Haber: Bekir Binbaş

 

Kent ile özdeşleşen yöresel lezzetler arasında bulunan Tokat çöreği, hafifliği ve tok tutma özelliğiyle ilgi görüyor. Tokat çöreğinin tuzsuz ve şekersiz olanlarının yanı sıra cevizli, kuru üzümlü ve cevizli-üzüm seçenekleri ile her damağa hitap ediyor. Özellikle Ramazan Ayında çokça tüketilen çörek, son zamanlarda günlük olarak da tüketilmeye başlandı.

“HAMURU ÖZEL OLDUĞUNDAN MİDE SİNDİRİMİNE İYİ GELİR”

20 yıldır ek iş olarak Tokat Çöreği satan Murat Karaca, Ramazan Ayı’nın dışında haftada üç çörek sattığını belirtti. Tokat Çöreğini kilo ile sattığını belirten 48 yaşında ki Karaca, “Tokat Çöreğinin tarihi çok eskilere dayanıyor. İlimizden başka şehirde yapılmıyor. Simit ve poğaça da kullanıldığı gibi hamurun içinde pak maya yok. Nohuttan yapılan nohut mayası var. Bunun da özelliği pak mayada kendine gelmesi 1-2 saati bulur ama bu mayanın kendisine gelmesi 10-12 saat sürüyor. Hamuru özel olduğundan mide sindirimine iyi gelir. Mideyi rahatlatarak insanda tokluk hissi yaratır. Bu çöreğimizin sayamayacağımız faydaları vardır. Şunu da belirtmek istiyorum, simidi ve poğaçayı alırsınız ertesi gün kurur. Ama Tokat Çöreği poşet içerisinde bir hafta tazeliğini korur. Derin dondurucuya konulduğunda ise, bir sene içinde çıkarıp ısıttığınızda ilk gün almış gibi taze olur.”

“ÇÖREĞİMİZİ ALAN HALKIMIZ ÇOK BEĞENİYOR”

Tokat Çöreğinin daha çok Ramazan Ayı’nda tüketildiğini söyleyen Karaca, “Onun haricinde fırınlara sipariş veriliyor, kolay kolay tezgâhta bulunmaz. Bende 20 yıldır ek iş olarak bunu yapıyorum. Bizlerde, ‘Bu sene Ramazan Ayı haricinde bir deneyelim, bakalım satış olacak mı?’ dedik. Allah razı olsun Tokatlılardan, satışlarımız iyi oluyor. Çöreğimizi alan halkımız çok beğeniyor. Ek iş yaptığımız Tokat Çöreğinde de paramızı kazanmaya çalışıyoruz. Fiyatlarımız, kilosu 80-100 TL arası değişiyor. Tokat Çöreğini kilo ile satıyoruz, bir çörek ortalama 50-55 gram arasında değişiyor. Bir kiloya 19-20 tane Tokat Çöreği sığıyor. Sade, cevizli, üzümlü ve cevizli üzümlü çeşitler halinde halkımıza sunuyoruz. Genelde vatandaşlarımızın tercihi cevizli üzümlü oluyor.

“TOKAT ÇÖREĞİNİ İL DIŞINA DA GÖNDERİYORUZ”

Tokat Çöreği için il dışından da sipariş aldıklarını kaydeden Karaca, “Şehir dışında yaşayan Tokatlılar da bizlere ulaşarak sipariş veriyorlar. Bizlerde kargoyla siparişlerini ulaştırıyoruz. Onlar da bu şekilde çörek özlemini gideriyorlar. Büyükşehirde yaşayan hemşerilerimiz, buradan gönderdiğimiz çöreklerini komşularına da ikram ediyorlar. İkram edilen çöreği çok beğeniyorlar ve onların vesilesiyle bizlere sipariş veriyorlar. Onlara da Tokat Çöreğini sevdirdik.” açıklamasında bulundu.