Tokat’ımızda 25 Mart 2022 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tokat’a gelişiyle açılışı gerçekleşen yeni Tokat Havalimanında o günden buyana yapılmakta olan Tokat – İstanbul arası karşılıklı seferlerde zaman zaman sorunlar yaşanıyor. 26 günde 4 kez yaşanan sorunlar üzerine gazetemiz Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Fatih Kılıç sosyal mecra hesaplarında değerlendirmelerde bulundu, edindiği bilgileri kamuoyuyla paylaştı.

            Gazeteci Fatih Kılıç’ın Tokat Havalimanı için paylaştığı bilgiler şöyle oldu:

* Tokat Havalimanı'na açıldığı günden buyana geçen zaman zarfında 4. kez sorun yaşandı. Yüzde 90'ı aşan yolcu doluluk oranı ile Tokatlıların ilgi gösterdiği seferlerde yaşanan son soruna bu kez HAVA ŞARTLARI neden oldu. Nitekim gün boyu şiddetli rüzgar birçok hasara yol açtı. Uçuş güvenliği için SAMSUN HAVALİMANI uygun görüldü.

Son durum için edindiğim teknik bilgilere göre;

* YOLCU MAĞDURİYETİ YAŞANMAMASI İÇİN BUGÜN UÇAK 54 DAKİKA HAVADA BEKLEDİ. Meteorolojik şartlardan (kuvvetli yan rüzgar) dolayı Tokat havalimanına yolcu uçağı inemedi.

* İstanbul Havalimanı (IST) - Tokat Havalimanı (TJK) TK 2582 sefer sayılı A319 yolcu uçağı 108 yolcusu ile yerel saat 09.24'te kalkış yaptı. Uçak için Tokat hava sahası başlangıcında (piste 30 mil mesafede) saat 10.15'de meteorolojik şartlardan ötürü havada beklemede kalma kararı verildi.

* Yolcu mağduriyeti yaşanmaması için saat 10.15'den 11.09'a kadar 54 dk. süreyle hava tur atıp beklemede kaldı.

* 150-160 derece yönlerden, 25 knot, hamleli 40 knot kuvvetli rüzgar nedeniyle uçak saat 11.09'da Samsun Çarşamba Havalimanı'na divert (yönlendirme) talebinde bulundu.

* Uçak 108 yolcusu ile Samsun Çarşamba Havalimanı'na saat 11.43'de indi.

* A319 yolcu uçağı için yan rüzgar limitleri: 25 knot-hamleli 30 knot olarak bildirildi. Hamleli rüzgar 10 knot fazla olduğundan, uçağın yönlendirme talebi oldu.

* Samsun Çarşamba Havalimanı'na yönlendirilen TK2582 sefer sayılı IST-TJK uçağı, geriye dönüşünü saat 13.03’te Samsun Çarşamba Havalimanı'ndan kalkış ile gerçekleştirdi.

* Uçakta bulunan 108 yolcudan 4 yolcu uçuşuna devam ederken, 104 yolcu Samsun’daki Tokat Seyahat firmasından ücreti mukabili temin ettikleri otobüsle ilimize karayoluyla transfer edildi. Samsundan ilimize gelen yolcular otobüs biletlerini THY'ye ibraz ederse bilet ücretlerinin ödeneceğini öğrendim.

* Nitekim bugün sadece Tokat'ta değil Karadeniz bölgesindeki havalimanlarına inecek uçaklardan bazıları kuvvetli rüzgardan ötürü başka havalimanlarına yönlendirme talep etti.

* Türk Hava Yolları, sefer iptali yahut tehiri halinde dileyen yolcuya konaklama, bilet ücreti iadesi, bileti açığa alma, ileri bir tarihe kaydırma hakkı tanıyor.

* Gönül arzu eder ki hiç bir aksama olmasın. Sorunsuz olması adına gerek DHMİ gerekse THY fizikî ve teknik hususlarda her tür tedbiri, şartı yerine getirsin. Kimi talihsizlikler can sıkıyor elbette. Tüm bunlara rağmen Tokat Havalimanını en güzel şekilde bu şehre, ülkeye faydalı olması için açık tutacak bir irade, niyet iş başında. Bilhassa THY yetkilisinin olumsuz anlarda yolcunun gönlünü almada, en iyi şekilde bilgilendirmede bulunmalı. Nitekim yolcu "kader/kısmet, bunda da vardır bir hayr" olgunluğu ile ya da kızgınlıkla durumu karşılarken THY'nin bu yolcuların gönlünü alacak tavırda olması arzu edilir. Şuan Tokat Havalimanında THY "şeflik" düzeyinde bulunuyor. "MÜDÜRLÜK" seviyesinde olması temenni edilmekte. Ki böylelikle daha tesirli olunabilsin, muhataplık verimli kılınsın.

* Tokat Havalimanı için bilhassa Erbaa hattını Amasya-Merzifon, Samsun-Çarşamba havalimanlarına gerek duyulmayacak şekilde ulaşım koşullarını sağlayacak planlar yapılıyor. Hac/umre yolculuklarının Tokat'tan olması için görüşmeler sürüyor. Pasaport ve gümrük kontrol personelleri başlayacaklar. Geleceğe umutlu adımlar atılıyor. Yolcu ulaşım hizmetleri için Tokat Havalimanı-Tokat Şehir Merkezi, Tokat Havalimanı-Erbaa, Tokat Havalimanı -Reşadiye/Niksar, Tokat Havalimanı-Zile/Turhal ve aksi yönde, 4 güzergah, 5 araçla yolcu ulaşım hizmeti ihalesi yapıldı. Kararı müteakip önümüzdeki haftaya sözleşme imzalanması planlanıyor. Taksi hizmetinde ihale yapıldı. Kararı müteakip önümüzdeki hafta sözleşme imzalanması planlanıyor. Kafeterya hizmetinde ihale yapıldı. Kararı müteakip önümüzdeki hafta sözleşme imzalanması planlanıyor.

* Garnizon/Alay Komutanlığının askerleri bugüne kadar komşu illerden usta birliklerine uçakla gönderiliyordu. 22 NİSAN 2022 tarihinden itibaren Tokat Havalimanından gönderilmeye başlanacak. Bu ay sonuna dek 2 asker sevkiyatı olacağı öğrenildi. Her ay düzenli sevkiyat olacağı belirtildi.

* Tokat Havalimanı Gümrük Kısım Amirliği kararı Resmi gazetede yayımlandı. Gümrük personel planlaması yapılıyor.

* Önümüzdeki 3-4 ay içinde havalimanı için İçişleri Bakanlığı’ndan Daimi Hava Hudut Kapısı kararı için girişimler var. Daimi Hava Hudut Kapısı kararı ile yurtdışına tarifeli seferlere de hizmet verilebilecek, yurtdışına aktarmalı giden/ gelen yolculara gümrük pasaport hizmeti daimi olarak verilecek.

HAVALİMANI MESCİTİ AÇILDI

* Tokat Yeni Havalimanı mesciti... Mihrap ve minberi... Hayırsever hemşehrilerimizce maliyeti karşılandı. Mevlam razı olsun... İLK CUMA NAMAZI EDA EDİLDİ. Havalimanı Müdürü Mustafa Konca duyurdu: "160 kişi kapasiteli Havalimanı Mescidimiz hizmete verildi. Hocamız atandı. Cuma, bayram ve mesai saatlerinde vakit namazları kılınıyor.  Destek veren İl Müftümüz Sayın Abdullah Pamuklu Hocamıza teşekkür ederim. Mihrab ve minberi hayreden işadamlarımıza teşekkür ederim. Allah hayırlarını kabul eylesin, inşallah." İfadelerine yer verdi.