu. İşte tüm bu eksiklere rağmen, imalatta çarkları döndürmenin gayretindeyiz. 80 personelle üç vardiya çalışırken, 150 personelle de çalışabileceğimiz ortamı oluşturabiliriz.”

EKONOMİDEKİ DALGALANMA, BELİRSİZLİK KÖTÜ ETKİLİYOR

            Murat Şahin, üretim pazarında çarkları döndürme gayretinde, ihracatta bulunan bir müteşebbis olarak ekonomideki dalgalanmanın piyasası oldukça kötü etkilediğine dikkat çekti. “Maalesef ülkemizde en büyük sıkıntımız istikrarlı bir kur düzeni olmayışı. Ekonomik düzen yok. Bu dalgalanmalar normal rutin yaşayan, asgari ücretle geçinen insanı da ilgilendiriyor, sanayiciyi de ilgilendiriyor, memuru da ilgilendiriyor. Herkesi ilgilendiriyor. Yani memleketimizde Ak Parti hükümeti kurulduktan sonraki 2012’ye kadar gayet güzeldi. Bir istikrar vardı, bir güven vardı. Arada bir dalgalanma yoktu. İnsanlar bu süreçte ne yaptı? Bu ekonomiyle yaşamayı öğrendi, ev alabilir oldu, araba alabilir oldu. Küçük tasarruflarıyla bile mal mülk sahibi olabiliyordu. Ama ne olduysa iki bin on üçten sonra, bu FETÖ denen şerefsizin de etkisi var, ülke ekonomisine çok büyük balta vurdu. Tabi onun gereği kanunlar karşısında artık süreçler devam etti. Bu süreçlerde ciddi fabrikalar kapandı, kayyumlar atandı. Kendi şehrimizde bazı firmalarımız da büyük zararlar gördü. Tokat ekonomisi zararlar gördü. Ondan sonra da yine maalesef siyasette yanlışlardan dolayı paramızın değeri düştükçe düştü.” ifadeleriyle ekonomi piyasalarının istikrar beklentisi içinde olduğunu vurguladı.

İSTİŞARE EDEBİLMEK, ONORE EDİLMEK,

DERTLEŞEBİLİYOR OLMAK GÜZELLİKLER DOĞURUR

            İşletme Sahibi Murat Şahin, bilhassa Tokat İstişare Heyeti’nin gerçekleştirmiş olduğu nezaket ziyaretinin önemine değindi. Başta İstişare Heyeti öncüsü Mehmet Emin Atmaca ve tüm katılımcılarına teşekkürlerini bildirdi. Tokat’ta yatırımcının oturup konuşabileceği, istişare edebileceği, dertlenebileceği bir ortamın oluşmasının şehir için büyük bir kazanım olduğunu dile getirdi. Tokat’ın yerli evladı, yerli yatırımcısı iken işletme kapılarını çalıp da bir çay/kahve sohbetini yapacak Devlet büyüklerinin, siyasilerin, OSB Yöneticilerinin, sivil inisiyatif kuruluşu temsilcilerinin bulunmasıyla çok daha güzel sinerjinin doğacağına olan inancını belirtti ve “bir Türk vatandaşıyım. Yani ülkesini seven bir vatandaşım. O kadar sıkıntılara rağmen 2018’de buraya ciddi bir yatırım yaptık, yaklaşık altı milyon dolara yakın bugünkü karşılığında yaklaşık yüz yirmi milyon liranın üzerinde ciddi bir yatırım yaptık. Ha bu süreçte de bizi daha bugüne kadar ne bir belediye başkanı ne atanmış bir Vali gelip de ne ediyorsun Murat Şahin? Bir derdin var mı? Bir sıkıntın var mı demedi.” diyerek, sitemlerini dile getirdi.

(Haber-Fotoğraf: Mustafa Işık)