Tokat futbolunda benim gençlik yıllarımdan evvel ve daha sonra isminden bahsettiren birkaç efsane olmuş futbolcu vardır. İşte ‘Kara Maça’ lakabıyla anılan sol açık Erdal Karabulut da bunlardan biridir.

Geçen gün (Tokat Hürsöz) gazetemizde, Tokat G.O.P. Spor Birliği, Tokatspor Kulübü eski futbolcusu Halis Sağlam tarafından kaleme alınan ‘Vefat ve Başsağlığı – Tokatspor Camiasından Bir Yıldız Daha Kaydı’ başlıklı yazısından Erdal Karabulut’un vefat haberini öğrenmiş bulunuyoruz.

Biz de, aile fertleri, eski takım arkadaşları, hayatı boyunca beraber olduğu tüm insanların, bu arada bilhassa eski Tokatspor Birliği sporcuları, yöneticileri, müdavimleri ve spor camiasına başsağlığı diliyoruz. Ne diyelim, her faninin karşılaştığı bu hadise sözün bittiği andır. Hepimizin tekrar, tekrar başı sağ olsun. Mekanı cennet olsun.

Merhum Erdal Karabulut’un şahsım Ercan Süsoy’un arşivinde önemli bir yeri vardır. Merhum ile bir iki yaş farkla aynı yaş grubu arkadaşıyız. Her ikimiz de Devegörmez Mahallesinde kurulan futbol takımımızın futbolcuları ve takım arkadaşı idik. Mahalle takımları ile maçlar yapardık. Bu kadar zaman geçmesine rağmen hatırladığım, hiç unutmadığım bir konuyu burada açıklamak isterim. Erdal’ın ayağında altı gabaralı bir botu vardı. Bir mahalle maçında bu botuyla oynamak istedi ama rakip takım oyuncuları bu botla oynamasını istemediler, “bu botla oynarsa biz oynamayız” dediler. Erdal da o maçta oynamamıştı. Seneler geçti, artık 18’li yaşlarda da beraberliğimiz sürüyordu. Ben, GOP. Lisesi takımında, O ise o dönemlerde Erkek Sanat Enstitüsü olarak anılan okulun takımında oynuyordu. Karşılıklı maçlarımız olurdu. Sanat Enstitüsü takımını Nafi bey adlı spor öğretmeni kuruyor ve çalıştırıyordu. İki okulumuzun ilk maçında şimdiki GOP. Stadı’nda maça çıktığımızda Erdal ve takım arkadaşı mahallemizin çocuğu Ayhan çok kısa boylu oldukları için ayaklarına giydikleri çoraplar ve çorapların içindeki tekmeliklerin abartısı ile çok acayip bir görüntüdeydiler. Bırak koşmayı, zor yürüyorlardı. Ben ise bu maçın ikinci devresinde oyuna girmiştim ve kornerden gelen topa nefis bir kafa vuruşu ile gol atmıştım. GOP. Lisesi genelde Tokat’ın kulüplerinde oynayan futbolculardan kurulu çok kuvvetli bir takımdı. Maç 5-0 GOP. Lisesi lehine bitmişti. Bu ilk maçtan sonra ben evvela GOP. Lisesi Okul Takımında daha sonra da Spor Birliği Gençlik Kulübünde oynuyordum. Erdal ise okul takımından sonra aynı kulüpte beraber futbol oynuyorduk. Rahmetli Erdal, şimdi Galatasaray Kulübünde oynayan Erzincanlı Kerem Aktürkoğlu gibi sol kanat forvet oynardı. Teknik adam olarak bugünkü dahi rahatlıkla diyebilirim ki, merhum Erdal Karabulut arkadaşımız Kerem’den daha iyi bir sol ayaklı ve Kerem’den daha iyi bir golcü vasfını taşıyordu. O zamanki sol açık Erdal günümüzün en ideal kanat forveti gibi stile sahip futbolcuydu. Her ikimiz de okulumuzun son sınıfına geldiği 1956-1957 yıllarında ben Sivas 4 Eylül, Erdal da bu yörenin en iyi takımı olan Suluova Şekerspor’a transfer olmuştu. Okuldan sonraki yıllarımızda ben üniversite hayatı için İstanbul’a gidince kısa bir dönem Fenerbahçe genç takımı, Büyükdere ve Şehremini Gençlik Kulübü gibi İstanbul 1. Amatör Küme takımlarında, Erdal ise Suluova Şeker Fabrikasında hem çalışıyor hem de Şeker Spor’da futbol oynuyordu. Erdal daha sonraki yıllarda Tokat Belediyesi’nde ve Tarım İl Müdürlüğünde kadrolu işçi olarak çalıştı. Ben ise futbolu bıraktıktan sonra futboldan kopmadım, antrenörlük, yazarlık, dernek başkanlığı gibi sporun içinde olan görevlerde bulundum. Erdal bu yıllarda bizlerden ayrı kalıyordu.

            Rahmetli Erdal’ın eşi Nermin ile evliliğinde nişan yüzüklerini ben takmıştım. En son Antalya’da oğlu Kenan Karabulut ile birlikte yaşıyordu. Geçen sene rahatsızlığını duyduğumda Gazioğlu Eczanesinden yaptığımız bir telefon görüşmesi ile konuşmuştum. Erdal bu görüşmede tüm Tokatlılara küstüğünü beyan ediyordu. “Tokatlılara çok kırıldım ve küstüm.” diyordu. Benim de çok üzüldüğüm şekilde “Ercan sana da çok gücendim ve küstüm.” dedi. Israrla ‘neden?’ diye sormama rağmen ancak “sen de bunu bilirsin!” diye geçiştirmişti. Bu olay halâ beni çok etkilemektedir.

             Hakkımı helal ediyorum sevgili çocukluk arkadaşım. Efsane futbolcu, Kara Maça lakaplı kara oğlan Erdal Karabulut. Eşi Nermin Karabulut ve oğlu Kenan Karabulut şahsında Karabulut Ailesine tüm Tokatlılar adına başsağlığı diliyoruz.

FOTO ALTI: 1953-1954 yıllarında G.O.P. Spor Birliği Takımı Erdal Karabulut ile birlikte oynadık. Takımın kadrosunda soldan sağa (ayaktakiler) Deve Yüksel, Mümin, Enver Mütevellioğlu, Sıtkı, Amasyalı Rafet Ermiş, Necdet Niş, Ercan Süsoy, (Oturanlarda soldan sağa) Erdal Karabulut, Rıza Ataman, kaleci Hafik, Bulgar göçmeni arkadaşımız vardı.

NİŞAN YÜZÜKLERİNİ TAKMIŞTIM… Rahmetli Erdal Karabulut’un eşi Nermin hanımla evliliklerinde nişan yüzüklerini ben takmıştım.