Bu sezon BAL’da şampiyonluk mücadelesi veren vilayetimizin iki takımlarının mücadeleleri sezonun en enteresan maçı niteliğindeydi. Tokat futbol tarihinde bu konumda oynanan müsabaka hemen hemen ilk örnek oluyordu. Geçmiş yıllarda Türkiye Profesyonel 3. Lig’de Tokatspor’un şampiyonluk mücadelesi verdiği sezonlarda oynadığı Turhalspor maçları olsa da, BAL’da iki takımın profesyonel lige çıkma yolunda oynadıkları bu maç bir ilk olması açısından önemliydi.

            Tokat Belediye Plevnespor – Niksar Belediyespor maçında gözümüze takılan önemli ayrıntılara gelince;

1) Her iki takımımız da vilayetimizin takımları olduklarından Tokat Gaziosmanpaşa Stadı’nda Şeref Tribünü, Maraton, Açık ve Kapalı Tribünleri diğer maçlarına nazaran daha kalabalık seyirciyi toplamıştı.

2) İki takımımızın taraftar topluluklarından Tokat Belediye Plevnespor taraftarları her zamanki gibi Maraton Tribünde diğer maçlara nazaran daha kalabalık şekilde yaptıkları tezahüratlarla takımını desteklediler. Niksar Belediye Spor taraftarları da daha evvel yapılan maçlarda olduğu gibi misafir takımların yer aldığı köprü tarafındaki kalenin arkasındaki açık tribünde oldukça kalabalık, sazlı sözlü, zaman zaman patlayıcı maddeler atarak Plevnespor taraftarlarına nazaran daha heyecanlı olarak takımlarını desteklediklerini gördük. Maçın sonunda emniyet güçlerinin yerinde müdahaleleri ile iki takım taraftarları arasında herhangi bir olay olmadan maç tamamlandı. Her iki taraftar topluluğuna çok çok teşekkürler ediyoruz.

Maçın teknik analizi…

Tokat Belediye Plevnespor takımı bulunduğumuz BAL grubunda ikinci sıradaki Niksar Belediyespor takımından 2 puan önde lider olarak maça başladı. Maçın çok çetin geçecek mücadele olması bekleniyordu. Bunu da sahada gözlemledik.

Tokat Belediye Plevnespor maçı kazanarak alacağı 3 puanla, ikinci sırada bulunan Niksar Belediye Plevnespor takımına 5 puan fark açmasını sağlayacağından, her iki takım da şampiyonluk mücadelesi verdiğinden çok büyük bir avantaj elde etmiş olacaktı. Niksar Belediyespor ise bu maçta yenilmeden berabere kalarak farkın 2 puandan daha fazla açılmamasını sağlamış olacaktı. Zaten maçı gördükten sonra Niksar Belediyespor’un bu maç için stratejisini beraberlik üzerine kurduğunu anlarken, maç da 1-1 bitince istediği neticeyi almış durumdaydı. Artık bu iki takım bundan sonra oynayacakları maçlarla şampiyonluk hedefini gerçekleştirmeye çalışacaklardır.

Her iki takımı maçtaki görüntülerine göre değerlendirdiğimizde Niksar Belediyespor (-ilk defa canlı maçını izledim-) bize göre Tokat Belediye Plevnespor’a göre daha çok amatör takım görüntüsünde diye müşahede ettik. Bununla beraber Niksar Belediyespor takımının kalecisi şampiyonluğu düşünen takımların kalecisi gibi olmalı. Yaptığı kurtarışların yanı sıra biraz da hakemin yardımıyla sakatlık numarasıyla maçı epey bir durdurdu, soğuttu. Plevnespor’un hızını kesmesiyle maça tesir etti. Hakem daha evvel sarı kartla cezalandırdığı için ikinci sarı kartı verememişti. Bize göre Niksar Belediyespor’un kalecisi mutlaka ikinci sarı kart verilerek oyundan ihraç edilmeliydi. Bu arada Plevnespor takımı oyunu hızlandırdığı anlarda Niksar ekibi futbolcuları sakatlık numarasıyla yere yatarak maçı durdurdular, bunu taktik olarak yaptıkları kanaatindeyiz. Hakemin bu kararlardaki müsamahası maçın en önemli olayıydı. Niksar Belediyespor, hakemin de müsamahası ile maçın hızını düşürerek maçı tolere etmiş oluyordu. Bu suretle Niksar Belediyespor grup liderliğinde yarıştan kopmayacak bir neticeyi almış sayılır.

Tokat Belediye Plevnespor maalesef deprem afetinden sonra verilen aranın ardından evvelki hızını ve formunu kaybetmiş görüldü. Bu arada kendilerinden üst seviyede bulunan Sivasspor ve Amasyaspor hazırlık maçları takıma bir fayda yerine zarar getirmiş gibiydi. Bu iki maçta da pek tabi neticelerden esinlenerek takım tertibinde lüzumsuz değişiklikler yapan, takımımızın alışmış düzenini bozan Teknik Ekibimizin de olumsuz payı vardır. Birinci devrede çok başarılı maçlarla liderlik koltuğuna oturmuş Plevnespor takımımızın defans, forvet hattı mevkilerinin oturmuş bir kadro görüntüsü varken, orta sahamızda aşağı yukarı iki ön liberonun önünde santrafor arkası olarak İbrahim Utku İnce (10 nolu) iyi yer almamasına rağmen (3. Bölgede santrafora daha yakın olmadı) maçın gidişatına rağmen güç bakımından futbolcularımızdan daha geride olan Emre Sarıkaya (Aleks) maçları bloke ederek birinci devre üst üste aldığımız galibiyetler serisini yakalayarak ilk devreyi lider bitirmişti. Teknik heyetimiz son maçlarda (Amasyaspor – Niksar Belediyespor) orta sahamızı üçlü tutmuş, diğer maçlarda ön liberoda başarılı olan Arda Karademir, diğer iki orta sahanın yanında 4-3-3 düzeninin orta sahası gibi üçlü olarak yer almıştı. Ülkemizdeki futbolcuların hem hücumda hem defansta iki yönlü görevi taşıyamadığını düşünürsek, böylesi bir üçlü orta saha başarılı olamadı. Sayın Teknik Heyetimizin bunu göz önüne alarak birinci devre başarılı olduğu orta saha tertibiyle ısrarcı olmalıdır. Bizler bu durumu defalarca dile getirdik, Teknik ekibimiz de lütfen önceki maç grafiklerini gözden geçirerek, Emre Sarıkaya’yı oyunun en az bir devresinde sahaya sürerek, onun yaptığı asistlerle, attığı gollerle ne kadar faydalı olduğunu göreceklerdir. Bu saplantı haline gelen yanlışlık takıma çok zarar verdiği gibi kendilerine de bindikleri dalı kesiyorlar uyarısını yapmamıza vesile oluyor.

Hülasa, Ligin ilk devresinde olduğu gibi güzel neticelerle Şampiyonluk mücadelesi veren takımımıza, yönetim kurulumuza, teknik heyetimize, tüm görevlilere güvenimizi belirtir, çalışmalarına teşekkürlerimizi iletiriz. İnşallah hep birlikte bu sezon Tokat futbolunu profesyonel lige taşımız oluruz.

Futbol severlere sevgiler, saygılar…