TÜYAP Kongre ve Fuar Merkezi’nde, 18’incisi düzenlenen EMİTT Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı görkemli bir törenle kapılarını açtı. Fuarın açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yabancı ülke bakanları, birçok vali, belediye başkanı ve kaymakam katıldı.
“Turizm bir barış projesidir”
Turizmi “barış projesi” olarak ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, yaptığı açılış konuşmasında, “Turizm dünyanın en demokratik, çoğulcu sektördür. Sadece turizmcilerin, siyasetçilerin, yöneticilerin, sektör temsilcilerini değil, adını sayıp sayamayacağımız bir sürü kimsenin, sektörün katkısı ile oluşan dünyanın en büyük barış projelerinden bir tanesi. Dünyada hiçbir kaybedeni olmayan, en önde gelen ve yegane sektör turizm sektörüdür. Türk turizmcisiyle gurur duyuyoruz” dedi.
“Hedef dünyada ilk 5’e girmek”
Bakan Ömer Çelik, turizmde dünyada Türkiye’nin ilk beş ülkeden biri olması gerektiğini belirterek, “Gelinen nokta çok çarpıcı bir başarı öyküsü. Bugün açıklanan rakamlarla baktığınızda Türkiye’nin turizm geliri 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 11.4 artarak 32 milyon 310 bin lira oldu. Aynı şekilde turist sayısı önceki yıla göre yaklaşık yüzde 10 artarak 39 milyon oldu. Bu başarı Türkiye’deki herkesin başarısı. Türkiye 2002 yılından bu yana neredeyse bu sektörde yüzde 200’e varan bir yüksek performansla çeşitli başarı öyküleri oluşturdu. Şimdiki hedefimiz dünyada ilk 5’in içerisine girmek. Şampiyonlar liginde oynuyoruz, kademe kademe hedefimizi yükseltiyoruz” diye konuştu.
Türkiye’de turizmin büyümesinde ülkedeki istikrarın rol oynadığını ifade eden Bakan Çelik, “Turizm ile ilgili meseleler sadece turizm sektörünün dinamikleriyle açıklanacak, çözülecek ya da daha ileriye taşınacak meseleler değil. Eğer Türkiye son 11 yıl içerisinde büyük bir sessiz devrim imza atmamış olmasaydı bugün bu büyük çerçevenin resminitaya koyamazdık. Bunun içerisinde sağlık, güvenlik, ulaşım altyapısını dünya standartlarına yükseltmesi vardır” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin gelişen sektörleriyle dünyada dikkat çeken bir noktaya ulaştığını belirten Ömer Çelik, şunları söyledi:
“Ulaşımın, güvenliğin olmadığı iyi yöneticiler tarafından yönetilen vizyonel şehirler olmadığı bir ülkeye hiç kimse gitmez. Mesele sadece tesis meselesi değildir, mesele bir ülkenin nasıl yönetildiği ile ilgili meseledir. Türkiye’ni hikayesini yazan şey son 11 yıl içerisinde güçlü bir demokrasi, büyüyen bir ekonomi, etkili bir diplomasi; bununla birlikte tüm kimliklerin serbest bırakıldığı büyük bir kendisiyle barışma, dünyayla, gelenekle barışma şeklindeki bir proje. Bütün bunun içerisinde Türkiye’nin bütün sektörleri birer başarı öyküsü olarak dikkat çekiyor, dünya Türkiye’yi merak ediyor.”
Bakan Çelik, turizmin bir siyasi politika, kent politikası olarak düşünülmesi gerektiğini belirtti.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise turizmin tanımını yaparak, “İnsanların bir araya gelmesi, buluşması, eğlenmeyle, kültür transferiyle birlikte barışa da hizmet etmesi noktasında hepimiz için büyük önem arz eden sektörlerden biridir. İstanbul’da bu sektörün en önemli merkezlerinden birisi olarak dünyanın her köşesinde farklı bir güçle parlıyor. Bugün ulaşmış olduğu seviye itibariyle de 2013 yılında 10 milyon turisti çeken ve aşan bir şehir olarak da gücünün her gün biraz daha arttırıyor” diye konuştu.
Turizmin ülke ekonomisine ciddi bir katkısı olduğunu belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da şunları söyledi:
“Turizm kent, ülke ekonomisine, istihdama önemli katkı sunan hatta ülkelerin rekabetinde ön plana çıkan önemli bir sektördür. Turizm sektörünün gelişmesi ülkenin geleceğinin temelidir. İstanbul Belediyesi olarak göreve geldiğimiz 2004 yılında kurduğumuz sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte İstanbul ölçeğinde ciddi başarılara ulaştığımızı ifade etmek istiyorum. Dünyada kentlerin turizm sıralamasında İstanbul 6’ıncı sıraya geldi. Göreve geldiğimiz 2004 yılında 2 milyon 800 bin civarın da yurda turist alırken, yaptığımız bu çalışmalar sonucunda birlikte hareket ettiğimiz için 10 milyonları aştı. Hedefimiz daha üst noktalara ulaşmak.”
İstanbul’a bir kongre ve fuar merkezi çalışması yaptıklarını ifade eden Başkan Topbaş, bunların birer kampüs şeklinde 2 ya da 2,5 milyon metrekare alan üzerinde yapılacağını belirtti.
Konuşmaların ardından Bakan Ömer Çelik ve Hüseyin Çelik fuarın açılış kurdelesini kesti. 18. EMİTT Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, 2 Şubat’a kadar ziyaretçilere açık olacak.