Haber: Seda Batur

Toplu açılış programında ilk konuşmayı Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu yaptı. TBMM Başkanı Mustafa Şentop’u Tokat'ta ağırlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Eroğlu, “Kendilerine o kadar yoğun programlarına rağmen, hava muhalefetine rağmen geldikleri için hassaten teşekkürlerimi bir borç biliyorum” dedi.

Şehirlerin ve insanların birbirinin aynası olduğunu söyleyen Başkan Eroğlu, “Şöyle bakarsınız medeniyeti görürsünüz. Geçmişi, geleceği, insanı görürsünüz. İnsana bakarsınız o şehri imar eden, şehirden etkilenen, şehirle birlikte ve beraberce büyüyen kişiyi görürsünüz. Tıpkı Tokat gibi. Tokat'ımızda hamdolsun buram buram tarih kokan bir medeniyet bahçesi.

Tabii diğer taraftan bu güzel şehrimizi birçok şeyle de tasvir edebiliriz. Kahramanlar diyarı Tokat deriz. Alimler Konağı Tokat deriz. Yine bununla beraber medeniyetler bahçesi Tokat deriz ama benim belki çok özel, bu şehirle ilgili çok beğendiğim bir ifade sizin huzurlarınızda da söylemek istiyorum. O da Anadolu'nun mayası. Evet, Tokat'ımız da böyle bir şehir. Anadolu'nun mayası olan bir şehir. Hamdolsun son yirmi yılda ülkemizde, şehirlerimiz gerçekten de büyük hizmetler gördü. Şehirlerimiz kimlik kazandı. Yirmi yıldır hem Türkiye'mizde hem de Tokat'ımızda onlarca hizmetlerle hamdolsun şehirlerimizi tanıştırdık.

Bu güzel eserlerin kazandırılmasında hem Türkiye'mizde hem de şehrimizde hiç ama hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen her zaman şehrimizin yanında olan dünya lideri, mazlumların sesi, muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Allah razı olsun Cumhurbaşkanımız diyorum. İnşallah da Rabb'im ona hayırlı uzun ömürler versin. Yapılacak iş var. Ve inanıyorum ki 2023 seçimlerinde de Türkiye'mizde de rekor kıracağız. Tokat'ımızda da rekor bir oy oranı alacağız diyorum.

Bu kadar hizmetin gelmesinde emeği olan değerli milletvekillerimize, Özlem Zengin hanımefendiye, Yusuf Beyazıt Beyefendi'ye, yine Mustafa Aslan Beyefendiye de hassaten huzurlarınızda çok teşekkür etmek istiyorum. Gece gündüz şehrimiz için çalışıyorlar. Allah razı olsun onlardan. Bizim de belediyeyle ilgili hangi konumuz olsa her zaman önümüze düşerek bütün bu güzel eserlerin ortaya çıkmasında da çok büyük katkıları oldu. Onlara teşekkür ediyorum. Yine İl Başkanımız olmak üzere bütün teşkilatımıza belediye çalışanlarımıza da teşekkür etmek istiyorum.

Ülkemizde bunca güzel hizmetler olurken biz de Tokat'ımızda 9 yıldır belediye başkanlığı görevini yürütüyoruz. Göreve başladığım ilk günden itibaren cumhurbaşkanımızın İstanbul'daki belediyecilik anlayışını biz de kendimize şiar edindik. Rehber olarak önümüze koyduk. Belediyecilik anlayışımızın yanında bir taraftan mottomuzu da sloganımızı da geçmişin ihyası geleceğin inşası diye bir noktaya oturttuk. Hamdolsun bugün Tokat Belediyemiz bütçesinin beşte biri kadar borcu olan ve hizmet noktasında altyapıdaki problemlerini büyük ölçüde çözmüş olan yine meydanlarını, parklarının sayısını bir hayli arttırmış olan, trafiğine çözüm bulan, kentsel dönüşüm anlamında önemli adımlar atan bir şehir, bir belediye olarak da hamdolsun bu 9 yılda güzel işler yapmaya gayret ettik.

Mesela Yeşilırmak'ımızın hemen üzerinde şişirme projesiyle burayı bölgenin çok cazibe noktası haline getirdik. Yıllardan beri halkımızın beklediği Gülbahar Hatun Meydan Projemizi hamdolsun yerine getirdik. Yine kapalı pazar yerlerimiz, parklarımız. Daha birçok eserlerle şehrimize bir noktada güzellikler katmanın hep gayret içerisinde olduk. Tabii şimdi ise başta 3,5 milyarlık bir maliyeti olan sanayi sitesinin dönüşümüyle, 1,5 milyarlık bir maliyeti olan içme suyu barajıyla yine bölgedeki en büyük millet bahçesiyle ve daha birçok konularla hamdolsun geleceğe doğru da Tokat'ımızı büyütmenin ilerletmenin gayreti içerisindeyiz. İnşallah da ben inanıyorum ki sizlerle birlikte hep beraber daha çok güzel işlere de, bu güzel şehirde imza atılacaktır” dedi.

“TOKAT TURİZMİNE HAYIRLI OLSUN”

Toplu açılışı yapılan hizmetleri anlatan Başkan Eroğlu, “Bu gördüğümüz alanlarda tarihi Sulusokak Kent Meydanı'nı yapmak suretiyle yine buradaki birkaç esere fonksiyon vermek suretiyle 250 tane sivil mimari örneği olan Erenler Caddemizdeki konak ve evleri restore etmek ve iyileştirmek suretiyle, yine Halit Sokağımızdaki 60 tane evin aynı şekilde restore edilmesiyle bu bölgedeki 15 tane iş yerinin yıkılıp yeniden yapılmasıyla Tokat'ımızın bu tarihi silüetine ortaya çıkarmak için çalışmalar yaptık. İşte şimdi de buraların açılışını yapıyoruz. Tarihi Sulusokak Kent Meydanımızın, iki tane sokak ve cadde iyileştirmelerimizin ve iş yerleri iyileştirmelerimizin inşallah açılışını yapıyoruz. Ben şehrimize ve Tokat'ımızın turizmine bu güzel eserler hayırlar getirsin diyorum” dedi.

ZENGİN, “TOKAT ARTIK TANINMAK, GÖRÜLMEK İSTİYOR”

Tokat’ın yapısında sakin bir şehir olmasına rağmen artık tanınmak istediğini belirten Milletvekili Özlem Zengin, “Bugün bizim için anlamlı bir gün. Yani buraları muhafaza etmek, geçmişe hürmet etmek çok değerli bir şey. Geçmişe hürmet önce kendi hikayemizle, kendi aile hikayemizle başlıyor. Sonra içinde bulunduğumuz bu mekan da dahil olmak üzere ecdada hürmet etmek aslında devamlılık arz ediyor.

Tokat çok sakin bir şehir. Çünkü insanları öyle. Dengeli, sakin. Bir parça kenarda durmayı tercih eden  bir şehir. Bunun tabii bedelleri var. Bir tarafta o kadar dünya görünür olmak üzerine şekillenmiş ki, herkes kendini göstermeye çalışıyor. Ama bence Tokat görünmek istiyor. Fark edilmek istiyor. Kıymet görsün istiyor. Ben bu manada özellikle son yıllarda Tokat'ın daha görünür olmaya başladığını fark ediyorum. Biz de milletvekilleri olarak bütün gayretimize hem Tokat'ın tanınması, bilinmesi hem de AK Parti iktidarında Sayın Cumhurbaşkanımızla beraber Türkiye'nin sahip olduğu imkanların Tokat'ta da bunlardan istifade edilmesi için gayret sarf ediyoruz. Tokat için hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

VALİ HATİPOĞLU, “TOKAT’A HİZMET VERMEKTEN ONUR DUYUYORUZ”

Vali Numan Hatipoğlu Şentop’un da desteği ile hizmetlere devam edeceklerini kaydederek, “Yusuf Beyazıt Eğitim ve Kültür Vakfı'nın açılışında hem de bu muazzam tarihi mekanda sizlerle bir arada olmak büyük bir onur. Tokat kadim medeniyetimizin Anadolu'yu yurt yapan mayanın ilk atıldığı yerlerden birisi. Hoca Ahmet Yesevi'nin Orta Asya'dan fırlattığı meşalenin düştüğü ocaklardan birisi aynı zamanda. Bu özelliğiyle Tarihi birikimiyle, apayrı bir noktada. Şu anda bu mekanda da yine tarihi İpek Yolu'nun üzerinde canlandırdığımız mekanlardan birinde belediyemizin o muazzam hizmetlerinden bir kısmının açılışını gerçekleştiriyoruz katılımlarınızla bizleri onurlandırdınız. Tokat’a hizmetkar olmaktan büyük bir onur duyuyoruz. Tokat'taki bu tarihi birikimi ortaya çıkarmak, daha da ileri noktalara taşımak hepimizin en önemli görevlerinden birisi. 2023 yılı da bu anlamda Türkiye yüzyılının ilk yılı olarak bizler için çok önemli adımlara sahne olacak Tokat'ta da. Tokat Kalesi başta olmak üzere pek çok tarihi eserin ihyasına Burada başlamış olacağız. Tokat'ımızı hem tarımda hem sanayide, hem kültürde daha da ileri noktalara ulaştırmak için elimizden gelen tüm gayreti göstermeye devam edeceğiz diyorum” şeklinde konuştu.

ŞENTOP,” TOKAT KİMLİKLİ BİR ŞEHİR”

Tokat’ın kimlikli bir şehir olduğunu vurgulayan Meclis Başkanı Şentop, “Anadolu'daki, Rumeli'deki, şehirlerin her birinin ortak kimliği var. Tokat şehrimizin kimliğinden bahsetti arkadaşlarımız. Özellikle büyük ilim adamları, Osmanlı tarihinde hem ilim, hem devlet hayatına yön vermiş büyük isimlerin yetiştiği bir yer burası. Şehirler bize çok şey verir. Biz de münferiden kendi hayatımızla, yaptıklarımızla şehre bir şeyler katarız. Şehrin karakteri işte hem tarih boyunca bu şehirde yaşayanların bu şehre kattıklarıyla bütünleşerek büyür ve gelişir. Coğrafya kaderdir derler ya sadece coğrafya değil tarih de aynı zamanda bir kaderdir. Yani bir toplum olarak bir devlet olarak oturup bundan sonra bugüne kadar olanlardan vazgeçelim. Bundan sonra bambaşka bir şey olalım. Bambaşka şeyler yapalım diyerek yola çıkamazsınız. O zaman kendiniz olamayacağınız gibi o hedeflediğiniz şeyleri yapamazsınız, gerçekleştiremezsiniz de. Karakterinize ve kaderinize uygun hareket ettiğiniz ve bütünleştiğiniz zaman toplum olarak, devlet olarak hamle yapabiliyorsunuz. Büyük adımlar atabiliyorsunuz. Kendinizi, ülkenizi, devletinizi etkili, itibarlı hale getirebiliyorsunuz.

Bizler Türkiye'nin geleceğine sahip çıkacağız. Nasıl? İşte tarihine, kaderine ve karakterine sahip çıkarak bunu yapacağız. İnşallah önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin kaderiyle milletimizin kaderiyle ve dolayısıyla tarihi ve karakteriyle bütünleşik ve milletimizin yıldızının parladığı dönemlerde onu daha ileriye taşıyacak bir anlayışla bütünleşecektir. Sadece Türkiye'yi büyüterek değil, aynı zamanda dünyada da Türkiye yüzyılı, yani Türkiye'nin karakterinin hakim olacağı, baskın olacağı, müessir olacağı bir yüzyılı hep birlikte inşa edeceğiz. Tokat bunu biliyor. Bunun kararlılığı içerisinde olduğundan eminim. Bu sebeple burada aramnızda sizlerle beraber bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Açacağımız çalışmaların, eserlerin hayırlı olmasını diliyorum. Hepinizi hürmetle, muhabbetle selamlıyorum” dedi.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi ve açılışı yapılan yerler gezildi.